Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

We gaan het hebben over het beheren van je geld voor het gokken op sport, oftewel ‘betting bankroll management’. Het is een belangrijk onderwerp, want hoe goed je voorspellingen en je wed strategieën ook zijn, zonder het juiste bankroll management behaal je geen maximale winst.

In deze handleiding alles over het beheren van je budget voor het gokken op sport en over methodes die ervoor zorgen dat je verliezen tot het minimum beperkt.

#ad

BET365 SPORT
WELKOMSTBONUS
Zet €10 in & ontvang €50 aan wedkredieten

Alleen beschikbaar voor nieuwe klanten die 24 jaar of ouder zijn. Min. storting €5. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen voor het bedrag van je in aanmerking komende storting. Min. quoteringen en restricties voor weddenschappen en betaalmethodes gelden. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieten-inzet. Tijdslimieten en algemene voorwaarden gelden. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl – Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen

Geld verdienen met gokken

Elke speler is ervan overtuigd dat hij weet hoe hij goede weddenschappen kan vinden. De een doet het op basis van onderbuikgevoel, de ander zwoegt uren op statistieken.

Doorgewinterde gokkers zullen je vertellen dat je op zoek moet gaan naar ‘value’ (= jouw inschatting verschilt met de kansberekening van de bookmakers. De bookies hebben te hoge odds en dat betekent dat je waarde/value te pakken hebt). Wie goed is in het vinden van value heeft een wapen in handen om meer bets te winnen dan te verliezen. Maar ook dan is het beheren van je wedkapitaal essentieel.

Rendement halen

Naast het plaatsen van winnende weddenschappen is er maar één manier waarop je op lange termijn winst kan maken met sportweddenschappen, en dat is goed bankroll management. Het is belangrijker om een goed rendement te behalen dan om een hoog percentage gewonnen weddenschappen te behalen (al is dat laatste natuurlijk ook een vitaal doel).

Deze gids geeft je meer inzicht in het beheren van je budget en welke strategieën je daarbij kunt gebruiken. Alles staat in het teken van het verhogen van de kans dat je over langere termijn winst maakt.

Bankroll = het geld dat je hebt gereserveerd om mee te gokken. Bankroll management: het beheren van je geld op een manier die als doel heeft om op lange termijn succes te hebben
Bankroll Management

Waarom goed geldbeheer belangrijk is

Bankroll management wordt door mensen die alleen zo nu en dan een gokje wagen op een sportevenement vaak genegeerd. Prima, maar iedereen die op een serieuze manier wil wedden op sport moet aandacht besteden aan bankroll management. Want met een goed beheer van je budget verhoog je de bijdrage van elke weddenschap aan je winst op lange termijn.

Het doel van het managen van je kapitaal is een antwoord geven op deze belangrijke vraag: hoeveel geld moet ik op deze ene bet inzetten?

Als je niet het juiste antwoord paraat hebt op die vraag, ga je fouten maken en verkeerde bedragen inzetten. Het risico is levensgroot dat je verlies gaat leiden of dat je niet het maximale eruit haalt.

Methodes om risico’s te verkleinen

Effectief management van je kapitaal heeft een defensief karakter. Dat wil zeggen dat het je doel is om je bankroll te beschermen. Elke gokker, hoe goed en succesvol hij ook is, maakt periodes mee dat de ene verloren bet na de andere verloren bet volgt. Met het juiste systeem voorkom je dat zo’n slechte periode je budget opvreet.

Ook zorgt een effectief beheer van je kapitaal ervoor dat je niet een enorm deel van je winst inlevert, omdat je na een reeks gewonnen bets overmoedig raakt en een ondoordachte weddenschap plaatst die fout blijkt te zijn. Dit punt moet duidelijk zijn: ook als je bijna al je sportweddenschappen wint, moet je gebruik maken van een methode die je risico’s verkleint.

