Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

Zoals in iedere sport, gelden er ook regels in de Formule 1. Regelmatig zijn er aanpassingen en elk jaar verandert er wel iets – soms zelfs middenin een seizoen. Zo’n twee maanden voor aanvang van ieder raceseizoen worden de nieuwe Formule 1 regels en aanpassingen binnen de bestaande reglementen bekend gemaakt. Dat betreft de technische regels – welke aanpassingen en extra’s een team aan zijn wagens mag toevoegen, en wat niet.

In 2022 gingen de F1 reglementen volledig op de schop om de sport eerlijker, duurzamer maar ook spectaculairder te maken. Hieronder daarover meer + de aanpassingen voor 2023! Verder lees je op deze pagina hoe de kwalificatieprocedure werkt, wat de betekenis van de vlaggen is en meer.

Nieuwe Formule 1 regels 2023

Een nieuw seizoen betekent zoals gezegd dus ook altijd weer wat andere Formule 1 regels. Hieronder de belangrijkste technische en sportieve wijzigingen van 2023. Daarna de grootse veranderingen van 2022, toen er alles er heel anders uit ging zien.

  • Aanpassingen diffusors en extra sensor om het stuiteren van de wagens te voorkomen
  • Rolbeugels met ronde bovenkant om ‘ingraven’ na een crash te voorkomen
  • Gewicht auto maximaal 796 kilogram
  • Spiegels van 50 naar 100 tot 200mm
  • Aantal sprintraces verdubbeld van drie naar zes
  • Werktijden in de paddock worden verder beperkt
  • Dit seizoen wordt tijdens twee events het gebruik van één specifieke band tijdens kwalificaties getest
  • Versoepeling toestaan wijzigingen aan versnellingsbak
  • Bewordingen in reglement omtrent gridstraffen aangepast om onduidelijkheden te voorkomen
  • Brandstof mag maximaal 10 graden koeler zijn dan de omgevingstemperatuur

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Ga dan naar Formula1.com/rules voor meer.

De grote veranderingen van 2022

Wielen. De velgen gingen van 13 naar 18 inch en dat betekent dus een groter diameter (720 mm) en andere banden. Bovendien keerde de wieldop terug en kwamen er ‘winglets’ over de wielen. Dat zijn vleugeltjes die de luchtstroom richting de achtervleugel dirigeren.

Banden. Vanaf 2022 zien we een band met een veel lager profiel. Dat zorgt ervoor dat de auto’s beter reageren bij het veranderen van richting en dat ze stabieler zijn wanneer er dicht op een ander gereden wordt. Pirelli heeft bovendien gesleuteld aan het rubber met als doel: minder slijtage en minder oververhitting. Is er voortaan maar 1 pitstop nodig?

Voorvleugel. Een langere en een nieuw (simpeler) vormgegeven voorvleugel moet de downforce gaan vergroten, minder hinderlijke luchtstromen veroorzaken voor achtervolgers en de banden ten goede komen. Een langere voorvleugel is bovendien veiliger; het absorbeert bij een crash meer energie.

Tunnels in ondervloer. Het ground effect is terug. In de nieuwe F1 auto’s zijn er weer tunnels onder de vloer. De lucht die door de tunnels gaat verhoogt de downforce en mede daardoor moeten de auto’s elkaar beter kunnen achternarijden.

Achtervleugel. Een nieuw ontworpen achtervleugel / diffuser duwt de luchtstroom voortaan de hoogte in. Vuile lucht wordt niet meer klakkeloos naar achteren gestuurd maar komt samen met de luchtstroom die van de onderkant van de auto komt en de lucht ingaan. Achteropkomende auto’s rijden dus onder de vuile lucht door.

Brandstof. De nieuwe Formule 1 regels voor brandstof: 10% moet bestaan uit bio-ingrediënten. De auto’s rijden vanaf 2022 op E (ethanol) 10 brandstof.

Chassis. Hiervoor gelden vanaf 2022 strengere eisen om de veiligheid te vergroten. Het chassis moet bij een crash 48% meer energie kunnen absorberen om de coureur te beschermen. Bovendien is de nieuwe F1 wagen zo ontworpen dat bij een crash de motor op een veiligere manier van het chassis gescheiden wordt (zonder dat de benzinetank bloot komt te liggen).

Gewicht. Het minimum gewicht van een Formule 1 auto in 2022 is 790 kilo.

Alles over wedden op Formule 1

Formule 1 regels

Regels Formule 1 kwalificatie

Wie er op pole staat en wat de verdere startopstelling voor iedere grand prix race zal zijn, wordt bepaald tijdens de drie kwalificaties op zaterdag.

Q1: eerste kwalificatie met alle coureurs

Alle wagens gaan in deze eerste kwalificatiesessie de baan op en krijgen 18 minuten de tijd om zoveel rondes te rijden als gewenst. De snelste tijd telt en de vijf langzaamste coureurs vallen af voor de volgende kwalificatierondes. Zij starten de race op zondag vanaf de laatste vijf startplaatsen.

Q2: 6 coureurs vallen af in tweede kwalificatie

In de tweede kwalificatie gaan de overgebleven coureurs 15 minuten het circuit op en vallen er wederom vijf wagens af. Zij bezetten plaatsen 11 t/m 15 op de startgrid. Wist je overigens dat de afstand tussen de elkaar opvolgende rijen 8 meter is?

