Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

De top 10 nieuwe regels voor Formule 1 seizoen 2023

De Formule 1 2023 gaat op 5 maart van start. Na de grote veranderingen van vorig jaar blijven de regels voor komend seizoen grotendeels ongewijzigd. Toch zijn er wat aanpassingen ten aanzien van technische reglementen en op sportief vlak. Hieronder een opsomming van de belangrijkste.

Overigens: vandaag prestenteert Red Bull de RB19 in New York. We zijn benieuwd naar het ontwerp, de livery, kleding en of de nieuwe motorpartner voor 2026 bekendgemaakt wordt! De presentatie start om 15.00 uur Nederlandse tijd.

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

Nieuwe Formule 1 regels voor 2023

Van grid penalties tot grotere spiegels, dit is de top 10 nieuwe Formule 1 regels voor het nieuwe seizoen:

1. Porpoising – stuiteren

Vorig jaar hadden enkele teams veel hinder van het stuiteren van de wagens op de lange rechte stukken. Daaromtrent werden in de loop van het seizoen al enige maatregelen genomen en in 2023 worden er meer aanpassingen doorgevoerd om dit probleem te verhelpen, te weten:

De randen van de vloer van de wagens zijn met 15 mm verhoogd, de hoogte van de diffusorhals is verhoogd alsmede de stijfheid van de rand en zit een extra sensor in de auto’s die porpoising beter in kaart kan brengen.

2. Rolbeugel

Herinner je je die mega crash van Zhou vorig jaar op Silverstone nog? Ondersteboven gleed zijn wagen over de baan en door de grindbak. Om te voorkomen dat de rolbeugel zich ingraaft worden ze in het komend seizoen voorzien van een ronde bovenkant

3. Gewicht F1 wagens

Het gewicht van de F1 bolides was vorig jaar een groot onderwerp van gesprek. Zonder brandstof mocht een auto 798 kilo wegen. Dit jaar wordt daar twee kilo afgehaald en wordt het maximale gewicht 796. Een extra uitdaging voor de ontwerpers!

Benieuwd naar de Unibet.nl favorieten voor 2023? Check wedden op Formule 1 voor recente odds

4. Spiegels

De spiegels op de Formule 1 auto’s zullen in 2023 flink groter worden. Het reflecterende oppervlak gaat van 50mm naar maar liefst 100 tot 200mm. De grotere spiegels werden vorig jaar al door de teams getest en de aanpassingen zijn nu definitief in de reglementen opgenomen.

5. Sprintraces f1 kalender

Dit jaar staan er eens zoveel sprintraces op de F1 kalender als vorig seizoen: het gaat van drie naar zes stuks! Dit zijn ze: de GP van Azerbeidzjan (Baku), de F1 GP van Oostenrijk (Red Bull Ring), België (Spa-Francorchamps), Qatar (Lusail), de Verenigde Staten (Circuit of the Americas) en tot slot Sao Paulo (Interlagos).

6. Spertijd paddock

Het aantal uren dat er door de teams tijdens een raceweekend gewerkt mag wordt de komende jaren teruggebracht. Dit jaar wordt er al een vermindering doorgevoerd, volgend jaar gaat er nog meer tijd af.

7. Formule 1 banden tijdens kwalificaties en DRS

Komend seizoen zal er tijdens twee events een nieuwe procedure getest worden t.a.v. de kwalificaties. De resultaten worden later geëvalueerd en vervolgens wordt besloten of de aanpassingen in volgende wk’s zullen worden doorgevoerd.

Waar gaat het om? Tijdens kwalificatiesessies worden bepaalde F1 banden verplicht gesteld. Harde banden alleen in Q1; mediums alleen in Q2; en alleen zachte Formule 1 banden in Q3. Intermediates en wets zijn toegestaan als dat noodzakelijk wordt geacht.

Ook wordt een aanpassing t.a.v. de DRS getest en geëvalueerd. Gekeken wordt of het mogelijk is de activering ervan na de start, herstart van de race en/of na de Safety Car met één ronde te vervroegen. Een en ander zal tijdens de sprintraces worden getest.

8. Versnellingsbak

Nieuw dit jaar is dat wijzigingen aan de versnellingsbak voortaan ook mogen indien ‘materialen, processen of bedrijfseigen onderdelen niet meer beschikbaar zijn’.

9. Straffen

Tijdens de GP van Italië ontstond vorig seizoen grote verwarring over de startposities. Diverse teams voerden namelijk wijzigingen aan de wagens door die tot gridstraffen leidden. Het gevolg was een hoop onduidelijkheid omtrent hoe de F1 regels daaromtrent werden toegepast. De F1 heeft daarom de bewordingen in de reglementen aangepast:

“Geclassificeerde coureurs die meer dan 15 cumulatieve gridpositiestraffen hebben opgebouwd, of die zijn gestraft door te starten als laatste op de grid, starten achter elke andere geclassificeerde coureur. Hun relatieve positie zal worden bepaald in overeenstemming met hun kwalificerende classificatie.” Volg je het nog?

10. Koeling brandstof

Een kleine aanpassing op papier die van grote waarde kan blijken te zijn is het beetje extra vrijheid die Formule 1 teams krijgen ten aanzien van het koelen van brandstof. In 2023 mag de temperatuur van de brandstof niet minder zijn dan 10 graden dan onder de omgevingstemperatuur. Dit was 20 graden.

Naast al deze aanpassingen volgens in 2024 ongetwijfeld nog meer wijzigingen in de Formule 1 regels. Denk onder meer aan het verdwijnen van bandenwarmers… Wordt vervolgd!

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.
#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top