Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

soorten vechtsporten om op in te zetten

Naast diverse soorten vechtsporten zijn er ook nog eens tal van bonden en dat is jaarrond goed voor heel wat wedstrijden. Voor de liefhebbers van het wedden op vechtsporten is er bij de bookmakers dus altijd wel een gevecht te vinden om op in te zetten! Op deze pagina wat meer info over kickboksen, boksen en MMA, de vechtsporten die wat betreft het wedden het meest populair zijn.

#ad
Bet365 Sport
Nieuwe klanten
Tot wel €100 in wedkredieten
Alleen beschikbaar voor nieuwe klanten die 24 jaar of ouder zijn. Min. storting €5. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen voor het bedrag van je in aanmerking komende storting. Min. quoteringen en restricties voor weddenschappen en betaalmethodes gelden. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieten-inzet. Tijdslimieten en algemene voorwaarden gelden. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, Loketkansspel.nl - Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen

Soorten vechtsporten

Waar moet je bij vechtsport aan denken? Boksen, karate, kickboksen, MMA, worstelen en judo natuurlijk maar ook schermen valt in die categorie. Maar er is nog veel meer en met name in Azië is het aantal soorten vechtsporten divers. Denk dan behalve aan Muay Thai en Taekwondo ook aan Tomoi, Banshei, Aikido, Tai-jutsu en noem maar op.

Iedere sport heeft zijn eigen regels. Bij boksen wordt er alleen met de handen gevochten, bij het kickboksen met de handen en voeten en bij Thaiboksen mogen behalve de handen en voeten ook de ellebogen en knieën worden gebruikt. En in MMA mag er met al die lichaamsdelen gevochten worden.

Kickboksen in het kort

Bij het kickboksen wordt dus gevochten met de voeten, vuisten en ook de scheenbenen. De sport is een combinatie van boksen en karate traptechnieken. Kickboksgevechten gaan over drie rondes en over vijf rondes bij titelgevechten. Onder de gordel zijn alleen low kicks op de buitenkant van het dijbeen toegestaan. Wat niet is toegestaan zijn knie- en elleboogtechnieken en vechters mogen elkaar niet op de rug, gewrichten achterhoofd, keel en in het kruis raken.

Glory grootste kickboksorganisatie

In Nederland is het wedden op kickboksen erg populair en dat is te danken aan de grote namen als Ernesto Hoost, Sem Schilt, Peter Aerts, Remy Bonjasky en natuurlijk Badr Hari en Rico Verhoeven. Furore maakten de meesten bij K-1. Tegenwoordig is Glory Kickboxing dé bond waar alle grote vechters aangesloten zijn. Gevechten met Rico Verhoeven, Ben Saddik, Cedric Doumbé etc. trekken altijd de aandacht van een groot publiek en bookmakers springen daar graag op in met een mooi aanbod weddenschappen.

Glory wedstrijden

Er wordt bij Glory gevochten in zeven gewichtsklasses (heavyweight, light heavyweight, middelweight, welterweight, lightweights, featherweights en super bantanweight). Er worden door de bond voor iedere gewichtsklasse toernooien georganiseerd (met vier of acht deelnemers) en daarnaast zijn er ook enkele gevechten, die staan bekend als superfights. Bij de toernooien gaat het of om de wereldtitel of om een contender toernooi. Bij dit laatste verdient de winnaar een plaats in een volgend toernooi om het wereldkampioenschap.

De ring bij kickboksen

De ring waarin bij het Glory kickboksen gevochten wordt is minimaal 5 bij 5 meter bij kleinere evenementen en minimaal 6 bij 6 meter bij de grotere. De vloer is afgedekt met canvas om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk gladheid optreedt.

Regels van diverse soorten vechtsporten

Soorten vechtsporten: Boksen

Ook bij het boksen wordt er vanzelfsprekend gevochten in diverse gewichtsklasses en dan ook nog eens bij een flink aantal vooraanstaande bonden. Boksen is van de soorten vechtsporten de enige sport waarbij alleen met de vuisten gevochten wordt. Stoten onder de gordel zijn verboden en er mag ook niet op het achterhoofd geslagen worden. Verder is het tegen de regels om te klemmen, te bijten en te worstelen. Houdt een bokser zich niet aan de regels dan volgt er puntaftrek of een waarschuwing. In het uiterste geval kan een vechter gediskwalificeerd worden. Bokswedstrijden gaan over 12 rondes.

