Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

Alles over Formule 1 seizoen 2023: zo werkt het

De Formule 1 begint binnenkort weer! Deze week zijn er de testdagen in Sakhir en op 5 maart gaat het F1 seizoen van start met de eerste race van het jaar: de GP van Bahrein. Bij Unibet staan de odds al geruime tijd online. Gaat Max die eerste wedstrijd winnen? Zie wedden op Formule 1 voor de favorieten, seizoensweddenschappen, uitleg en meer.

Vind je alles rondom de snelle motorsport soms maar ingewikkeld lijken? Lees dan verder en we vertellen je in simpele taal alles wat je moet weten van een Formule 1 race weekend. Daarnaast vind je in onze Formule 1 gids nog heel wat meer info. Op naar weer een fantastisch race seizoen!

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

Hoe werkt de Formule 1?

Op de Formule 1 kalender staan jaarlijks rond de 24 races die verspreid over de wereld plaatsvinden. Een raceweekend bestaat uit drie dagen: vrijdag, zaterdag en zondag. De echte race wordt op zondag gehouden, de andere dagen staan in het teken van trainingssessies en kwalificaties.

Vrije trainingen

Op vrijdag zijn er de eerste en tweede vrije trainingen. Dit zijn beide sessies van een uur waarbij de teams de auto’s zo goed mogelijk kunnen afstellen. Op zaterdag vindt de derde vrije training plaats en daarna is het tijd voor de kwalificaties.

Er zijn ieder seizoen overigens ook nog enkele zogenaamde sprintkwalificaties waarbij er voor de Formule 1 stand punten te verdienen zijn, verderop daarover meer.

F1 kwalificaties

Die F1 kwalificaties zijn in drie stukken gehakt: Q1, Q2 en Q3. De duur is verschillend, zo duurt de eerste kwalificatie 18 minuten, de tweede 15 minuten en de derde 12 minuten.

Tijdens de eerste kwalificatiesessie vallen de vijf langzaamste coureurs af en in de tweede sessie vallen er nogmaals vijf af. Deze tien gaan in de race van start vanaf de elfde tot twintigste positie op de grid.

In de derde kwalificatiesessie gaat er het echt om spannen. Wie pakt de pole position?

Alles over wedden op Formule 1

De start van de Formule 1 race

Op zondag is het tijd voor de Grand Prix. De wagens rijden laatste verkenningsrondjes voordat zij hun bolides neerzetten op de plek waarvoor ze zich hebben gekwalificeerd. Een klein half uur later is het tijd voor het volkslied van het gastland waarna de 20 deelnemers een formatieronde rijden en de banden al zigzaggend over het circuit opwarmen.

De Formule 1 race start zodra alle auto’s in positie staan en de lichten op groen gaan. Een superspannend moment! Wie komt er als beste weg en komen alle coureurs ongeschonden de eerste bocht door? Om het nog spannender te maken: bij alle bookmakers kun je je voorspellingen doorgeven en echt geld winnen als je het goed hebt.

Hoe lang duurt een F1 race?

De race duurt maximaal twee uur. Het aantal rondes hangt af van de lengte van het circuit. Er worden zoveel rondes gereden als er nodig zijn om een lengte van 305 kilometer te overschrijden.

Punten voor het Formule 1 klassement

De winnaar van een race krijgt 25 punten en doet daarmee de beste zaken. Tot en met de tiende plaats zijn er punten te verdienen (25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1). Daarbij moeten opgemerkt worden dat er voor de acht snelsten in een sprintrace ook nog punten te verdienen zijn.

Wat is een F1 sprintrace?

Wat is een sprintrace nu weer, horen we je denken. Sprintraces zijn sinds vorig Formule 1 seizoen nieuw en in 2023 staan er zes op het programma. Een sprint is een ‘mini race’ van 100 kilometer waarin bepaald wordt wie er op pole komt.

Tijdens een zogenaamd sprintweekend ziet het programma er wat anders uit. Na de eerste vrije training op vrijdagochtend is het later op de dag tijd voor de kwalificatie voor de sprint op zaterdag. De winnaar van de sprintrace start vanaf pole en pakt bovendien 8 punten voor het klassement. De nummer twee verdient 7 punten en dat gaat achtereenvolgens zo door tot de nummer acht, die 1 punt verdient.

Alles wat je weten moet

In onze F1 gids vind je over allerlei onderwerpen informatie. In dit artikel hebben we al wat links geplaatst naar interessante pagina’s. Maar er is meer. Check bijvoorbeeld ook eens de Formule 1 regels voor de reglementen, de betekenissen van de verschillende vlaggen en dergelijke. Of lees de info op de pagina F1 banden als je wilt weten hoe het precies zit met de banden en al die kleuren en codes.

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.
#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top