Speelsteden WK | Tijdens het WK voetbal 2026 wordt er in 16 speelsteden en minstens evenzoveel stadions gespeeld. De Verenigde Staten, Mexico en Canada zijn gedurende het evenement gastheer voor de 48 deelnemende landen. In de gastlanden is het minimaal zes uur vroeger dan in Nederland. In tegenstelling tot het voorgaande WK hebben we dit keer dus wel te maken tijdverschillen tussen de WK speelsteden onderling.
We stellen de speelsteden en stadions waar het Fifa wereldkampioenschap voetbal gaat plaatsvinden aan je voor.
NB: de informatie op deze pagina wordt verder bijgewerkt in aanloop naar het WK en/of wanneer er meer duidelijk wordt.
WK speelsteden en stadions WK voetbal 2026
De VS heeft voor het WK voetbal elf speelsteden toegewezen gekregen, Mexico drie en Canada twee. Hieronder een overzicht. De rest van de informatie wordt t.z.t. geüpdatet.
Verenigde Staten
- Atlanta
- Boston
- Dallas
- Houston
- Kansas City
- Los Angeles
- Miami
- New York/New Jersey
- Philadelphia
- San Francisco
- Seattle
Mexico
- Guadalajara
- Mexico City
- Monterrey
Canada
- Vancouver
- Toronto
Al Bayt Stadion in Al Khor City
Het Al Bayt Stadion telt 60.000 zitplaatsen en is de thuishaven van de club Al Khor Sports Club. Het ontwerp verwijst naar de tenten van de Bedouin en dat is een symbool voor gastvrijheid. Het schuifdak kan in 20 minuten worden gesloten. Er is een extra ring bovenop het stadion geplaatst en die wordt na het WK 2022 weer verwijderd. De airco draait op koelwater van het nabijgelegen energiecentrum.
Wedstrijden 1, 12, 20, 28, 36, 44, 51, 59 en 62 van het speelschema worden in het Al Bayt Stadion gespeeld. Qatar, dat als gastland als enige van alle WK deelnemers op voorhand al zeker was van deelname, speelt hier op 21 november de openingswedstrijd. De laatste wedstrijd die in dit stadion gespeeld wordt is de halve finale van 14 december 2022.
6x groepswedstrijden
1x achtste finale
1x kwartfinale
1x halve finale
Ahmed Bin Ali Stadion in Al Rayyan
Dit stadion heeft circa 44.000 zitplaatsen en is naast het stadion van Al Rayyan Sports Clubs gebouwd. Na het WK wordt dit het nieuwe thuis van de succesvolste voetbalclub van Qatar, Al Rayyan.
Wedstrijden 4, 9, 17, 25, 33, 41 en 50 worden in het Al Rayyan stadion, zoals het onderkomen ook wel bekend staat, gespeeld. De laatste wedstrijd op deze locatie vindt plaats op zaterdag 3 december; de achtste finale tussen de winnaar van groep C en de nummer twee van groep D.
5x groepswedstrijden
1x achtste finale
Speelsteden WK: Al Thumama
Ook dit stadion verwijst naar de Arabische cultuur, ditmaal door de gahfiya-hoofddoek erin te verwerken. Het stadion telt 40.000 plekken en zal tot en met de kwartfinale op het programma verschijnen. De grond is in het bezit van de Qatarese voetbalbond en de locatie is op een steenworp afstand van de luchthaven: 12 km.
Wedstrijden 2, 10, 18, 26, 34, 42, 52 en 60 worden in het Al Thumama Stadion gespeeld. Het laatste duel is de kwartfinale van zaterdag 10 december.
6x groepswedstrijden
1x achtste finale
1x kwartfinale
Al Janoub Stadion
De thuishaven van Al Janoub Sports Club heeft 45.000 zitplaatsen, maar ook hier is er een ring bovenop de constructie geplaatst, die na de World Cup weer wordt ontmanteld, zodat er nog 20.000 plekken resteren. Meer is niet nodig voor binnenlandse potjes. Tot en met de kwartfinale zien we dit stadion terug op tv.
Wedstrijden 5, 13, 21, 29, 37, 45 en 53 van het WK programma worden in het Al Janoub stadion gespeeld. De laatste wedstrijd is de achtste finale van 5 december tussen de winnaar van groep E en de nummer 2 van groep F.
6x groepswedstrijden
1x achtste finale
Khalifa International Stadion in Doha
Dit is een van de kolossen die al bestonden. Het stadion in het Al Rayyan Municipality werd in 1976 gebouwd en is voor het WK voetbal (en daarvoor) natuurlijk wel flink onder handen genomen. Het telt nu dik 68.000 zitplaatsen, terwijl dat na de oplevering 40 jaar terug er 20.000 waren. In mei 2017 werd de huidige versie van het stadion opgeleverd. In het Khalifa wordt op 17 december de troostfinale van het WK voetbal gespeeld.
De overige wedstrijden die er gespeeld worden zijn: 3, 11, 19, 27, 35, 43, 49 en 63.
6x groepswedstrijden
1x achtste finale
Troostfinale
Lusail Iconic Stadion
Zet je het woord je ‘iconisch’ in de naam van je stadion, dan moet je wel leveren. En dat is gelukt. Dit is het grootste stadion van het WK 2022 (86.250 plaatsen) en de locatie waar de WK finale gespeeld gaat worden. Niet alleen dit stadion is gloednieuw, zelfs heel ‘Lusail City’ is uit de grond gestampt vanuit het niets, inclusief kantoren, winkels, opgespoten eilanden en ontspanningsmogelijkheden. Ja, Qatar pakt zulke infraprojecten grondig en ambitieus aan.