Het gaat bij wedden op sport om twee zaken: ‘value’ vinden en je budget op een effectieve manier beheren. Voeg die twee samen en de kans op lange termijn winst neemt aanzienlijk toe
#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

Regels goed bankroll management

Voor elke bettor is bankroll management onmisbaar. Het is niet afdoende om ergens op internet een plan te kopiëren. Je moet zelf een budgetplan samenstellen dat bij jou en jouw doelen past.
Elke gokker is uniek, iedereen heeft een ander startkapitaal en streeft andere doelen na. En elke speler heeft ook een bepaald specialisme en een voorkeur voor een bepaald soort bet.

Dit zijn vijf principes die je sowieso in acht moet nemen:

  1. Zet nooit meer geld in dan je kan verliezen zonder dat het tot extreme gevolgen leidt. Wijs een bankroll aan (bepaal je budget / startkapitaal) en houd je daar aan. Als je wedt bij Nederlandse bookmakers dan kan je via de website vaak limieten instellen zodat je daar niet zomaar overheen kunt gaan.
  2. Plaats nooit een bet die de regels van je bankroll management overtreedt. Nooit! Ook als je enorm zeker bent dat deze ene weddenschap gaat winnen en dat je daarom best meer kan inzetten dan je normaal zou doen – hou je dan toch aan je regels. Eén foute bet (met een te hoge inzet) kan je winst van de afgelopen weken, maanden of zelfs jaren wegvagen. Daar gaat al je harde werk.
  3. Registreer elke weddenschap die je plaatst. De spreadsheet die je bijhoudt geeft je inzicht in je bets. Je zult patronen ontdekken, leren van fouten en zien in welke markten je wel en niet succesvol bent.
  4. Je moet je geldmanagement op alle vormen van gokken toepassen, hoe en waar je ook je bet plaatst. Dus pas het toe op alle accounts die je hebt bij online bookies en pas het ook toe als je een fysiek wedkantoor bezoekt.
  5. Werk je spreadsheet pas bij als het sportevenement waarop je hebt ingezet is afgelopen. Alles kan gebeuren in een wedstrijd, tel dus je zegeningen niet te vroeg. Bij het voorbereiden van een nieuwe weddenschap moet je al je bets die nog niet gesetteld zijn dus negeren. Die tellen pas mee zodra ze afgelopen en uitbetaald zijn.

Het komt er op neer dat je een realistisch blijft en je grip houdt op je verwachtingen. Pas dan zal je er in slagen om je gokkapitaal goed te managen.

Wat is de juiste wed methode?

Het doel van bankroll management is dat het de risico’s verlaagt waar je bij gokken aan wordt blootgesteld, terwijl het tegelijk je potentiële winst maximaliseert. Om de juiste methode voor jezelf te vinden, zal je deze vragen moeten beantwoorden:

• Wat is de omvang van je startkapitaal?
• Streef je naar een hoog percentage gewonnen bets (dus je gaat wedden op favorieten met een notering van 2.00 en lager) of ga je voor een laag percentage gewonnen voetbalweddenschappen met hoge odds? Ga je single bets plaatsen of bouw je meervoudige weddenschappen via accumulators?

  • Wacht je na het plaatsen van één bet tot de wedstrijd afgelopen is, of plaats je meerdere weddenschappen tegelijk?
  • Hoe vaak ga je een bet plaatsen?
  • Welk rendement streef je na?

Jouw antwoorden schetsen een beeld van wat voor soort gokker je bent. Daarna kan je nadenken over de beste methode om je gokkapitaal te beschermen.

Bankroll Management

Effectief bankroll management

Een gokker stuit niet per toeval op een juiste methode om zijn bankroll te managen. Het is iets waar je naar moet streven, waar je aan moet werken. Daartoe moet je begrijpen wat bankroll management tot een succes kan maken. We beschrijven een paar ingrediënten:

Mentaliteit
Om in de wereld van sportweddenschappen succes te hebben moet je over de juiste mentaliteit beschikken. Je moet om kunnen gaan met verliezende weddenschappen, want dat zal onvermijdelijk regelmatig gebeuren, ook als je alleen maar op favorieten gokt.

