Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

Budgetplan. Met bepaalde wed strategieën is het mogelijk om met sportweddenschappen over langere termijn winst te maken. Slim je geld inzetten doe je aan de hand van een strikt budgetplan. Een simpel voorbeeld: als je je heel zeker voelt over een bepaalde weddenschap, dan zet je meer in dan wanneer je weet dat je gokt op een enorme outsider.

Wij hebben het over een budgetplan, in het Engels spreken ze over stake management, oftewel het beheren (managen) van je inzet (stake). In deze handleiding leggen we je uit waar je bij het opstellen van een staking plan moet letten – want hoe beter je tactieken zijn, hoe meer succes je hebt met je weddenschappen.

Budgetplan wedden op sport

Budgetplan voor beter gokken

Stake management is een onderdeel van bankroll management, het beheer van het budget dat je beschikbaar stelt om mee te wedden.

Het doel is natuurlijk sowieso om winst met je weddenschappen te maken. En met het juiste budgetplan maximaliseer je die winst en beperk je je verlies. Dat klinkt simpel, maar het vergt enig inzicht en wat ervaring om stake management onder de knie te krijgen. Dus lees verder om je wedsucces te vergroten.

Verderop alles over Level Staking, Martingale methode, Reeks van Fibonacci en Kelly Criterion.

Wat is een staking plan?

Een staking plan is een belangrijk onderdeel van je bankroll management. In een budgetplan is vastgelegd hoeveel geld je bij elke bet inzet.

Het is onverstandig om per weddenschap een willekeurige hoeveelheid geld in te zetten. Dan ben je afhankelijk van puur toeval om je winst te maximaliseren. Met een staking strategy heb je een duidelijke tactiek voor jezelf bepaald die je zegt hoeveel je op een bepaalde bet inzet.

Zo’n wed strategie zorgt ervoor dat je binnen bepaalde grenzen opereert, zodat je je risico’s kan beheersen. Met andere woorden, het is een methode die voorkomt dat je alleen maar op onbetrouwbare instincten vertrouwt. Op basis van data en statistische inzichten kan je zo je wedgedrag verbeteren.

Zoals bij alle vormen van bankroll management is een staking plan bedoeld om je budget te beschermen op langere termijn. Als je een strikt plan volgt en daar echt niet van afwijkt, dan verklein je de invloed van toeval en verhoog je de kans dat wedden lucratief wordt.

Wat doet een goed budgetplan?

Voordat je jouw budgetplan in elkaar zet, is het belangrijk om te weten wat je daar wel en niet mee kan bereiken.

Als een strategie op de juiste manier wordt uitgevoerd, helpt het je op diverse manieren om beter te worden. We sommen een paar voordelen van een goed budgetplan op. Hou deze punten in gedachten zodra je je eigen staking plan bepaalt, zodat je de strategie vindt die bij jou past.

• Het voorkomt het gevaar dat je te veel geld inzet op een bepaalde selectie. De verleiding om dat te doen is soms groot, bijvoorbeeld als je op je vorige bet verlies hebt geleden en dat verlies wil compenseren. Of als je een reeks successen hebt geboekt, overmoedig wordt en overdreven veel wil inzetten. Hoe dan ook, te veel inzetten is riskant en moet dus worden voorkomen. Een budgetplan legt je discipline op en dat is het enige medicijn tegen overmoed en ondoordacht handelen.

• Een budgetplan helpt bij het verantwoord gokken en om zorgvuldiger te zijn bij het bepalen van welke weddenschappen je speelt. Een extra effect daarvan is dat het voorkomt dat je niet puur uit verveling gaat wedden, maar telkens alle vereiste stappen voor een zorgvuldige bet doorloopt.

• Het geeft je inzicht in de groei van je kapitaal. Je leert bijvoorbeeld welke winstpercentage bij je bets je nodig hebt om winst te blijven maken.

• Het helpt bij het effectiever beheren en beschermen van je kapitaal door rekening te houden met de omvang van je bankroll. Je kan je inzet bijvoorbeeld berekenen als een absoluut getal of als percentage van je totale kapitaal. Wat je budgetplan ook is, je zal bewuster omgaan met je bankroll.

