skip to Main Content

Zoals in iedere sport, gelden er ook regels in de Formule 1. Regelmatig zijn er aanpassingen en elk jaar verandert er wel iets – soms zelfs middenin een seizoen. Zo’n twee maanden voor aanvang van ieder raceseizoen worden de nieuwe Formule 1 regels en aanpassingen binnen de bestaande reglementen bekend gemaakt.

Dat betreft de technische regels – welke aanpassingen en extra’s een team aan zijn wagens mag toevoegen, en wat niet. Je vindt de nieuwe Formule 1 regels voor 2021 iets verderop. Verder lees je op deze pagina over de kwalificatieprocedure, de betekenis van de vlaggen en meer.

In 2022 gaan de Formule 1 regels flink op de schop. Doel: Meer spanning, betere competitie en gelijkere kansen voor de deelnemende teams!

Regels Formule 1 kwalificatie

Wie er op pole staat en wat de verdere startopstelling voor iedere grand prix race zal zijn, wordt bepaald tijdens de drie kwalificaties op zaterdag.

Q1: eerste kwalificatie met alle coureurs

Alle wagens gaan in deze eerste kwalificatiesessie de baan op en krijgen 18 minuten de tijd om zoveel rondes te rijden als gewenst. De snelste tijd telt en de vijf langzaamste coureurs vallen af voor de volgende kwalificatierondes. Zij starten de race op zondag vanaf de laatste vijf startplaatsen.

Q2: 6 coureurs vallen af in tweede kwalificatie

In de tweede kwalificatie gaan de overgebleven coureurs 15 minuten het circuit op en vallen er wederom vijf wagens af. Zij bezetten plaatsen 11 t/m 15 op de startgrid. Wist je overigens dat de afstand tussen de elkaar opvolgende rijen 8 meter is?

Q3: de strijd om de pole

De top 10 die overblijft strijdt in de laatste Formule 1 kwalificatie om pole position – uiteraard hopen we dat Max Verstappen daarbij zit. Twaalf minuten krijgen de coureurs om de snelste tijd neer te zetten. Vanzelfsprekend wordt de startopstelling bepaald op basis van de gereden tijden. Na afloop van de kwalificaties is het tijd om te gaan denken over je Formule 1 voorspelling. Wat zijn de kansen van de polesitter op dit circuit?

De tien wagens die in de derde kwalificatie reden moeten de race starten op het soort banden waarmee ze in Q2 de snelste tijd reden (mits het niet regent).

Straf

Aan de uitkomst van de kwalificaties kan nog een en ander veranderd worden. Heeft een coureur een ander gehinderd dan kan dat bijvoorbeeld terugzetting van een aantal plaatsen op de startgrid betekenen.

Grid penalty’s

Coureurs kunnen om verschillende redenen een aantal plekken worden teruggezet bij de start van de race. Dat kan vanwege een overtreding zijn, maar ook vanwege het vervangen van een versnellingsbak of andere onderdelen – en elk onderdeel levert een terugzetting van een bepaald aantal plekken op.

Soms heeft een coureur meerdere grid penalty’s en kan hij wel bijvoorbeeld 25 plaatsen naar achteren gezet worden. Sinds 2018 staat in de Formule 1 regels dat een coureur die een gridstraf oploopt van 15 plaatsen (of meer) helemaal van achter moet starten, of hij nu de pole position heeft gewonnen of tiende werd in de kwalificatie. Loopt er meer dan één coureur een straf op van 15 plaatsen of meer, dan wordt er niet meer gekeken naar de hoeveelheid plaatsen, maar naar de volgorde waarin de straffen werden toegekend.

Opstelronde bij start vanuit pitstraat

Wagens die moeten starten vanuit de pitstraat mogen wel meedoen aan de opstelronde. Ondanks dat ze na het rondje weer terug de pit in moeten, kunnen ze wel de baan verkennen in de ronde waarin de andere wagens hun startposities innemen.

Puntentelling F1

De coureur die de race wint pakt 25 punten voor het kampioenschap en de nummer tien 1 punt. Er zijn geen punten te verdienen voor de nummer 11 t/m 20.

De tweede plek is goed voor 18 punten, derde plek 15, vierde 12, vijfde 10, zesde 8, zevende 6, achtste 4 en negende 2.

Regels Formule 1 vlaggen betekenis

Betekenis vlaggen Formule 1

Finishvlag. De zwart-wit geblokte vlag wordt gezwaaid als de race voorbij is of een sessie is beëindigd.

Rode vlag. Bij gevaarlijke omstandigheden wordt de rode vlag gezwaaid en wordt de race onderbroken. Denk aan een crash, rommel op het circuit, slechte weersomstandigheden etc.

Groene vlag. Einde van het gevaar. De race gaat weer verder.