Wedstrijden 8, 16, 24, 32, 40, 48, 56, 57, 61 en 64 (de WK finale) worden in het Losail Stadion gespeeld:
6x groepswedstrijden
1x achtste finale
1x kwartfinale
1x halve finale
Finale
Education City Stadion in Doha
De 45.350 plekjes van dit stadion in Education City zullen tot en met de kwartfinale van het WK voetbal 2022 zijn bezet. In juni 2020 is het onderkomen via een virtuele inauguratie opgeleverd. De naam van de stad moet je letterlijk nemen: er zijn diverse universiteiten gevestigd, waaronder takken van internationale topinstituten.
Wedstrijden 6, 14, 22, 30, 38, 46, 55 en 58 worden in dit stadion gespeeld. De laatste wedstrijd is de kwartfinale van 9 december.
6x groepswedstrijden
1x achtste finale
1x kwartfinale
Ras Abu Aboud Stadion
Weer een splinternieuw stadion en het ontwerp zit vernuftig in elkaar. Het stadion kan namelijk tamelijk eenvoudig uit elkaar worden gehaald. Het is modulair gebouwd, vergelijkbaar met de blokken waarmee kinderen spelen. De capaciteit is 40.000 plekken. Na afloop van het WK 2022 worden de blokken geïntegreerd in andere gebouwen. Het gebouw ligt aan de waterkant, op een voorgebergte. Dus als de match niet zo boeit, is er altijd nog een ander mooi uitzicht.
Wedstrijden 7, 15, 23, 31, 39, 47 en 54 worden in het Ras Abu Aboud gespeeld. De laatste wedstrijd is de achtste finale op maandag 5 december tussen de winnaar van groep G tegen de nummer twee van groep H.
6x groepswedstrijden
1x achtste finale
WK voetbal speelsteden Qatar
Qatar is een klein land, zeker vergeleken met de voorgaande gastheren van het WK voetbal (Rusland en Brazilië), terwijl het WK 2026 georganiseerd wordt door de VS, Canada en Mexico! Dat zijn nogal grote verschillen qua oppervlakte. Qatar bestaat uit 11.607 vierkante kilometer en staat qua oppervlakte op nummer 156 wereldwijd.
De speelsteden van het WK voetbal liggen in een straal van 60 kilometer van elkaar. Dat is weliswaar compact en overzichtelijk, maar levert ook weer zorgen op. Want als er qua infrastructuur iets misgaat, dan treft het dus gelijk een groot deel van de internationale delegatie. Dat was anders in pakweg Rusland, waar issues in laten we zeggen St. Petersburg helemaal nul invloed hebben op Moskou.
Hoofdstad Doha
Het totale aantal inwoners is 2,8 miljoen en een zeer groot deel daarvan, de meerderheid zelfs, is niet in Qatar geboren. Ze trekken naar het olieproducerende land voor werk. Qua populatie staat Qatar op plek 142. Het land telt momenteel 7 gemeentes die je ook wel kunt zien als provincies. De hoofdstad is Doha, dat staat voor ad-dawhah: de grote boom. De stad telt 800.000 inwoners, oftewel ruim 60 procent van de hele populatie van het land.
Klimaat Qatar
Qatar heeft een woestijnklimaat. In de zomer is het nooit onder de 25 graden Celsius en het kwik kan rijzen tot boven de 45 graden. De regenval is zeer beperkt. Flora en fauna gedijt niet lekker onder die omstandigheden en voedsel moet dus grotendeels worden geïmporteerd. De voetbalstadions zullen via airconditioning op een plezierigere warmte worden ingesteld, zo ergens laag in de 20 graden.
Infrastructuur WK voetbal
Qua infrastructuur is het Hamad International Airport van groot belang. De luchthaven is de enige in Qatar met internationale vluchten en ook de thuisbasis van Qatar Airways. Hiervoor was de naam New Doha International Airport, maar na het overlijden van emir Hamad bin Khalifa Al Thani in 2013 werd besloten tot de naamswijziging. De terminal is met het oog op de World Cup uitgebreid.
Metro Doha
In mei 2019 is Doha Metro gelanceerd. Het bestaat uit 76 km rails en 37 stations. De metro kan zo’n 100 km per uur rijden en dat is best fors voor een dergelijke vervoermiddel. De metrolijn wordt ook aangesloten op het treinnetwerk, waardoor internationaal reizen over het spoor mogelijk wordt, en naar Lusail City.
Oranje in Qatar tijdens WK voetbal
Het Nederlands elftal is present in Qatar. Samen met 54 UEFA-landen werd in de kwalificatiefase gestreden om dertien plaatsbewijzen. Op het WK voetbal in Qatar is verder plek voor 5 Afrikaanse landen en, afhankelijk van de intercontinentale play-offs, 4 of 5 Aziatische landen (plus Qatar zelf), 3 of 4 CONCACAF-landen (Noord- en Midden Amerika plus Caribische landen), 0 of 1 land uit Oceanië en 4 of 5 Zuid-Amerikaanse landen.