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

En wat niet?

Wedden en gokken gaat altijd gepaard met een bepaalde mate van risico en ook een budgetplan kan dat niet wegnemen. Alhoewel de juiste methode je tijdens je leven als gokker zal steunen, kan het natuurlijk geen winst garanderen. Voor de duidelijkheid belichten we dus ook een paar zaken die een goed staking plan niet voor elkaar kan krijgen.

• Een staking plan legt geen weddenschappen met waarde voor je bloot en het verhoogt ook niet de kans op het slagen van individuele bets. Je zal zoals altijd je huiswerk moeten doen, dus research weddenschappen om te concluderen of de odd van een bookmaker volgens jou wel of niet juist is en waarde (value) representeert. Als je keer op keer een weddenschap verliest, dan gaat je bankroll onvermijdelijk rap achteruit.

• Een budgetplan zal je kapitaal niet in een mum van tijd vergroten. Wil je winst maken met gokken op sport, dan moet je geduld hebben. De juiste strategie verkleint de risico’s die je loopt en helpt je met het verhogen van je rendement (je ‘return on investment’ oftewel ROI).

• Een staking plan is bedoeld voor de lange termijn, maar je moet bereid zijn om het indien nodig aan te passen. Zoals met alle aspecten die bij wedden komen kijken moet je je aanpassen aan de realiteit. Als bijvoorbeeld je kapitaal of doelen veranderen, past daar een nieuw staking plan bij.

Tot slot: een staking plan is toegespitst op een bepaald individu. Wat voor de een wel werkt kan voor een ander juist helemaal niet werken. Het is dus belangrijk om het juiste plan voor jezelf in elkaar te zetten.

Wedden op Voetbal?

Wat is de beste strategie?

Nu de basis van een wed methode helder is en je ook weet waarom het nuttig is om zo’n plan te hebben, kunnen we verder met het presenteren van enkele wed methodes.

Geen twee gokkers zijn hetzelfde en er zijn vele manieren om met je kapitaal om te gaan. Toch zijn er enkele strategieën aan te wijzen die vaak voorkomen.

Level staking

Het simpelste staking plan dat mogelijk is heet ‘level staking’, kortom telkens hetzelfde bedrag inzetten. Bij elke weddenschap zet je een bepaald percentage van je kapitaal in. Dat kan bijvoorbeeld 5% of 10% zijn. En dan gaat het om je huidige kapitaal, niet om je startkapitaal.

Een voorbeeld: als je een startkapitaal hebt van 500 euro en je strategie is om telkens 5% daarvan in te zetten, dan zet je bij je eerste bet 25 euro in. Als je de weddenschap verliest hou je 475 euro over. Bij je tweede bet zet je 23,75 euro in. Als je die eerste bet wint en de odd was @2.00, dan is je nieuwe kapitaal 525 euro. Bij je tweede bet is je inzet dan 26.25 euro. Het percentage blijft dus hetzelfde maar het absolute bedrag verandert telkens.

De voordelen

• Level staking voorkomt dat je je hele budget in één klap kwijtraakt
• Je inzet verandert telkens, afhankelijk van hoe goed of slecht je het recent hebt gedaan, en dat geeft inzicht
• Dit plan legt je discipline op en zorgt dat je op lange termijn je risico’s beheerst

De nadelen

• Als je ten opzichte van je startkapitaal op verlies staat, kan het een tijdje duren voordat je weer op winst komt
• Het kan soms lastig zijn om te berekenen hoeveel je moet inzetten, met name als je nog meerdere uitstaande bets hebt lopen
• Als je met een klein startkapitaal begint zal je eventuele winst aanvankelijk ook klein zijn

Level staking is ideaal voor:

De tactiek van telkens hetzelfde inzetten is vooral geschikt voor spelers met discipline en die beschikken over een startkapitaal dat niet al te klein is. Ze moeten het geduld hebben om over langere tijd winst op te bouwen, in plaats van grote snelle winsten na te jagen. Dit is met name een geschikte methode voor wie vaak op favorieten met lage odds inzet in plaats van op outsiders met grote odds.

