Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

De 33e editie van de moderne Olympische Spelen vindt van vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus 2024 plaats in Parijs. De meer dan 300 Nederlanders op de Olympische Spelen in Frankrijk roepen hoge verwachtingen op. Vooral in het atletiek lijkt de afvaardiging sterker dan ooit – een discipline waar Team NL ook tijdens de vorige editie succesvol was.

Nederlanders op de Olympische Spelen

Kansen Nederlanders op de Olympische Spelen 2022

De oogst was bij de twee vorige edities van de Winterspelen ijzersterk. In 2014 veroverde TeamNL 8 keer goud, 7 keer zilver en 9 keer brons. Dat was goed voor plek vijf op de medailletabel, waarbij het aantal gouden plakken leidend is (voorbeeld: honderd keer brons is minder waard dan eenmaal goud). Qua totale aantal medailles was Nederland ook vijfde.

En in 2018 werd dat kunststukje herhaald: weer vijfde. Ditmaal met 8 keer goud, 6 keer zilver en 6 keer brons (totaal dus 20). Het goede nieuws is dat Nederland naar China afreist met niet alleen weer een kansrijke ploeg langebaantoppers, maar ook met Suzanne Schulting, die al jarenlang meerdere shorttracknummers domineert.

#ad

BET365 SPORT
WELKOMSTBONUS
Zet €10 in & ontvang €50 aan wedkredieten

Alleen beschikbaar voor nieuwe klanten die 24 jaar of ouder zijn. Min. storting €5. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen voor het bedrag van je in aanmerking komende storting. Min. quoteringen en restricties voor weddenschappen en betaalmethodes gelden. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieten-inzet. Tijdslimieten en algemene voorwaarden gelden. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl – Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen

Medailles Nederland Olympische Winterspelen Beijing 2022

Het statistische bureau Gracenote doet periodiek voorspellingen over het aantal medailles dat elk land gaat veroveren op de Zomerspelen of Winterspelen. Dat gebeurt op basis van recente uitslagen, waarbij een groot toernooi zoals een wereldkampioenschap zwaarder meetelt dan een kleinere, zoals een wereldbeker. Ook worden de onderlinge verschillen meegewogen, want op de 500 meter sprint winnen met 0,1 of 1 seconde verschil, dat maakt nogal wat uit qua inschatten hoe dominant iemands zege was. En daarmee dus hoe groot de kansen op herhaald succes zijn.

Minder goud

Aanvankelijk kwam het sportdatabureau uit op 10 keer goud voor Nederland, maar begin januari 2022 heeft Gracenote dat verlaagd naar 6 keer goud, 11 keer zilver en 3 keer brons.

Schulting kan een van de koninginnen van Beijing worden, dat durft Gracenote nog wel te voorspellen. Ze maakt kans op goud op 3 individuele afstanden en in de aflossingsploeg. Bij de langebaanmannen vinden we ditmaal minder namen die op meerdere afstanden echt een grote kans op goud hebben.

Dubbelklapper Ireen Wüst?

We komen niet verder dan Thomas Krol op de 1.000 en 1.500 meter, want Kramer en Roest maken wel goede kans op de Team Pursuit, maar eerlijk gezegd niet zo op de 5km of in Roests geval 5km en 10km (Nils van der Poel en TJ Bloemen zijn er ook). Wie weet dat good old Ireen Wüst op de Team Pursuit en 1.500 meter een dubbelklapper realiseert. Op de pagina Medailles Nederland Olympische Spelen vind je de actuele stand van zaken.

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

Langebaanschaatsen Nederland Olympische Winterspelen

We hebben net al Wüst en Sven Kramer genoemd, de gouddelvers die al drie Winterspelen op rij naar huis gingen met minstens eenmaal goud. Inmiddels zijn ze 35 jaar en voorbij geschaatst door jongere atleten. Kenners zullen zeggen “schrijf ze nooit af”, maar zeker in Kramers geval leert een blik op de uitslagen van de laatste jaren dat hij nooit meer wint en regelmatig door het ijs zakt. Maar waar is het natuurlijk wel: schrijf hem niet af voor deze 5 kilometer en zeker niet voor de Team Pursuit.

Topfavorieten

Maar eerlijk is eerlijk, in tegenstelling tot de vorige keren, start Kramer allerminst als topfavoriet. Wie wel? Jutta Leerdam op de 1.000 meter (waarop ze begin 2022 Europees kampioen werd), Irene Schouten op de 3.000 en 5.000 meter schaatsen (bij elke deelname dit seizoen won ze), Krol en Nuis op de 1.500 meter (ze reden prima tijden op de EK afstanden, maar misten eerder in het seizoen wel de aansluiting).

Concurrentie Patrick Roest

Tot vorig jaar leek Patrick Roest naar Beijing te gaan als topkandidaat op de 5.000, maar zoals gemeld dook er ineens een Zweed op: Nils van der Poel. Hij heeft het wereldrecord in handen en werd in 2021 wereldkampioen schaatsen op de 5k en 10k. Ook Ted Jan Bloemen en zijn Canadese landgenoot Graeme Fish hebben terecht torenhoge ambities op de lange afstanden.

