Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

Eerste Formule 1 sprintrace tijdens GP van Groot-Brittannië

F1 GP Silverstone voorspellen | In het weekend van 16 tot en met 18 juli 2021 vindt de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië plaats en dan is er iets nieuws in de F1: de sprintrace. Wat dat is en wat de regels zijn leggen we nu uit.

De organisatie achter de Formule 1 besloot om dit seizoen drie keer een sprintrace op het programma te zetten. Het doel is om wat meer opwinding te bieden, meer race-actie en meer kansen voor kleinere teams om betere resultaten te behalen. Bovendien levert een goed resultaat in de sprint de coureurs punten voor het kampioenschap op.

Hoe werkt de sprintrace Formule 1

Op vrijdag zal zoals altijd de 1e vrije training zijn. Daarna komt de kwalificatie voor de sprintrace. Die steekt in elkaar zoals altijd: er is een Q1, dan gaan er 15 coureurs door naar Q2 en gaan er 10 coureurs door naar Q3. Uiteindelijk hebben we dus een rangschikking van 1 tot en met 20. Dat is niet de startopstelling van de race op zondag. Nee: dat is de startopstelling voor de sprintrace van zaterdag.

F1 sprintrace is 100 kilometer lang

De sprintrace heeft een lengte van 100 kilometer. Dat is ongeveer een derde van een reguliere race. Het is in tegenstelling tot de reguliere, zondagse races bij een sprintrace niet verplicht om een pitstop te maken. De winnaar van de race krijgt pole position voor de race op zondag. De nummer 2 heeft dus P2, enzovoorts. Val je tijdens de sprintrace uit, dan start je dus achteraan.

Punten te verdienen in sprintrace F1

Toch heeft de sprintrace niet alleen gevolgen voor de startopstelling. Tijdens de minirace zijn er ook punten voor het F1 wereldkampioenschap te verdienen. De winnaar van de sprintrace krijgt 3 punten, de nummer 2 krijgt 2 punten, de nummer 3 haalt 1 punt op. Elk punt kan tellen als de eindafrekening wordt opgemaakt. Wel blijft het dus zo dat de race op zondag qua punten veruit het belangrijkste evenement blijft. De winnaar krijgt dan 25 punten.

De F1-organisatie moet nog beslissen in welke weekenden van het Formule 1 programma 2021 de twee andere sprintraces van het seizoen worden gehouden. Monza in Italië maakt een goede kans en Interlagos in Brazilië schijnt ook een topkandidaat te zijn. Sowieso kan het bijna niet anders dan dat er minstens 1 sprintrace buiten Europa gaat plaatsvinden.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top