Een variant van level staking is om de inzet niet te baseren op een vast percentage, maar op een vast bedrag. Bijvoorbeeld telkens 5 euro inzetten, ongeacht wat de odd is of op welke markt je inzet.

De Martingale strategie

Het Martingale-systeem is door menig gokker uitgeprobeerd, ook zonder dat ze het doorhadden. Vooral in het casino is de Martingale methode geliefd, maar de strategie wordt ook in sports betting benut. Het idee is dat je na een verloren weddenschap je inzet verdubbelt.

Als je begint met 1 euro inzet per weddenschap, dan kan deze reeks ontstaan (in dit voorbeeld is de odd telkens 2.00):

Bet 1 (verloren): Inzet 1 euro. Verlies: 1 euro. Totale verlies: 1 euro.
Bet 2 (verloren): Inzet 2 euro. Verlies: 2 euro. Totale verlies: 3 euro.
Bet 3 (verloren): Inzet 4 euro. Verlies: 4 euro. Totale verlies: 7 euro.
Bet 4 (verloren): Inzet 8 euro. Verlies: 8 euro. Totale verlies: 15 euro.
Bet 5 (verloren): Inzet 16 euro. Verlies: 16 euro. Totale verlies: 31 euro.
Bet 6 (gewonnen): Inzet 32 euro. Gewonnen: 32 euro. Totale winst: 1 euro.

In theorie maak je met de Martingale strategie uiteindelijk altijd winst. Maar dat is slechts de theorie. In de praktijk zijn er absoluut risico’s. Je kapitaal heeft immers een grens en bovendien hebben ook online bookmakers regelmatig een limiet aan hoeveel je kan inzetten. Na tien verloren weddenschappen zou je in dit voorbeeld 512 euro in moeten zetten en als je die bet ook verliest, sta je op een totaal verlies van 1.024 euro. En als je die bet dan vervolgens wel wint, dan sta je op een totale winst van slechts 1 euro.

Voordelen Martingale

• Met één geslaagde bet (met een odd van 2.00) kun je al je vorige verloren weddenschappen goedmaken.
• Na een gewonnen bet kan je weer terug naar de lage inzet van het begin.
• Je kan het Martingale systeem bij alle sporten en in alle markten toepassen.

Nadelen Martingale

• Een lange reeks verloren weddenschappen zorgt voor het verdampen van je kapitaal
• De Martingale methode is nutteloos als je inzet op favorieten, oftewel op odds van onder de 2.00.
• Deze wed strategie kan slechte gokgewoontes in de hand werken

Martingale is ideaal voor:

Dit wed systeem is vooral geschikt voor spelers die weddenschappen met value vinden van 2.00 of hoger. Als je ook nog eens in staat bent om niet zo vaak achter elkaar te verliezen, dan is Martingale een nuttige methode. Maar je hebt wel een omvangrijke bankroll nodig om de klappen van verliesreeksen op te vangen.

Ook moet je je er van bewust zijn dat er markten zijn met meer dan twee uitkomsten. Bij voetbal kan er bijvoorbeeld een gelijkspel zijn en dat maakt Martingale onaantrekkelijk, want het systeem leent zich vooral voor markten met maar twee mogelijke uitkomsten.

Budgetplan | Wed strategieën

De methode Fibonacci

Wie goed oplette bij de wiskundeles herinnert zich wellicht iets over de reeks van Fibonacci. Dat is een optocht van getallen die telkens per koppel bij elkaar worden opgeteld: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 enzovoorts.

De reeks is opgesteld door de Italiaan Leonardo Pisano in de 13e eeuw. Ook in de wereld van sportwedden komt de reeks van pas. Je begint met een inzet van 1 euro en als je verliest ga je door naar het volgende getal in de reeks. Na een gewonnen weddenschap ga je juist twee stappen terug.

