Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

Olympische Spelen 2021: de kansen van Nederland op medailles

Van vrijdag 23 juli tot en met zondag 8 augustus 2021 vinden in Tokio, Japan de Olympische Spelen plaats. De verwachting is dat de Nederlandse equipe met de grootste medaille-oogst ooit naar huis keert. Bij de bookmakers staan honderden weddenschappen klaar. Van atletiek en hockey tot tafeltennis en schermen; weddenschappen plaatsen op de Olympische Spelen is voor alle sporten mogelijk. Wie zijn de grootste kanshebbers op eremetaal in Team NL?


Kansen Nederland Olympische Spelen 2021

Op het moment van schrijven voorziet Gracenote, een van de grotere statistiekenbureaus, dat Nederland op de Olympische Spelen 16 keer goud, 16 keer zilver en 14 keer brons pakt. Een ongekend resultaat voor een land met een toch relatief kleine populatie. Het zou goed zijn voor positie vijf op de medaillespiegel (gesorteerd op aantal gouden plakken). Zullen ‘we’ echt meer goud halen dan veel grotere landen als Frankrijk, Brittannië en Duitsland?

Baanwielrennen, wegwielrennen en zeilen

Tot nu toe was wat Zomerspelen betreft de editie van 2000 in Sydney, Australië het meest succesvol voor Nederland. Toen werden er 25 medailles behaald. Toen waren er enkele atleten die per persoon meerdere plakken wonnen. Ditmaal zijn er ook sporters die wellicht meerdere medailles binnen slepen, maar is het vooral zo dat er simpelweg meer atleten en teams kans maken op het podium. Gracenote licht deze disciplines eruit: baanwielrennen, wegwielrennen en zeilen.

Gouden medailles zeilen, hockey en fietsen

Sinds april 2021 heeft het statistiekenbureau zijn prognose niet meer (publiekelijk) bijgesteld. Destijds werden onder meer deze Nederlandse sporters als toekomstige Olympische kampioenen aangemerkt: atlete Sifan Hassan (10.000 meter), BMX’ers Niek Kimmann en Laura Smulders, baanwielrenner Harrie Lavreysen (keirin en sprint), de hockeyvrouwen en vijf maal goud bij het zeilen.

Maar de kanttekening is natuurlijk de dooddoener dat sport nu eenmaal onvoorspelbaar, en dat de marges in diverse sporten erg klein zijn. Neem nou BMX: een duwtje hier, valpartijtje daar of lekke band kunnen de wedstrijd op zijn kop zetten. Ook is Gracenote de eerste om toe te geven dat de modellen dit keer niet zo precies zijn als voorheen: vanwege de pandemie zijn er veel wedstrijden afgelast, zodat er minder dan gebruikelijk resultaten en data in het model gepompt kon worden.

Geen publiek in Japan van invloed op winstkans

Ook is er nog een factor die qua invloed op de winstkans niet in cijfers is uit te drukken: er is geen publiek welkom in Japan. De sporters moeten hun kunstje vertonen in lege hallen. Dat is toch niet echt de Olympische droom. Sommige sporters hebben die adrenaline die een luidruchtig publiek oplevert meer nodig dan de andere.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top