Met de juiste methode om je bankroll te beheren ben je voorbereid op zulke verliezende bets, zelfs als het een vervelend lange reeks wordt. Met het juiste management verzacht je de klap en kan je de negatieve prestatiecurve ombuigen naar een positieve.

Wed strategie
Bankroll management heeft een concreet doel: je bepaalt wat de juiste inzet is bij een bepaalde weddenschap. Dat bedrag kan van bet tot bet verschillen, maar wat van belang is, dat is dat je de inzet bepaalt aan de hand van een solide wed strategie.

Er zijn diverse methodes om je inzet (‘stake’) te berekenen, bijvoorbeeld level staking, Kelly Criterion en de methode Fibonacci. Hanteer je geen betting strategie, dan verlies je alle grip op je bankroll.

Doelen
Voor alle soorten gokkers is bankroll management onmisbaar, van mensen die af en toe een gokje op voetbal wagen tot professionele spelers. Het beheer van je gokkapitaal ondersteunt je bij het behalen van je doelen.

Uiteraard verschillen die doelen van gokker tot gokker. Afhankelijk van wat jouw doel is, is het verstandig om regelmatig een deel van je winst opzij te zetten.
Daartoe kan je regels instellen, bijvoorbeeld om bij elke verdubbeling van je kapitaal 10% op te nemen. Je kan ook een ander percentage kiezen of een andere methode hanteren, maar waar het om gaat is dat je een gezonde bankroll overhoudt en tegelijk ook een stuk van je winst overhevelt naar je portemonnee, zodat je er wat anders mee kan doen.

Discipline
In elk handboek voor gokkers zal je het woord discipline constant tegenkomen. De reden hiervoor is dat ook doorgewinterde en succesvolle wedders hun zwakke momenten kennen en in de verleiding komen om een reeks van verloren bets te compenseren met een krankjorum hoge inzet. Je kan zulke rampen voorkomen door simpele limieten op te leggen aan jezelf, bijvoorbeeld om te stoppen als je op een dag meer dan 20% van je bankroll verliest.

Het doel van bankroll management is om je risico’s te verlagen. Je moet wedden zien als een marathon, niet als een sprint. Je gaat op lange termijn alleen slagen als je controle hebt over je bets en inzet, als je handelt volgens een strikt plan.

Analyse
Met een effectieve methode voor bankroll management sta je sterker in je jacht op winst. Maar je kan de methode niet eeuwig zonder aanpassingen blijven hanteren. Een wed strategie die in de eerste maanden prima werkt, kan een tijdje later zijn aantrekkingskracht verliezen.
Als je bijvoorbeeld start met een bankroll van 100 euro, dan is een constante inzet van 10% van je bankroll aanvaardbaar. Zodra je bankroll naar 10.000 euro is gestegen kan je heel anders gaan denken over die 10%.

Naast het managen van je bankroll moet je ook je emoties zien te beheersen. Kijk dus regelmatig kritisch naar je staking plan en de andere onderdelen van betting bankroll management en maak indien nodig aanpassingen.

Conclusie

Succes boeken met wedden op sport komt op meer neer dan vaker een winnende bet dan een verliezende bet plaatsen. Winst maken op lange termijn vergt dat je een strategie volgt waarmee je potentiële winsten maximaliseert en potentiële verliezen reduceert. Effectief bankroll management geeft je daar een methode voor. Het is een tool om je gokkapitaal te beschermen.

Het is geen wondermiddel. Het maakt je niet immuun voor de dreiging van een reeks verliezende bets. Je kan nog steeds je hele bankroll kwijtraken. Wat goed bankroll management wel doet is het omzeilen van fouten en risico’s. Het geeft richting aan je zoektocht naar maximale winst.

Als je op een doordachte manier weddenschappen op sport wil plaatsen en langetermijndoelen hebt, dan is bankroll management een must. Verdiep je er in en sleutel eraan tot je tevreden bent.

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.
Back To Top