Dan kan deze reeks bets ontstaan (ook in dit voorbeeld is de odd 2.00):

Bet 1 (verloren): Inzet 1 euro. Verloren: 1 euro. Totale verlies: 1 euro.
Bet 2 (verloren): Inzet 2 euro. Verloren: 2 euro. Totale verlies: 3 euro.
Bet 3 (verloren): Inzet 3 euro. Verloren: 3 euro. Totale verlies: 6 euro.
Bet 4 (verloren): Inzet 5 euro. Verloren: 5 euro. Totale verlies: 11 euro.
Bet 5 (gewonnen): Inzet 8 euro. Gewonnen: 8 euro. Totale verlies: 3 euro.
Bet 6 (gewonnen): Inzet 3 euro. Gewonnen: 3 euro. Geen winst of verlies (0 euro).

Van de zes weddenschappen zijn er slechts twee succesvol en toch is er geen verlies. Maar het aantal verloren bets kan natuurlijk in rap tempo groeien.

De voordelen:

• Als je een weddenschap vaker wint dan verliest, dan levert deze methode uiteindelijk winst op
• Met een gewonnen bet kan je meerdere verloren bets goedmaken, zodat je in een mum van tijd je kapitaal herstelt
• Door de opbouw van de inzetreeks zal je een lange reeks van verloren weddenschappen moeten meemaken, voordat je inzet erg groot wordt.

De nadelen:

• Een reeks verloren bets kan je kapitaal snel opvreten, waarna je bij een nieuwe bet erg veel moet inzetten
• Als je bezig bent met een reeks gewonnen weddenschappen, ga je juist per bet minder geld inzetten. Dat kan onprettig en onnatuurlijk aanvoelen op een moment dat je juist van het zelfvertrouwen barst
• Vanwege de wiskundige basis van deze methode kan deze wed strategie wat verwarrend zijn voor beginners

Reeks van Fibonacci is ideaal voor:

Deze methode is vooral geschikt als je vaak odds van 2.00 of hoger benut. Dan zal je wel een omvangrijke bankroll nodig hebben om een reeks verloren bets op te vangen. Heb je dat niet, dan kan zo’n reeks al vrij snel je hele budget opvreten en dan is het game over

Kortom, Fibonacci is vooral weggelegd voor de wat meer avontuurlijk ingestelde speler.

#ad

BET365 SPORT
WELKOMSTBONUS
Zet €10 in & ontvang €50 aan wedkredieten

Alleen beschikbaar voor nieuwe klanten die 24 jaar of ouder zijn. Min. storting €5. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen voor het bedrag van je in aanmerking komende storting. Min. quoteringen en restricties voor weddenschappen en betaalmethodes gelden. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieten-inzet. Tijdslimieten en algemene voorwaarden gelden. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl – Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen

Kelly Criterion wed strategie

De methode Kelly Criterion bestaat uit een paar sub-strategieën. De rode draad door al die varianten is dat je inzet van drie factoren afhangt: je huidige kapitaal, jouw inschatting van hoe waarschijnlijk een uitkomst is, en de odd van je selectie. Deze methode is ontstaan in 1950 en is dankzij zijn grondigheid nog steeds in trek.

Kelly Criterion is puur bestemd voor de langere termijn. De formule is:

[(De odd -1) x (winstkans)] – [(1- winstkans / (odd -1)] x 100

Het is eenvoudiger dan het lijkt. Een voorbeeld: je neemt een weddenschap met een notering van 2.00 die volgens jou een kans van 75% heeft om te winnen.
[(2.0-1) x 0.75] -[(1-0.75) / (2.00-1)] x 100

of

[1 x 0.75] – 0.25 / 1 x 100
0.75 – 0.25 / 1 x 100
0.5/1 x 100
50

Je inzet is dan 50% van je kapitaal.

Dat is een extreme uitkomst, maar in dit geval namen we een odd van 2.00 waarvan je inschat dat de winstkans 75% is. Zo’n value bet kom je niet vaak tegen en daarom rolt er uit deze methode een inzet van 50% van je bankroll.

Voordelen Kelly Criterion

• De inzet is gebaseerd op de waarde en de winstkans, die grondige methode zal een positieve impact hebben op je rendement
• De methode is ook geschikt voor meervoudige bets, de zogeheten accumulators. Het voorbehoud is dat je de winstkans op een realistische manier inschat
• Als je in een reeks winnende weddenschappen zit neemt de winst lekker snel toe.