Boksbonden

De grootste boksbonden die er zijn zijn de WBO, IBF, WBA, WBC en IBO. Soms zijn de bokskampioenen van de diverse bonden een en dezelfde persoon. Denk aan Wladimir Klitschko die gelijktijdig wereldkampioen bij de zwaargewichten was bij de bonden IBF, IBO, WBO en WBA. Zijn broer Vitali Klitschko was zwaargewicht kampioen bij de WBC en zo bezaten de broers samen alle wereldtitels. Ten tijde van dit schrijven is Anthony Joshua de grote man bij de zwaargewichten. Boksers als Deontay Wilder, Tyson Fury en Alexander Usyk zijn de uitdagers van het moment.

Soorten vechtsporten: MMA

MMA staat voor Mixed Martial Arts en is een combinatie van de verschillende soorten vechtsporten. Daarbij kun je denken aan kickboksen, worstelen, thaiboksen etc. Een vechter moet dus in verschillende disciplines uitblinken om in MMA wat te kunnen presteren.

Van de soorten vechtsporten is MMA wellicht de hardste. Wedstrijden vinden plaats in de zogenaamde octagon, een achthoekige ring, en er mag zowel staand als op de vloer gevochten worden. Omdat er vrij veel is toegestaan in MMA wordt de sport ook wel Free Fight of Vale Tudo genoemd. Nog een andere naam voor MMA is ‘kooigevecht’ (cage fight).

De octagon

Dat er in MMA in een kooi gevochten wordt is simpelweg om te voorkomen dat de vechters eruit vallen. Het gaat er heftig aan toe en een ring waarvan bij het boksen of kickboksen gebruik gemaakt wordt, is niet toereikend.
De diameter van de octagon aan de binnenzijde is 9.1 meter (en 11.5 buitenom gemeten) en het (handbeschilderde) canvas ligt 1.2 boven de vloer. Het hek is 1 meter 80 hoog.

Alistair Overeem beoefende verschillende soorten vechtsporten

‘The Reem’ oftewel Alistair Overeem is een Nederlandse vechtsporter die internationaal bekend is. Overeem maakte met name furore in de K-1 (kickboksen) en wist ook eens Badr Hari KO te slaan (2008). Sinds eind 1999 richt Alistair Overeem zich met name op MMA, met af en toe dus nog een uitstapje naar K-1, en hij is de enige vechter die gelijktijdig wereldkampioen in verschillende soorten vechtsporten was: bij de zwaargewichten van MMA organisatie Dream en bij de K-1 in 2010.

Bij MMA is behalve stoten en trappen ook klemmen toegestaan en mag er met de ellebogen en knieën gevochten worden.

UFC

De grootste MMA bond is de UFC. In de jaren ’90 ontstond de UFC en tegenwoordig geniet de organisatie een betere reputatie dan in de beginjaren. Doordat er weinig regels waren, waren de UFC gevechten destijds ongekend gewelddadig en barbaars. De UFC verdween uit de publiciteit totdat in 2001 de gebroeders Fertitta 81% van de eigendomsrechten kochten. Ze brachten de UFC onder in het door hen opgerichte Zuffa. Mede-eigenaren zijn Flash Entertainment en Dana White – tevens woordvoerder en voorzitter van de UFC. De regels werden strikter en inmiddels behoort de UFC bij de gerespecteerde soorten vechtsporten.

Regels MMA

Er wordt gevochten in een kort broekje, op blote voeten en met lichte handschoenen waarvan de vingers onbedekt zijn. MMA gevechten gaan over drie rondes van vijf minuten. Betreft het een titelgevecht dan worden er vijf rondes gevochten. Er zijn bij de mannen acht gewichtsklasses (van vlieggewicht tot zwaargewicht) en bij de vrouwen vier (van strogewicht tot vedergewicht).

Het winnen van een MMA wedstrijd kan behalve door een knock out, TKO, opgave of diskwalificatie ook middels een beslissing van de jury. Hoewel er veel is toegestaan is er ook heel wat verboden, waaronder bijten, kopstoten, aanvallen naar de keel, naar het hoofd trappen indien de tegenstander op de grond ligt, spugen, schelden en vloeken, gestrekte vingers naar de ogen, trekken of draaien aan vingers en tenen, sleutelbeen vastpakken en nog heel wat meer waarvan je kan denken dat het fijn is dat het niet mag…

Bets voor alle soorten vechtsporten

Voor alle soorten vechtsporten zijn er bij de bookmakers weddenschappen te vinden. Check het aanbod, doe wat research en doe je voorspelling. Succes!

Back To Top