Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

Schaatsen WK Afstanden: Patrick Roest favoriet voor goud

Schaatsen, WK Afstanden 2021 | Sven Kramer heeft zijn schaatsen nog niet eens definitief opgeborgen en Nederland heeft alweer een nieuwe alleenheerser afgeleverd: Patrick Roest. De 25-jarige allrounder uit Lekkerkerk wint nu al drie jaar bijna elke afstand, of elk toernooi, waaraan hij deelneemt. Net als Kramer in zijn hoogtijdagen. Maar er is een toernooi waarop Roest tot nu toe faalde: de wereldkampioenschappen afstanden. Donderdag krijgt hij op de 5.000 meter een kans om zijn eerste gouden afstandenplak binnen te rijden. Onderaan de favorieten en noteringen bij de bookmakers.


Schaatsen WK Afstanden 2021

Driemaal wereldkampioen allround schaatsen achter elkaar, driemaal Nederlands kampioen 5.000 meter achtereen, regerend Nederlands allround kampioen, regerend Europees kampioen 5.000 meter, zes worldcupontmoetingen op rij ongeslagen op de 5.000 meter: Roest is al een tijdje ongenaakbaar. En net als bij Kramer is de ‘5K’ de basis van zijn hegemonie – dat is de afstand waarop de Jumbo-schaatser hele grote verschillen met de concurrentie kan scheppen.

Medailles voor Patrick Roest op WK Afstanden?

Op de WK Afstanden moet hij het vooralsnog doen met tweemaal zilver, op de 5k en 10k in 2019. Vorig jaar ging het in Salt Lake City tijdens de mondiale afstandstitelstrijd gruwelijk mis: tiende op de 1.500, achtste op de 10km en gediskwalificeerd op de 5. Loopt nu alles naar wens, dan horen er drie individuele medailles voor Thialf klaar te liggen voor hem: hij eindigde immers op de laatste drie 1500-meters op de worldcup ook op het podium, won de schaatsmijl op het Nederlandse WK-kwalificatietoernooi en reed toen ook een fenomenale 10.000 meter: 12.35,70, het Nederlandse record.

Concurrent op de 5000 meter schaatsen

De grootste concurrent op de 5.000 meter komt vermoedelijk eens niet uit Nederland, maar uit Zweden: de herrezen Nils van der Poel is bezig met een opmerkelijk tweede schaatsleven. De 24-jarige Van der Poel, wiens opa een Nederlander was, ging na de Winterspelen van 2018 het leger in. Onderwijl beulde hij zich af in trainingen (inclusief marathons rennen), kwam tot de conclusie dat hij het schaatsen echt miste en gleed eind januari 2021 in de laatste worldcupmeeting op de 5.000 meter naar 6.08,39. Slechts 2,5 seconde achter Roest – en met nieuwe schaatsijzers, want hij ontdekte dat hij al jaren op het ijs stond met gebogen exemplaren.

Voorspellingen 5000 meter schaatsen WK Afstanden

Maar is Sven Kramer dan niet Roests voornaamste rivaal? Hij was achtmaal de sterkste op de 5.000 meter bij het WK Afstanden, maar we moeten eerlijk zijn: de tijden die Patrick Roest op de kortste stayersafstand rijdt, daar kon Kramer ook in zijn topjaren niet aan tippen. Raar maar waar na de verstikkende wurggreep die Kramer dik tien jaar op deze afstand had, maar Roest is van een ander level. Hij reed in Thialf de drie snelste 5 kilometers ooit, en ook de vijfde, zevende en negende snelste. Kramer staat in dat lijstje op plek 10…

Patrick Roest noteert bij een bookmaker als bijvoorbeeld Mr Green 1.15 voor de winst op de 5.000 meter. Nils van der Poel noteert 6.50, Sven Kramer 11.00 en Jorrit Bergsma 18.00. Interessante odds zijn de 1.65 en 3.00 op een podiumplaats voor respectievelijk Kramer en Bergsma.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top