Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

Wielrennen voorspellen met behulp van AI

In België is men bezig met een AI systeem dat kan gaan helpen bij het voorspellen van wielerwedstrijden. Ben je slecht in het maken van voorspellingen? De computer zou je in de toekomst daarbij steeds beter kunnen bijstaan.

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

Ronde van Vlaanderen voorspellen met AI?

Welke renner heeft het recentelijk goed gedaan in een kleine koersen daar en kan de revelatie van het seizoen zijn, hoe vaak werd er in de Ronde van Vlaanderen gewonnen in een sprint? Hoe beter het lukt om een computer verbanden te laten leggen, hoe beter het zal lukken om een wedstrijd te voorspellen. En dat zou bij het wedden op wielrennen van pas kunnen komen.

We vonden op internet een video waarin Prof. Dr. Steven Latré van de Universiteit Antwerpen uit de doeken doet hoe hij en zijn team bezig zijn een computer een koers te laten begrijpen. Ten eerste zijn daarvoor natuurlijk bakken met gegevens nodig.

Data verzamelen om wielervoorspellingen te doen

Tegenwoordig zijn alle fietsen van renners uitgerust met computers die gegevens opslaat. Zodra de finishlijn gepasseerd is gaat de computer uit. Mede op basis daarvan kunnen teams hun strijdplan in elkaar knutselen.

Van de renners wordt verwacht dat ze zich goed focussen op de fietscomputer en de aanval pas inzetten wanneer dat volgens computer het juiste moment is.

Koersverloop voorspellen

Ook apps zoals Strava slaan gegevens op. Wel tienduizenden ritten per dag. Dat is vanzelfsprekend te veel om handmatig te analyseren, daarvoor heb je een computer nodig. Al die waardes bij elkaar zouden een koersverloop kunnen voorspellen.

Wedden op de Tour?

Wielrennen en Artificial Intelligence

Maar hoe kun je een computer gebruiken om de koers te leren begrijpen? Hoe maak je van een domme computer een slimme koerskenner? Daarvoor is dus data nodig én een technologie die AI heeft.

Professor Latré en zijn team hebben 30 jaar aan wielergeschiedenis aan een AI systeem meegegeven: koersresultaten, informatie over de renners, punten die ze tijdens elke rit verzameld hebben, enzovoorts. Van het AI systeem wordt gevraagd om daar automatisch controle in te gaan herkennen.

Favorieten Ronde van Vlaanderen

Helemaal betrouwbaar is het systeem nog niet. Voor de Ronde van Vlaanderen werd vorig jaar deze top 5 voorspeld:

Christophe Laporte
Mathieu van der Poel
Matej Mohoric
Tadej Pogacar
Stefan Kung

Winnaar werd uiteindelijk Mathieu van der Poel, gevolgd door Dylan van Baarle, Valentin Madouas, Tadej Pogacar en Stefan Kung. Zie hier de Ronde van Vlaanderen favorieten en odds voor 2023. Inzetten kan bij ⤵

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.
#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top