Nadelen Kelly Criterion

• Natuurlijk hangt het berekenen van de winstkans af van subjectieve inschattingen, ook als je op een grondige manier statistieken toepast. Zit je ernaast, dan kan je grote bedragen verliezen
• Als je een bet verliest waar je een hoge winstkans voor inschatte, dan neemt je kapitaal erg snel af of kan het zelfs je bankroll in één klap verwoesten
• Kelly Criterion is niet geschikt voor het plaatsen van meerdere individuele bets tegelijk, want het totale risico daarvan kan over de 100% van je bankroll heengaan

Kelly Criterion is ideaal voor:

Deze methode is geschikt voor gokkers die bewezen hebben dat ze waarde kunnen vinden. Voor hen is deze op wiskundige principes gebaseerde wed strategie ideaal, vooral als je liever op één bet per keer inzet in plaats van op meerdere weddenschappen tegelijk.

Met de variant Fractional Kelly kunnen spelers ook hun kapitaal beschermen. Het principe is hetzelfde als Kelly Criterion, met als verschil dat elke inzet op dezelfde manier wordt verlaagd. Bijvoorbeeld: van elke inzet die Kelly Criterion oplegt in werkelijkheid maar twintig procent toepassen. Als uit de berekening volgt dat je 50% van je bankroll in moet zetten, dan ga je in werkelijkheid maar 10% inzetten (0.2 keer 50).

Andere nuttige strategieën

Een goed staking plan is niet alleen een theoretisch speeltje. Je hebt er natuurlijk pas iets aan als het ook in de realiteit werkt. Bookmakers weten dat gokkers met een effectieve wed strategie een hogere kans hebben op winst maken op de lange termijn. Ze proberen dat tegen te gaan door obstakels op te werpen die in de weg staan van je budgetplan, bijvoorbeeld op het vlak van maximale inzet. En er zijn meer beren op de weg. Wees je daarom bewust van deze punten:

• De limieten van online bookmakers. Veel goksites hanteren een maximale inzet, vooral in de wat minder bekende markten. Daardoor kan je soms niet uitvoeren wat je plan je voorschrijft. Vooral bij Fibonacci en soortgelijke methoden dreigt dat gevaar, maar het kan ook voorkomen bij level staking.

• Er zit tijd tussen het plaatsen van een weddenschap en het afhandelen van die bet. Als je bijvoorbeeld inzet op de uitkomst van een toernooi of competitie, dan zit die inzet voor een tijdje in de wachtkamer. Vergeet dus niet zulke bets door te rekenen in je bankroll, zodat je de juiste berekening maakt bij het bepalen van je volgende inzet.

• Onvolledige weddenschappen. Als je niet inzet bij een reguliere bookmaker maar bij een betting exchange, dan kan het gebeuren dat de bet die je plaatst, niet volledig wordt geaccepteerd. In je wed plan moet je rekening houden met het optreden van zulke onvolledige weddenschappen.

• Het berekenen van je inzet kan tijd kosten. Als je een complex plan hanteert, dan zit je van tijd tot tijd over je spreadsheet gebogen om je inzet te bepalen. Natuurlijk is het beter om hard te werken dan om achteloos je geld te verspillen omdat je geen wed strategie hebt, maar het berekenen moet ook weer niet zeeën van tijd gaan kosten. Die tijd heb je namelijk nodig voor het researchen van je bet. Probeer het dus zo simpel mogelijk te houden.

• Let op hoe vaak je inzet. Als je meerdere bets tegelijk plaatst, bijvoorbeeld als er in het weekend talloze voetbalwedstrijden zijn, zorg er dan voor dat je staking plan daarop is ingericht. Anders loop je op die momenten te grote risico’s.

De conclusie

Een goed budgetplan is noodzakelijk voor wie op langere termijn winst wil maken met wedden. Het verbetert het management van je bankroll en bevordert discipline en gezonde gokgewoonten. Maak dus gebruik van een goed staking plan dat bij je past om het rendement van je weddenschappen op te voeren.

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.
Back To Top