Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

Tennis is terug met de Adria Tour en Ultimate Tennis Showdown

Vorige week maakte de organisatie van het US Open bekend dat de gouverneur van de staat New York toestemming heeft gegeven om het grandslamtoernooi door te laten gaan. Fijn! Maar we hoeven niet tot augustus te wachten voordat 2020 eindelijk een tweede grand slam (na het Australian open in januari) krijgt. Want er wordt al gespeeld op twee demo-evenementen.

Check ook: de Tennis Gids 2020

UTS en Adria Tour

Demo staat voor demonstratie en dat is weer een aanduiding die eigenlijk staat voor ‘vriendschappelijk potje’. Die potjes worden gespeeld op de Adria Tour in diverse balkanlanden en de Ultimate Tennis Showdown in Parijs. Novak Djokovic is de grote man achter de Adria Tour en Patrick Mouratoglou (trainer van onder meer Serena Williams) organiseert de UTS op zijn tennisacademie.

Andere tennis regels

Beide projecten pakken de zaken nogal anders aan vergeleken met een regulier ATP-mannentoernooi. De puntentelling gaat op de schop. Bij de UTS is tennis zelfs veranderd van een puntensport naar een tijdsport: er worden vier kwarten van elk tien minuten gespeeld. Daar kunnen dus deze uitslagen uit voortkomen: 4-0, 3-1 of 2-2. In de eerste twee gevallen is de match klaar en is er een winnaar. Bij de stand 2-2 komt er een soort mini tiebreak: wie als eerste twee punten op rij wint, die wint de hele match.

Power ups

Daar blijft het niet bij. Mouratoglou vindt dat tennis meer spektakel, variatie en interactie moet bieden aan toeschouwers en tv-kijkers. Daarom krijgen de spelers per kwart een timeout, mogen ze met hun coaches praten en hebben ze 2 ‘power ups’. Wattus? Tennis gaat met die power ups lijken op computergames: een power up kan worden ingeruild voor bijvoorbeeld twee extra opslagbeurten (normaal serveren de spelers 2 keer na elkaar, daarna is de ander aan de beurt), of voor een bonus voor het maken van een punt via een winner (dan telt het punt ineens driedubbel), of de 2e opslag van de tegenstander kan worden afgepakt (dus als de opponent zijn 1e opslag mist, verliest hij gelijk het punt).

Tennis is terug met de Adria Tour en Ultimate Tennis Showdown

Geen corona in Servië?

In Parijs is er geen publiek. Dat is helemaal anders bij de Adria Tour. Vooral bij de matches in Djokovic’ thuisland Servië leek het alsof niemand de afgelopen maanden iets gehoord heeft gekregen over ‘corona’. Er was publiek zonder mondkapjes, mensen knuffelden elkaar, er was een kids day, Djokovic ging gemoedelijk een potje voetballen met andere deelnemers – op de teamfoto stonden ze met elkaars handen op elkaars schouder.

Novak Djokovic onder vuur

De Amerikaanse tennisser Noah Ruben was niet zo blij met het Servische feestje. Zeker aangezien Djokovic niet de moeite nam om via Zoom mee te doen aan een videoconferentie over het doorgaan van de US Open. “Je klaagt dat je niet genoeg van je personeel mee mag nemen naar New York”, schrijft hij. “Dat de fysiotherapeuten van het US Open misschien niet goed genoeg voor je zijn. Hou toch je kop man! Als je niet eens een minuutje op Zoom kan komen, wat loop je dan te zeiken?”

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top