Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

Schaatsen: WK sprint en allround gecombineerd in Hamar

Schaatsen | Van vrijdag tot en met zondag vindt in het Vikingskipet in Hamar de eerste editie plaats van het gecombineerde WK sprint en allround.

WK Allround schaatsen verdwijnt

Het wereldkampioenschap allround schaatsen bestaat sinds 1893 voor mannen en sinds 1936 voor vrouwen. De ISU heeft niet zoveel interesse meer in het allrounden en het is mogelijk dat er in 2021 geen WK allround wordt verreden. Momenteel is er namelijk geen editie voor volgend jaar gepland. Doodzonde natuurlijk! Allroundschaatsen is de basis van de hele sport.

Kiezen tussen WK sprint of allround

Het eerste WK sprint was in 1970. Tot nu toe werden beide titeltoernooien in verschillende weekenden gehouden, ook met genoeg weken ertussen zodat schaatsers best aan beide mee konden doen. Miho Takagi werd bijvoorbeeld in 2019 op beide toernooien tweede. Maar nu het in één weekend is gepropt, zullen schaatsers de keuze moeten maken: sprinten of allrounden?

programma schaatsen wk sprint en allround 2020 HamarPatrick Roest favoriet WK allround

Bij de mannen is al met al Patrick Roest de favoriet bij de bookmakers, al presteerde hij bij de WK afstanden in Salt Lake City twee weken geleden uitermate zwak. Hij won in 2018 vooral door een val van de Noord Sverre Lunde Pedersen maar was vorig jaar simpelweg oppermachtig.

Jaren gaan tellen bij Sven Kramer

Sven Kramer is de recordkampioen met negen gouden plakken. Maar de jaren gaan een beetje tellen bij de Fries en de kans is groot dat hij op de twee kortere afstanden te veel terrein verliest ten opzichte van Pedersen en Roest.

Ireen Wüst en Sablikova te kloppen dames

Bij de vrouwen is Tahagi niet van de partij: de winnares van 2018 neemt deel aan het sprinttoernooi. Dus resteren vijfvoudig kampioene Martina Sablikova en Ireen Wüst als te kloppen dames, met Antoinette de Jong als belangrijke outsider.

Kulizhnikov favoriet WK Sprint 2020

Bij het sprinttoernooi van heren is er maar één serieuze titelkandidaat: Pavel Kulizhnikov. De Rus kan als het even meezit beide 500 meters en beide 1.000 meters winnen. Kjeld Nuis en Kai Verbij krijgen er nog een zware kluif aan om sowieso op het podium te komen, want de Russische en Japanse delegaties zijn ijzersterk.

Sprint vrouwen het spannendst

Het sprinttoernooi voor vrouwen is op voorhand van de vier evenementen het spannendst. Vanessa Herzog, Nao Kodaira, Miho Takagi en de Russinnen Olga Fatkulina, Daria Kachanova en Angelina Golikova zijn allemaal kansrijk voor de eindzege. Namens Nederland komen Jutta Leerdam (winnares van de 1.000 meter op de WK afstanden) en Jorien ter Mors op het ijs.

Programma schaatsen WK Sprint en allround

Vrijdag 28 februari
Start wedstrijd: 17.30 uur
Afstanden: 500m Dames Sprint | 500m Heren Sprint | 1.000m Dames Sprint | 1.000m Heren Sprint

Zaterdag 29 februari
Start wedstrijd: 10.30 uur
Afstanden: 500m Dames Sprint | 500m Heren Sprint | 500m Dames Allround | 500m Heren Allround | 1.000m Dames Sprint | 1.000m Heren Sprint | 3.000m Dames Allround | 5.000m Heren Allround

Zondag 1 maart
Start wedstrijd: 13.00 uur
Afstanden: 1.500m Dames Allround | 1.500m Heren Allround | 5.000m Dames Allround | 10.000m Heren Allround

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top