Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

Gedurende het jaar kun je van talloze tennistoernooien genieten, maar niets is zo mooi als de tennis Grand Slams. Op deze pagina van onze tennis gids een korte introductie van de vier majors van het seizoen: de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open. Op de verschillende soorten banen zijn telkens weer andere spelers in voordeel!

Aan alle grand slams doen 128 mannen en 128 vrouwen mee en er zijn veel punten voor de rankings te verdienen. Ieder grandslamtoernooi duurt twee weken. Lees verder en ontdek hoe je beter voorspellingen kunt doen met wat kennis van de banen en omstandigheden.

Australian Open eerste van Grand Slams

Het Australian Open in Melbourne is elk jaar de eerste van de vier Grand Slams op de tenniskalender. De wedstrijden vinden plaats op de hardcourtbanen van Melbourne Park.

De status van de Australian Open is in de afgelopen decennia flink toegenomen. Voorheen wilden toppers deze major nog weleens overslaan, maar de switch van gras naar hardcourt in 1988 heeft ‘the Grand Slam of Asia/Pacific’ veel goeds gedaan. Tegenwoordig is iedereen van de partij en zijn er, net als bij de andere drie grand slams, voor de winnaar 2.000 punten voor de ranking te verdienen.

Hoe snel is het hardcourt in Melbourne?

Sinds 2008 worden de banen bedekt met Plexicushion, een soort acryl. Vraag tien spelers naar hun mening over hoe snel een baan is en je krijgt tien wijd uiteenlopende antwoorden. Een meer objectieve manier om de snelheid in te schatten is door te kijken naar het gemiddelde percentage gewonnen punten op eerste opslag en naar de verhouding tussen aantal aces en totale aantal services.

In het algemeen geldt: hoe sneller een baan, hoe meer aces en hoe meer gewonnen opslagpunten. Dan blijkt het hardcourt Down Under stukken trager te zijn dan het gras op Wimbledon, ietsjes trager dan het hardcourt in New York, maar uiteraard wel sneller dan het gravel op Roland Garros.

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

Hitte tijdens Australian Open

Door deze modale snelheid is het Australian Open grand slam geschikt voor zowel spelers die het vooral van hun opslag moeten hebben als tennissers die meer op hun returnspel leunen. Midden januari is het dikwijls bloedheet in Melbourne. Dat vergt het nodige van de tennissers. Er zijn jaren dat ook de meest fitte trainingsbeesten toch midden in een partij moeten opgeven, want door kramp, oververhitting en pure uitputting kunnen ze niet verder.

Dit werkt in theorie in het voordeel van meer aanvallend ingestelde spelers: zij willen het punt kort houden, wat in bloedhete omstandigheden verstandiger lijkt dan je vastbijten in de rally en de punten in een marathon veranderen.

Uitblinkers en winnaars Australian Open

Een lijst van winnaars en uitblinkers van het grand slam in Melbourne wijst ook in de richting van allcourtspelers: toppers die op diverse ondergronden triomfen vierden. Recordwinnaar is momenteel Novak Djokovic met acht stuks, gevolgd door Roger Federer met zes. Zij hebben alle grand slams minstens eenmaal gewonnen.

Serve-and-volley spelende aanvallers als Stefan Edberg en Pete Sampras waren tweemaal succesvol in Australië. Gravelkoning Rafael Nadal won eenmaal en bereikte vijfmaal de finale.

Australian Open grand slam populair

Tijdens de laatste editie was de totale prijzenpot van het Australian Open grand slam gevuld met 71 miljoen dollar. Jaarlijks wordt daar een flinke schep bovenop gegooid, als teken dat de populariteit toeneemt en de toekomst er zonnig uitziet.

Als eerste grote toernooi van het jaar kijken tennisfans automatisch enorm uit naar de Australian Open en de modale snelheid van de ondergrond levert offensieve of juist meer defensief ingestelde spelers een gelijk speelveld op, wat de spanning ten goede komt.

Grand Slams: Roland Garros

Roland Garros grand slam Parijs

Het tweede van de vier Grand Slams is de French Open, oftewel Roland Garros. Deze tennis major begint jaarlijks eind mei en eindigt begin juni. Het is het belangrijkste graveltoernooi op de tennis kalender. In aanloop naar Roland Garros worden talloze evenementen op gravel georganiseerd, zodat de spelers zich slidend en zwoegend warm kunnen draaien voor een aanval op de Coupe des Mousquetaires bij de heren en de Coupe Suzanne Lenglen bij de dames.

