Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

Een Betting Exchange is een soort beursvloer waar het mogelijk is te handelen in weddenschappen. Met exchange betting worden personen die een weddenschap aanbieden (layen) gekoppeld aan personen die ergens op willen inzetten (backen).

#ad

BET365 SPORT
WELKOMSTBONUS
Zet €10 in & ontvang €50 aan wedkredieten

Alleen beschikbaar voor nieuwe klanten die 24 jaar of ouder zijn. Min. storting €5. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen voor het bedrag van je in aanmerking komende storting. Min. quoteringen en restricties voor weddenschappen en betaalmethodes gelden. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieten-inzet. Tijdslimieten en algemene voorwaarden gelden. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl – Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen

Wat is een Betting Exchange?

Wedden bij een Betting Exchange is bijna hetzelfde als wedden bij een bookmaker. Bij beide zet je in op de uitkomst van een wedstrijd. Het verschil zit ‘m in het feit dat je bij een exchange niet tegen een bookmaker speelt maar tegen andere spelers. Spelers die het tegenovergestelde voorspellen dan wat jij voorspelt.

Waarom je zou wedden bij een Betting Exchange en niet bij een bookmaker? Het is socialer én je pakt hogere odds… Tips en trucs, uitleg van specifieke termen en hoe Exchange Betting werkt lees je in deze handleiding. Welkom in de wereld van layen en backen!

Betting Exchange = een marktplaats die gokkers samenbrengt en waar het mogelijk is tegen elkaar in te zetten. Er komt geen bookmaker aan te pas.

Uitwisselen van weddenschappen

Op de Betting Exchange gaat het om het uitwisselen van sportweddenschappen. Twee partijen, waarvan de een denkt dat iets wel gaat gebeuren en de ander denkt dat het niet gaat gebeuren, worden er samengebracht.

De ene partij biedt een weddenschap aan zoals een bookmaker dat ook doet – compleet met een quotering en de bepaling van een maximale inzet. De andere partij zet er op in. Degene die aanbiedt wordt de ‘layer’ genoemd. Hij is degene die de inzet aanneemt en verantwoordelijk is voor de uitbetaling van gewonnen weddenschappen. Degene die inzet op een bepaalde aangeboden bet wordt ‘backer’ genoemd.

Er wordt dus gehandeld. Niet in goederen, maar in weddenschappen. De backer is in feite de koper en de layer is de verkoper. Door weddenschappen aan te gaan of zelf aan te bieden kun je je verliezen beperken en je winstkansen vergroten. Je kunt daardoor in feite van twee walletjes snoepen.

Heb je ooit een ingezet op een underdog alleen maar omdat je dacht dat de favoriet er niet met de zege vandoor zou gaan? Zou het dan niet een stuk makkelijker zijn om gewoon tegen de favoriet in te zetten? En dan niet met een Draw No Bet of Double Chance weddenschap. Het kan bij een betting exchange.

Waarom zou je inzetten bij een Betting Exchange?

Een weddenschap layen bij een betting exchange betekent eigenlijk dat je wedt tegen een bepaalde uitkomst. En dan hoeft dat niet alleen maar om de uitslag van de wedstrijd te gaan. De doelpuntenmakers, kaarten, over/onder een bepaald aan goals. Vanalles is mogelijk.

House edge bookmakers

De meeste spelers die actief zijn op de betting exchange hebben ook een account bij een bookmaker, want daar is natuurlijk niets mis mee. Maar wedden tegen andere spelers in plaats van direct tegen een bookmaker heeft zo zijn voordelen.

De voornaamste zorg van een bookmaker is een zo goed mogelijk ‘house edge’ te genereren. Oftewel zorgen voor een goede marge. Natuurlijk hebben de bookies een mening over de uitkomst van een bepaalde wedstrijd, maar er moet ook geld verdiend worden.

Verschillende meningen

Anders is dat bij exchange betting. Zij hoeven zich niet druk te maken om marges. In het geval van inzetten bij/tegen een andere speler staat het verschil in mening betreffende de uitkomst van een match centraal. En eerlijke odds. Dat is het enige waar backers en layers zich druk om maken.

