De Tour de France gaat in 2022 op 1 juli van start in Kopenhagen, Denemarken. Er wordt gereden over een 18 kilometer lange brug, kasseien, bergen, heuvels, vlaktes, tijdritten, met veel kansen voor de aanvallers. De finish ligt natuurlijk op de Champs Elysées in de Franse hoofdstad Parijs, waar de renners op op de zondag 24 juli aankomen na een tocht van 3328 kilometer, de kortste in jaren.
Parcours Tour de France 2022
Een korte Tour de France dus met kortere ritten met meer ruimte voor aanvallen en dus een spannender verloop. Althans, dat is de opzet. Toevallig is het ook een parcours waarop Mathieu van der Poel en Wout van Aert uitstekend uit de voeten kunnen, zeker in de eerste week.
Kort samengevat kun je de 21 Tour etappes als volgt indelen:
- 6 vlakke etappes
- 7 heuvelachtige etappes
- 6 bergetappes met 5 aankomstplaatsen op de top (La super Planche des Belles Filles, Col du Granon, Alpe d’Huez, Peyragudes, Hautacam)
- 2 individuele tijdritten
- 2 rustdagen
- 1 transferdag
Check op wedden op Tour de France de actuele favorieten en odds voor de komende editie.
Grans Départ Tour 2022 in Denemarken
Voor het eerst start de Tour de France in Denemarken. Nederland heeft wel de naam hét fietsland bij uitstek te zijn, maar daarin worden we al een tijdje overtroeft door de Denen en dan met name de hoofdstad Kopenhagen. 90% van de Denen bezit tenminste één fiets, het land is net als Nederland vrij vlak en er is de laatste jaren hard gewerkt aan een fantastische infrastructuur voor fietsers waaronder ook stallingsmogelijkheden. Kortom, het werd tijd dat de Tour de France daar nu eens zou starten.
3 Tour etappes in Denemarken
De eerste drie etappes van de Ronde van Frankrijk 2022 worden in Denemarken gereden en zijn vooral vlak. De eerste etappe is een tijdrit van 13 km door Kopenhagen en de tweede rit van Roskilde naar Nyborg (199 km) bevat een brug van 18 km die twee eilanden waarop de steden liggen met elkaar verbindt. De derde etappe (182 km) gaat dwars door het Deense platteland van Vejle naar Sønderborg.
Van Lille naar Wallers-Arenberg over kasseienstroken
Op dag vier is de een transferdag waarop de Tour zich verplaatst naar Duinkerken in het noorden van Frankrijk voor 3 heuvelritten. De vierde etappe voert door het kustgebied vanaf Duinkerken naar de havenstad Calais. In de vijfde etappe, van Lille Métropole naar Arenberg Porte du Hainaut (155 km) zitten maar liefst 11 kasseienstroken met een gezamenlijke lengte van 19,4 km. Rit zes start in Binche in België en is met 220 kilometer de langste rit van deze Ronde van Frankrijk.
Bergetappes Tour 2022
In zevende rit wordt voor de eerste bergrit met aankomst bergop in de Vogezen. Er wordt gestart in Tomblaine en de finish ligt op de Planche des Belles Filles. Daags erna volgt een heuvelrit van Dole naar het Zwitserse Lausanne. De negende rit die start in Aigle en eindigt in Châtel Les Portes du Soleil wordt opnieuw een feestje voor de klimmers.
Dag tien is een rustdag, waarna het peloton drie niet al te lange ritten door de Alpen wacht. De eerste is een heuvelrit van 148 km. De twaalfde etappe is wederom voor de klimmers, de start is in Albertville, onderweg worden de Col du Télégraphe en de Col du Galibier genomen en de finish ligt op Col du Granon, waarmee het de zwaarste bergrit is van deze Tour en dat in slechts 149 kilometer. Op ‘le quatorze juillet’ is er een feestje op de Alpe d’Huez waar de renners over de streep komen na de start van de twaalfde etappe in Briançon en een klim over de Galibier. Met 166 km is dit de langste bergrit van het jaar.
Ritten voor aanvallers en puncheurs
Hierna volgen enkele interessante ritten voor de aanvallers en puncheurs. De vlakke dertiende etappe gaat van Bourg d’Oisans naar Saint-Étienne, de dag erna volgt een heuvelrit van Saint-Étienne naar Mende en etappe 15 is opnieuw vlak en voert van Rodez naar de oude stad Carcassonne, alwaar de renners een dagje op adem mogen komen tijdens de tweede rustdag.