Q3: de strijd om de pole

De top 10 die overblijft strijdt in de laatste Formule 1 kwalificatie om pole position – uiteraard hopen we dat Max Verstappen daarbij zit. Twaalf minuten krijgen de coureurs om de snelste tijd neer te zetten. Vanzelfsprekend wordt de startopstelling bepaald op basis van de gereden tijden. Na afloop van de kwalificaties is het tijd om te gaan denken over je Formule 1 voorspelling. Wat zijn de kansen van de polesitter op dit circuit?

De tien wagens die in de derde kwalificatie reden hoeven vanaf 2022 de race niet meer te starten op het soort banden waarmee ze in Q2 de snelste tijd reden. Zij krijgen net als de andere teams een vrije bandenkeuze.

Straf

Aan de uitkomst van de kwalificaties kan nog een en ander veranderd worden. Heeft een coureur een ander gehinderd dan kan dat bijvoorbeeld terugzetting van een aantal plaatsen op de startgrid betekenen.

Grid penalty’s

Coureurs kunnen om verschillende redenen een aantal plekken worden teruggezet bij de start van de race. Dat kan vanwege een overtreding zijn, maar ook vanwege het vervangen van een versnellingsbak of andere onderdelen – en elk onderdeel levert een terugzetting van een bepaald aantal plekken op.

Soms heeft een coureur meerdere grid penalty’s en kan hij wel bijvoorbeeld 25 plaatsen naar achteren gezet worden. Sinds 2018 staat in de Formule 1 regels dat een coureur die een gridstraf oploopt van 15 plaatsen (of meer) helemaal van achter moet starten, of hij nu de pole position bemachtigde of tiende werd in de kwalificatie. Loopt er meer dan één coureur een straf op van 15 plaatsen of meer, dan wordt er niet meer gekeken naar de hoeveelheid plaatsen, maar naar de volgorde waarin de straffen werden toegekend.

Opstelronde bij start vanuit pitstraat

Wagens die moeten starten vanuit de pitstraat mogen wel meedoen aan de opstelronde. Ondanks dat ze na het rondje weer terug de pit in moeten, kunnen ze wel de baan verkennen in de ronde waarin de andere wagens hun startposities innemen.

Puntentelling F1

De coureur die de race wint pakt 25 punten voor het kampioenschap en de nummer tien 1 punt. Er zijn geen punten te verdienen voor de nummer 11 t/m 20.

De tweede plek is goed voor 18 punten, derde plek 15, vierde 12, vijfde 10, zesde 8, zevende 6, achtste 4 en negende 2.

Regels Formule 1 vlaggen betekenis

Betekenis vlaggen Formule 1

Finishvlag. De zwart-wit geblokte vlag wordt gezwaaid als de race voorbij is of een sessie is beëindigd.

Rode vlag. Bij gevaarlijke omstandigheden wordt de rode vlag gezwaaid en wordt de race onderbroken. Denk aan een crash, rommel op het circuit, slechte weersomstandigheden etc.

Groene vlag. Einde van het gevaar. De race gaat weer verder.

Blauwe vlag. Krijg je als coureur deze vlag te zien dan sta je op het punt om ingehaald te worden en ben je verplicht de achteropkomende wagen voorrang te verlenen. Negeert een coureur drie blauwe vlaggen dan volgt er een penalty. Alle coureurs kunnen tijdens kwalificaties en trainingen een blauwe vlag krijgen, tijdens de race wordt alleen aan coureurs die op een ronde achterstand worden gezet de blauwe vlag getoond.

Gele vlag. Gevaar. Wagens moeten snelheid minderen en mogen elkaar niet inhalen. Wordt er overal langs de baan geel getoond en ook het SC bord, dan komt de safety car op de baan. Het VSC bord geeft de virtuele safety car aan. Wordt er met dubbele gele vlaggen gezwaaid dan is er gevaar op de racelijn en moet er nog meer snelheid geminderd worden en eventueel gestopt.

Geel-rood gestreepte vlag. Gladheid op de baan vanwege olie of water.

Witte vlag. Let op: een langzaam rijdende wagen op de baan.

Half zwart, half wit (diagonaal). Deze vlag wordt samen met het startnummer getoond en is een waarschuwing voor onsportief gedrag.

Zwarte vlag met grote oranje stip. Waarschuwing aan de coureur dat de wagen een technisch probleem heeft en naar de pits moet.

Zwarte vlag. Diskwalificatie. Coureur moet de pits in en zich melden bij racecontrol (vaak vanwege een overtreding).

Formule 1 regels banden

Aangezien er minimaal twee soorten banden gebruikt moeten worden tijdens een race zullen de wagens zeker één keer een pitstop moeten maken (check de uitgebreide pagina in deze gids met alles over de Formule 1 banden).

Bijtanken van brandstof is sinds 2010 niet meer aan de orde. De teams zullen moeten zorgen dat er voor minimaal 305 kilometer brandstof aan boord is.

Hoe lang duurt een F1 race?

Die 305 kilometer is de minimale afstand van iedere F1 race. Elke race duurt zoveel rondes als dat het die afstand overschrijdt. Een uitzondering hierop is Monaco, daar is de limiet 260 kilometer. Bovendien mag een race niet langer dan twee uur duren. De race is officieel geëindigd als de geblokte finishvlag wordt gezwaaid.

Back To Top