Tennis op gravel traag

Het naar een vechtpiloot uit de WOI vernoemde tennistoernooi is een feest voor liefhebbers van werktennis. In het Frans heet gravel ‘terre battue’: geslagen aarde. We noemen het in het Nederlands ook weleens gemalen baksteen. Stoere termen die horen bij deze stoere ondergrond.

Gravel is de traagste baansoort die bestaat. Dat houdt in dat de bal relatief hoog opstuit, waardoor tegenstanders langer de tijd krijgen om de bal te bereiken, de situatie te overzien, aan te leggen en een klap uit te delen.

Keihard werken voor punten

Kortom, het is lastiger om met een bal in de hoek of een loeiharde opslag het punt snel naar je toe te trekken. Je moet keihard werken voor je punten. Zaken als techniek, inzicht, plaatsing en leepheid blijven natuurlijk belangrijk, maar op gravel leggen ze het net af tegen kwaliteiten als werklust, loopvermogen en vooral ook taaiheid.

#ad

BET365 SPORT
WELKOMSTBONUS
Zet €10 in & ontvang €50 aan wedkredieten

Alleen beschikbaar voor nieuwe klanten die 24 jaar of ouder zijn. Min. storting €5. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen voor het bedrag van je in aanmerking komende storting. Min. quoteringen en restricties voor weddenschappen en betaalmethodes gelden. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieten-inzet. Tijdslimieten en algemene voorwaarden gelden. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl – Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen

Record Rafael Nadal Roland Garros

De beste speler ooit op gravel is Rafael Nadal, die alweer voor de veertiende keer de sterkste bleek op het grand slam in Parijs. Bjorn Borg staat op de eeuwige lijst tweede met zes titels. Novak Djokovic, ook een echt beest op gravel, stond vijfmaal in de eindstrijd en won tot nu toe tweemaal. Hij heeft de pech in het tijdperk van Nadal actief te zijn.

1 French Open titel Roger Federer

Dat geldt ook voor Roger Federer, alhoewel zijn manier van spelen niet helemaal past bij de vereisten van gravel. Toch wist de Zwitser vijfmaal door te dringen tot de finale van Roland Garros, al lukte het alleen in 2009 om de titel te pakken.

Op gravel komt het niet voor dat een extreem opslaggerichte speler plots doordringt tot de halve finales of verder. Sta je niet je mannetje in een verhit baselinegevecht, dan is gravel niks voor je.

Wie wordt de nieuwe gravelkoning?

De totale prijzenpot van het Roland Garros grand slam bevat tegen de 40 miljoen dollar. De ambitie van de organisator is om dat jaarlijks op te krikken met minstens tien procent. Als het allerbelangrijkste graveltoernooi op de tenniskalender zal Roland Garros met gemak zijn attractiviteit behouden en het wordt gezien de vorderende leeftijd van Nadal interessant om te zien wie in Parijs uit zal groeien tot nieuwe gravelkoning.

Grand Slams: Wimbledon

Wimbledon grand slam Londen

Wimbledon is het derde van de vier Grand Slams die jaarlijks worden georganiseerd. Voor velen is het evenement op de All England Lawn Tennis and Croquet Club in Londen het meest prestigieuze tennistoernooi op de tenniskalender, al strijkt de winnaar er net als bij de andere drie grand slams gewoon 2.000 punten op. Tevens is Wimbledon de enige grand slam op gras, al werd tot 1988 het Australian Open ook op die ondergrond gehouden.

Voordeel aanvallers: Snel tennis op gras

Tennis op gras is snel. Alleen indoor hardcourt kan wedijveren met de lage stuit en het snelle doorketsen van de tennisbal op een grasmat. Daardoor is gras uitermate geschikt voor aanvallende spelers. Zij willen het punt kort houden en zijn daartoe bereid risico’s te nemen, zoals vroeg in het punt al naar het net komen, de hoekjes van het court opzoeken of zo hard mogelijk opslaan.

Afwachtend spelen en alleen maar slap de bal in het spel houden wordt op gras vaak afgestraft: dan vliegen de ballen je om de oren. Toch zie je ook bij het tennis op gras niet zo veel serve-and-volleyers meer, dat is toch meer iets uit het tijdperk van de houten rackets, toen de spelers minder kracht op de bal konden overbrengen.

Ultieme grasspelers

Een blik op de lijst met recente Wimbledon winnaars leert dat het profiel van de ultieme grasspeler is veranderd. Boris Becker (driemaal), Pete Sampras (zeven) en Stefan Edberg (twee) zijn voor vele tennisliefhebbers de gedroomde grasspecialist: ze leven aan het net en zorgen met snoekduiken en smashes voor spektakel.