Shorttrack Nederland Olympische Winterspelen

Schulting is de regerend Olympisch kampioen op 1.000 meter shorttrack en de ogen van de Europees en Wereldkampioen allround zijn nu op meer dan eenmaal goud gericht. Ze komt in het Capital Indoor Stadium in Peking uit op de drie individuele nummers (500, 1.000 en 1.500 meter) plus de relay.

Concurrentie Suzanne Schulting

Concurrentie is er natuurlijk wel degelijk, al lijkt dat gezien haar ultieme dominantie (ze won bij de WK allround het klassement, drie afstanden en de relay) soms niet zo. Let op deze vrouwen: de Italiaanse Arianna Fontana, de Poolse Natalia Maliszewska, de Amerikaanse Kristen Santos, het Canadese duo Courtney Sarault en Kim Boutin en de Zuid-Koreaanse Lee Yu-bin en Choi Min.

Sjinkie Knegt

Bij de mannen is Sjinkie Knegt wederom onze grootste troef. Na een ongeluk met een kachel heeft hij lange tijd niet kunnen deelnemen aan wedstrijden en dat heeft de 32-jarige Fries geen goed gedaan. Op de relay behoort Nederland wel nog steeds tot de wereldtop.

Skeleton met Kimberley Bos

De 28-jarige Kimberley Bos heeft in januari 2022 haar tweede wereldbekerontmoeting gewonnen. Op het moment van schrijven leidt ze ook het klassement, voor Jelena Nikitina (tweede) en Tina Hermann (derde).

Nederlandse vlaggendragers Winterspelen 2022

Uiteraard worden we bij aanvang van het sportfestijn getrakteerd op een openingsceremonie en de gebruikelijke optocht van (een deel van de) deelnemende atleten. Elk land heeft een of meer vlaggendragers aangewezen.

TeamNL koos voor een duo: kunstrijdster Lindsay van Zundert (16) en langebaanschaatser Kjeld Nuis (32). Daar zat een gedachte achter. “Ik heb gekeken naar een mooie combinatie tussen oud en nieuw, jong en oud”, zei chef de mission Carl Verheijen, die in 2006 twee bronzen plakken won (team pursuit en 10 km).

Van Zundert is de eerste Nederlandse kunstrijdster sinds 1976 die actief is op een olympisch toernooi. Op 1 februari 2022 wordt ze 17 jaar. Nuis veroverde in 2016 bij zijn olympisch debuut goud op de 1.000 en 1.500 meter.

#ad

BET365 SPORT
WELKOMSTBONUS
Zet €10 in & ontvang €50 aan wedkredieten

Alleen beschikbaar voor nieuwe klanten die 24 jaar of ouder zijn. Min. storting €5. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen voor het bedrag van je in aanmerking komende storting. Min. quoteringen en restricties voor weddenschappen en betaalmethodes gelden. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieten-inzet. Tijdslimieten en algemene voorwaarden gelden. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl – Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen

Nederlanders Olympische Spelen in Beijing 2022

Dit zijn alle Nederlanders op de Olympische Winterspelen in Beijing:

Langebaanschaatsen, vrouwen

 • Jutta Leerdam, 500 meter, 1000 meter
 • Femke Kok 500 meter
 • Michelle de Jong 500 meter
 • Antoinette de Jong 1000 meter, 1500 meter, 3000 meter, ploegenachtervolging
 • Ireen Wüst 1000 meter, 1500 meter, ploegenachtervolging
 • Marijke Groenewoud 1500 meter, massastart
 • Carlijn Achtereekte 3000 meter
 • Irene Schouten 3000 meter, 5000 meter, massastart, ploegenachtervolging
 • Sanne in ‘t Hof 5000 meter

Langebaanschaatsen, mannen

 • Thomas Krol 500 meter, 1000 meter, 1500 meter
 • Kai Verbij 500 meter, 1000 meter
 • Merijn Scheperkamp 500 meter
 • Hein Otterspeer 1000 meter
 • Kjeld Nuis 1500 meter
 • Marcel Bosker 1500 meter, ploegenachtervolging
 • Sven Kramer 5000 meter, ploegenachtervolging, massastart
 • Jorrit Bergsma 5000 meter, 10.000 meter, massastart
 • Patrick Roest 5000 meter, 10.000 meter, ploegenachtervolging

Shorttrack, vrouwen

 • Suzanne Schulting 500 meter, 1000 meter, 1500 meter, relay
 • Xandra Velzeboer 500 meter, 1000 meter, 1500 meter, relay
 • Selma Poutsma 500 meter, 1000 meter, relay
 • Yara van Kerkhof relay

Shorttrack, mannen

 • Itzhak de Laat 500 meter, 1000 meter, relay
 • Jens van ‘t Wout 500 meter, 1000 meter, relay
 • Sjinkie Knegt 1000 meter, 1500 meter, relay
 • Sven Roes 1500 meter, relay

Skeleton, vrouwen

 • Kimberley Bos

Snowboarden, vrouwen

 • Melissa Peperkamp op de slopestyle

Snowboarden, mannen

 • Glenn de Blois op de snowboardcross

Skiën vrouwen

 • Adriana Jelinkova op de reuzenslalom

Kunstrijden vrouwen

 • Lindsay van Zundert

Check TeamNL voor meer informatie en check wedden op Olympische Spelen voor de favorieten en odds!

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.
Back To Top