Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

Max Verstappen start 4e in Formule 1 GP Azerbeidzjan vandaag

Valtteri Bottas heeft de poleposition geclaimd voor de Formule 1 GP van Azerbeidzjan. Op het stratencircuit door de hoofdstad Baku was zijn Mercedes het snelst, gevolgd door die van zijn collega Lewis Hamilton. Sebastian Vettel klokte de derde tijd en Max Verstappen start vandaag als vierde.

De F1 Grand Prix begint zondag om 14:10 uur Nederlandse tijd. Onderaan meer over de favorieten en de quoteringen bij de bookmakers.

Formule 1 kwalificatie Max Verstappen

Uiteraard was Max daar niet tevreden over. Achteraf liet hij weten dat hij wel meer had kunnen doen om een aanval op Bottas en de pole had kunnen doen. Tijdens Q3 leek het er lang op dat hij de snelste tijd ging neerzetten, maar uiteindelijk werd het niet meer dan een vierde plaats op het startgrid. “De ronde was goed,” zei Verstappen tegen Ziggo Sport. “We hebben alles eruit gehaald, alles is nog mogelijk morgen.”

Geen slipstream

Over de F1 kwalificaties en wat er mis ging was hij ook duidelijk: “Jammer dat we geen slipstream hadden,” merkte hij op. Maar dat was wel een beetje zijn eigen keuze, want Bottas koos er wel voor om in het spoor van een concurrent te gaan zitten en pakte zo de pole. “Als je achter elkaar rijdt, win je op de rechte stukken gewoon een tiende van een seconde… Er had veel meer ingezeten als we mee waren gegaan met hun treintje,” aldus Verstappen.

Max Verstappen

Eerste training Grand Prix Baku rommelig

De eerste training voor de Formule 1 GP van Azerbeidzjan verliep rommelig met losse putdeksels en slechte bewegwijzering. Dat leverde hilarische scenes op, met coureurs die verkeerde afslagen namen en vertwijfeld de armen in de lucht gooiden. Max Verstappen was de uitzondering; hij had het circuit goed bestudeerd en kon de weg door het doolhof van Baku in een keer vinden. Dat betekent ook dat Max meer tijd had om zich concentreren op het circuit zelf om tijdens de race zo scherp mogelijk te kunnen rijden. In de laatste vrije training werd hij nog derde.

Wint Ferrari of Mercedes F1 Azerbeidzjan?

De Monegask Charles Leclerc was vrijdag de snelste in vrije trainingen, reed een fatsoenlijke eerste kwalificatiesessie maar tijdens de tweede sessie nam hij iets teveel risico, waardoor een voorwiel blokkeerde en zijn Ferrari met een harde klap op een muur reed. Geen pole voor Leclerc en Vettel kwam net iets tekort op Bottas’ Mercedes.

Mercedes bezet de hele eerste startij en voor nu heeft Mercedes op papier in elk geval weer even de bovenhand. Maar Ferrari was de snelste in de trainingen en met Vettel die vanaf de derde plaats start, kan de Scuderia als het sterkste team uit de race komen. Tenzij LeClerc opnieuw zijn wagen in een muur parkeert.

Parcours Formule 1 GP Baku

De race vindt dus plaats in de straten van Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan dat zich steeds meer presenteert als het Nice aan de Kaspische Zee. Het is de vierde keer dat de F1 Grand Prix van Azerbeidzjan wordt gehouden sinds 2016, toen de race nog Grand Prix van Europa werd genoemd.

Het parcours door de straten kent vrij veel rechte stukken, een stuk of elf vrijwel rechthoekige en negen flauwere bochten; sector 1 kent voornamelijk hoeken van 90º, sector 2 kent de meeste bochten en sector 3 heeft slechts 4 flauwe bochten. De lengte van een rondje is een fractie meer dan zes kilometer. Er worden 51 ronden gereden en de totale raceafstand is 306.049 km. Afgelopen jaar won Lewis Hamilton en in 2017 was Daniel Ricciardo de snelste.

De kansen van Charles Leclerc

Charles Leclerc was een grote favoriet voor de pole. Hij reed gewoon het beste van allemaal en was ook sneller van Ferrari-collega Vettel. Maar door zijn crash moet hij nu als negende starten. Dat lijkt een onmogelijke opgave, maar we hebben nog onmogelijkere overwinningen gezien in de Formule 1. Een aantal zaken werken in zijn voordeel. Allereerst heeft hij de snelheid en ten tweede biedt het stratencircuit van Baku goede mogelijkheden om in te halen. Vooral de DRS-zones zijn ruim en lang genoeg om optimaal van de gelegenheid gebruik te maken.

Pierre Gasly start vanuit pitsstraat

Pierre Gasly, de collega van Verstappen, moet vanuit de pitsstraat starten. Ook Red Bull liet zijn tijdens de trainingen en kwalificaties zien te kunnen meevechten voor het podium en de winst. Gasly was de snelste in de tweede vrije training, maar er was iets mis met zijn benzinetoevoer en toen hij later na een oproep niet kwam opdagen bij de weging, kreeg hij te horen dat hij vanuit de pitsstraat moet vertrekken. Ook voor hem geldt dat hij het van zijn snelheid en inhaalkansen moet hebben – en wellicht een gewaagde bandenstrategie.

Formule 1 voorspellingen bookmakers

Ondanks zijn pole is niet Valtteri Bottas (quotering 3.00 bij bij Mr Green Sport) maar Lewis Hamilton favoriet bij de bookmakers (odds 2.65). Niet alleen omdat de Engelsman afgelopen jaar won, maar ook omdat hij ten opzichte van Bottas een meer strategische rijder is.

Wedden op podiumplaats Max Verstappen

Ook Vettel (4.75) doet het goed in de verwachtingen. Voor Leclerc worden de kansen ondanks zijn start achterin beter ingeschat dan voor Max Verstappen: De Monegask noteert 7.00 en Max 10.00. Een podiumplaats voor Leclerc noteert 2.00 en gokken op een podiumplaats voor Max levert je 2.25 x je inleg op.

Sergio Perez, die tijdens de F1 GP van Azerbeidzjan vanaf de vijfde plaats start, is voor het wedden op Formule 1 de moeite waard om in de gaten te houden: Hij is de enige coureur die al twee keer op het podium stond in Bakoe, ondanks dat hij helemaal niet zo’n toffe wagen had. Dat hij wint is niet erg waarschijnlijk maar een verrassende podiumplek (13.00)  is zeker mogelijk.

 

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top