Layer = iemand die een weddenschap aanbiedt. Iemand die ervan uit gaat dat iets niet zal gebeuren. Backer: tegenovergestelde van layer. Degene die denkt dat iets wel zal gebeuren. Een backer zet in, net zoals hij bij een bookmaker zou doen.

Welke bookmakers voor exchange betting?

Er zijn niet veel bookmakers die het uitwisselen van weddenschappen faciliteren. De grootste aanbieder is Betfair, zij beschikken helaas niet over een Nederlandse kansspelvergunning.

Wat verdienen ze eraan?

‘Gewone’ bookmakers berekenen altijd een wiskundig voordeel in alle aangeboden weddenschappen. Het bookmakers-bedrijf moet uiteraard ergens aan verdienen om zodoende ook weddenschappen te kunnen blijven aanbieden. Bij een bookmaker waar je kunt exchange betten gaat het iets anders.

Hogere odds op Betting Exchange

Daar worden kleine commissies berekend op basis van wat er gewonnen is. Daarbij geldt dat grote weddenschappen minder belast worden en dat kleine gokkers meer commissie betalen. Die inkomsten worden besteed aan het faciliteren van de betting exchange. Met het geld wordt het voor de ‘backers’ en de ‘layers’ mogelijk gemaakt te handelen.

De aanbieder verdient er dus nauwelijks iets aan. Door de geringe commissie kunnen op een betting exchange weddenschappen worden aangeboden tegen hogere odds. En dat is wat het interessant maakt – je kunt hierdoor meer geld winnen met exchange betting dan met wedden bij een bookmaker. Het ruilen van een klein percentage van de winsten voor betere quoteringen is een hele eerlijke deal, nietwaar?

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

Tips en trucs exchange betten

Een paar slimmigheidjes die ervoor kunnen zorgen dat je winst maakt:

-Zie je dat de odd voor een bepaalde selectie stijgt, danwel daalt bij de reguliere bookmakers? Wees er dan op tijd bij. De betting exchange is vaak wat trager in het bijwerken van de odds en dat geeft jou in de tussentijd de gelegenheid om daarvan te profiteren.

-Zet in op ‘under’ een bepaald aantal goals of op een +Asian Handicap voor een bepaald team voordat je gaat cashen na een paar minuten waarin geen doelpunten zijn gevallen.

-Combineer het inzetten bij bookmakers en de betting exchange. Zet in op de hoge odds bij de bookies en lay het op de betting exchange.

Live exchange betting

Exchange betting is overigens ook zeer geschikt voor live wedden op sport. Voor zowel de layers als de backers. De odds worden tijdens wedstrijden continue geüpdatet en voordat je weddenschap verloopt kun je al innen. Zie je dus je weddenschap de mist ingaan omdat het spel anders verloopt dan je verwachte, dan kun je je verlies beperken.

Essentiële Exchange Betting termen

Of je nu volledig nieuw bent of een ervaren ‘sports bettor’ bent, voor degenen die zich exchange betting eigen willen maken is het van belang dat je op z’n minst de basisregels van het wedden op sport (tip: check Gokken A-Z in het menu handleidingen). Daarnaast moet je de volgende termen begrijpen:

Commissie: Een klein percentage van de winsten moet aan de aanbieder afgedragen worden

Matched: Dit geeft aan dat er een speler is die de weddenschap heeft aangenomen

Unmatched: Niemand heeft je bet aangenomen. De weddenschap wordt geannuleerd. Als er geen match is win of verlies je niets.

Partially Matched: Een gedeelte van de weddenschap is gematched. De rest is nog in afwachting

Backer’s Stake: het bedrag dat je kunt winnen wanneer je een bet ‘layed’.

Liability: Het geld dat je moet betalen als iemand de weddenschap die jij hebt gelayed wint. Je geeft garantie dat het mogelijk te winnen bedrag betaald wordt. Dit bedrag zie je meteen in je scherm.

Backer: Degene die wedt op iets dat zal gebeuren en erop inzet tegen bepaalde odds.

Layer: Degene die zegt dat iets niet zal gebeuren, inzetten accepteert en verantwoordelijk is voor het uitbetalen van de winsten.

Back To Top