Roger Federer (acht) komt noodgedwongen al heel wat minder vaak aan het net, al probeert hij meer vanuit het achterveld wel om de punten kort te houden. Maar Rafael Nadal (twee) en Novak Djokovic (zes) tonen aan dat je bij het tennissen op gras ook vanaf de baseline de lakens uit kan delen.

Regen op Wimbledon

Van de vier grand slams wordt Wimbledon het vaakst gehinderd door slecht weer. Waar het vooral op het Australian Open en de US Open te heet kan zijn om topprestaties te leveren, moeten tijdens het Wimbledon grand slam spelers dikwijls vanwege de regen gefrustreerd de kleedkamers opzoeken en moet de leiding in allerijl plastic zeiltjes over het gras uitrollen.

Sommige spelers ondergaan de onderbrekingen door de regen gelaten, sommigen komen na de hervatting sputterend op gang. In het algemeen kan je zeggen dat oponthoud nadelig is voor spelers die erg teren op fysieke arbeid en loopvermogen: door de pauze is de tegenstander opgefrist, zodat hun conditionele overwicht verflauwt.

Wimbledon beste van grand slams

Wimbledon heeft 40,79 miljoen dollar uit te delen, wat in dollar gemeten het laagste bedrag is van de vier grand slams. De perikelen rondom Brexit hadden een verzwakkende invloed op de Britse pond. Maar ook als Wimbledon morgen ineens verklaart dat de winnaar alleen een portie aardbeien met slagroom verdient, zal Wimbledon zijn glans en begeerlijkheid behouden. Dit is het oudste tennistoernooi ter wereld, dit is de trofee die elke tennisser wil winnen.

Grand Slams: US Open

US Open grand slam New York

Het US Open is het vierde en laatste major op het tennisprogramma. Het evenement begint eind augustus en duurt net als de grand slams twee weken. Het grootste court van het USTA Billie Jean King National Tennis Center, de plek in New York waar de US Open wordt gehouden, is gelijk ook het grootste tennisstadion ter wereld. In het Arthur Ashe Stadium passen 23.200 toeschouwers.

Matches in de avond

Net als bij het Australian Open worden de partijen gespeeld op hardcourt. Wel is dit beton iets anders van samenstelling. Met name het toplaagje verschilt: die is in New York bedekt met Pro DecoTurf, een combinatie van acryl, rubber en nog wat goedjes.

Een ander verschil is dat New York niet zo op de klok let. De organisatoren zijn dol op avondwedstrijden: dan kunnen de schijnwerpers aan en worden de tv-kijkers op prime time bediend. Geregeld worden de partijen pas na middernacht afgerond. Op de grand slams Roland Garros en Wimbledon worden er na een uur of zes ‘s avonds zelden nog nieuwe wedstrijden begonnen.

Tweede snelste van de grand slams

Ook laten de umpires in New York wat meer rumoer toe en dringen er ook wat meer omgevingsgeluiden door, zoals gierende sirenes of scheurende vliegtuigen. Of dat voor irritatie en verlies van focus zorgt, of juist de adrenaline op een prettige manier prikkelt, verschilt uiteraard per speler.

Wel lijkt het US Open als tweede snelste grand slam van de vier net wat geschikter voor offensieve dan voor defensieve spelers.

Recordhouders US Open

Momenteel zijn er drie heren die de tennis major vijfmaal bij konden schrijven op hun erelijst: Jimmy Connors, Pete Sampras en Roger Federer. Rafael Nadal en Novak Djokovic, elk drie, hebben nog even de tijd om zich daar bij te voegen.

Van de vier grand slams kent het US Open de afgelopen jaren de meeste variatie in winnaars. Sinds 2008 (Federers vijfde zege op rij) won bij de heren niemand tweemaal op rij. De positie op de kalender speelt wellicht een rol: zo diep in het tennisjaar gaan blessures, vermoeidheid en motivatieproblemen zich wreken.

Grootste prijzenpot

Vorige seizoen wist de toernooileiding 53,4 miljoen dollar bijeen te brengen in de totale prijzenpot, een toename van zes procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarmee is dit het hoogst gedoteerde tennistoernooi in de wereld. Laat het maar aan de Amerikanen over om ook de komende jaren volop ‘buzz’ rondom het US Open grand slam te blijven scheppen.

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.
Back To Top