En dan wordt er vanuit Carcassonne koers gezet richting de Pyreneeën met als tussenstop Foix waar het peloton na 179 km door het heuvellandschap aankomen. De zeventiende rit is maar 130 kilometer en wordt voor de klimmers, de start ligt in Saint-Gaudens in de Midi-Pyrenees en de hoge aankomst in Peyragudes. De achtiende etappe start in de bedevaartsplaats Lourdes en finisht in Hautacam en is opnieuw een korte bergrit van slechts 143 km. De dag erna volgt een vlakke rit die vanuit Castelnau-Magnoac naar het noorden gaat en finisht in Cahors.
Wordt Tour 2022 beslist in de tijdrit?
De voorlaatste etappe bestaat net als vorig jaar uit een individuele tijdrit. Dit jaar is die 40 km lang, de start ligt in Lacapelle-Marival en de finish in Rocamadour. Het parcours is tamelijk vlak met een paar stukjes licht klimmen in het laatste stuk. Gezien de korte bergritten, kans op wind op de brug en lekke banden op de kasseien, is de kans redelijk groot dat de Tour de France 2022 op de voorlaatste dag pas wordt beslist in deze individuele tijdrit. De laatste rit start daags erna bij de Parijse La Défense Arena, is 112 km lang en eindigt met champagne op de Champs-Élysées.
Kansen voor Wout van Aert en Mathieu van der Poel
De afgelopen jaren waren de Slovenen Tadej Pogačar, die de laatste twee edities won, en Primoz Roglic overheersend in de Ronde van Frankrijk. Deze aanstaande editie geeft goede kansen voor Wout van Aert en Mathieu van der Poel, niet zozeer vanwege het parcours, tijdritten, de de kasseien, maar vooral vanwege de kortere bergritten waardoor de verschillen in het klassement kleiner zullen zijn dan in andere jaren. Ook Jonas Vingegard, Remco Evenpoel, Egan Bernal, Enric Mas worden genoemd als kanshebbers. Maar ook Tom Dumoulin zou goed uit de voeten kunnen op dit Tour parcours mocht hij besluiten mee te doen.
Etappes Tour de France 2022
Etappe 1: Kopenhagen – Kopenhagen, 13 km – tijdrit (vrijdag 1 juli)
Etappe 2: Roskilde – Nyborg, 199 km (zaterdag 2 juli)
Etappe 3: Vejle – Sønderborg, 182 km (zondag 3 juli)
Rustdag, op reis naar Lille (maandag 4 juli)
Etappe 4: Duinkerke – Calais, 172 km (dinsdag 5 juli)
Etappe 5: Lille – Wallers-Arenberg, 155 km (woensdag 6 juli)
Etappe 6: Binche – Longwy, 220 km (donderdag 7 juli)
Etappe 7: Tomblaine – Super Planche des Belles Filles, 176 km (vrijdag 8 juli)
Etappe 8: Dole – Lausanne, 184 km (zaterdag 9 juli)
Etappe 9: Aigle – Châtel, 183 km (zondag 10 juli)
Tweede rustdag in Morzine (maandag 11 juli)
Etappe 10: Morzine – Mégève, 148 km (dinsdag 12 juli)
Etappe 11: Albertville – Serre Chevalier – Col du Granon, 149 km (woensdag 13 juli)
Etappe 12: Briançon – Alpe d’Huez, 166 km (donderdag 14 juli)
Etappe 13: Bourg d’Oisans – Saint-Etienne, 193 km (vrijdag 15 juli)
Etappe 14: Saint-Etienne – Mende, 195 km (zaterdag 16 juli)
Etappe 15: Rodez – Carcassonne, 200 km (zondag 17 juli)
Derde rustdag in Carcassonne (maandag 18 juli)
Etappe 16: Carcassonne – Foix, 179 km (dinsdag 19 juli)
Etappe 17: Saint-Gaudens – Peyragudes, 130 km (woensdag 20 juli)
Etappe 18: Lourdes – Hautacam, 143 km (donderdag 21 juli)
Etappe 19: Castelnau-Magnoac – Cahors, 186 km (vrijdag 22 juli)
Etappe 20: Lacapelle-Marival – Rocamadour, 40 km – tijdrit (zaterdag 23 juli)
Etappe 21: Parijs La Défense – Parijs Champs Elysées, 112 km (zondag 24 juli)