Blauwe vlag. Krijg je als coureur deze vlag te zien dan sta je op het punt om ingehaald te worden en ben je verplicht de achteropkomende wagen voorrang te verlenen. Negeert een coureur drie blauwe vlaggen dan volgt er een penalty. Alle coureurs kunnen tijdens kwalificaties en trainingen een blauwe vlag krijgen, tijdens de race wordt alleen aan coureurs die op een ronde achterstand worden gezet de blauwe vlag getoond.

Gele vlag. Gevaar. Wagens moeten snelheid minderen en mogen elkaar niet inhalen. Wordt er overal langs de baan geel getoond en ook het SC bord, dan komt de safety car op de baan. Het VSC bord geeft de virtuele safety car aan. Wordt er met dubbele gele vlaggen gezwaaid dan is er gevaar op de racelijn en moet er nog meer snelheid geminderd worden en eventueel gestopt.

Geel-rood gestreepte vlag. Gladheid op de baan vanwege olie of water.

Witte vlag. Let op: een langzaam rijdende wagen op de baan.

Half zwart, half wit (diagonaal). Deze vlag wordt samen met het startnummer getoond en is een waarschuwing voor onsportief gedrag.

Zwarte vlag met grote oranje stip. Waarschuwing aan de coureur dat de wagen een technisch probleem heeft en naar de pits moet.

Zwarte vlag. Diskwalificatie. Coureur moet de pits in en zich melden bij racecontrol (vaak vanwege een overtreding).

Formule 1 regels banden

Aangezien er minimaal twee soorten banden gebruikt moeten worden tijdens een race zullen de wagens zeker één keer een pitstop moeten maken. Bijtanken van brandstof is sinds 2010 niet meer aan de orde. De teams zullen moeten zorgen dat er voor minimaal 305 kilometer brandstof aan boord is.

Hoe lang duurt een F1 race?

Die 305 kilometer is de minimale afstand van iedere F1 race. Elke race duurt zoveel rondes als dat het die afstand overschrijdt. Een uitzondering hierop is Monaco, daar is de limiet 260 kilometer. Bovendien mag een race niet langer dan twee uur duren. De race is officieel geëindigd als de geblokte finishvlag wordt gezwaaid.

Formule 1 regels

Nieuwe Formule 1 regels

Een nieuw seizoen betekent zoals gezegd dus ook altijd weer wat andere Formule 1 regels. Nog lang niet zo ingrijpend als de veranderingen die voor 2022 op de planning staan, maar toch…

Downforce. De FIA wil de wagens ongeveer tien procent minder downforce te laten generen. Om dat te bewerkstelligen wordt

  • De vloer vereenvoudigd. Die zal minder breed worden en vanaf 2021 schuin toelopen naar de achterwielen. De slots op de vloer die voor een bepaalde luchtstroom zorgden worden verboden.
  • De achtervleugel met een halve centimeter verkleind en mogen de vleugels op de brake-ducts nog maar maximaal 80 mm groot zijn.

Uitlaat. Er mogen volgens de F1 regels van 2021 weer enkele uitlaatpijpen gebruikt worden. Er zal een vastgestelde diameter voor grote uitlaten komen.

Materiaal. Er mag met ‘groen’ materiaal zoals hennep, flax, bamboe, linnen of katoen gewerkt gaan worden.

DAS-systeem. Geen voordeel meer voor Hamilton en Bottas in 2021 door het Dual Axis Steering systeem. Mercedes kwam met deze unieke uitvinding waarmee ze de hoek van de wielen konden aanpassen door het stuur naar voren of achteren te schuiven.

Gewicht. De auto’s worden weer een paar kilo zwaarder en moeten in 2021 minimaal 752 kilo wegen. Het minimale gewicht van de motoren ligt op 150 kilo.

Reversed engineering. Wordt verboden. Teams mogen niet meer kopiëren. Daarvoor worden de F1 regels omtrent Listed Team Components gewijzigd. Gedetailleerde informatiebronnen van andere renstallen mogen niet meer gebruikt worden. Er mogen nog wel foto’s gemaakt worden van andere wagens, maar geen 3D foto’s of scans. Ook mogen de afbeeldingen niet omgezet worden in ontwerpdata.

Party Mode. In dit seizoen is het alleen nog maar toegestaan om tussen de verschillende motormodi omlaag te schakelen.

Budgetplafond. Vanaf 2021 schrijven de Formule 1 reglementen voor dat er (op basis van 21 races) maximaal 145 miljoen dollar door teams gespendeerd mag worden. Voor teams als Red Bull en Mercedes betekent dat een budgetvermindering van tweederde. Er komen dus minder grote verschillen tussen de teams. Het budget zal ieder jaar wat minder worden.

Banden. Pirelli zal in 2021, naar eigen zeggen, met meer robuuste compounds komen. Wat er op Silverstone gebeurde met de banden moet voorkomen worden.

Back To Top