Nieuwe Formule 1 regels 2018

Zoals in iedere sport, gelden er ook regels in de Formule 1. Deze worden regelmatig aangepast en elk jaar verandert er wel iets – soms zelfs middenin een seizoen. Elk jaar voor aanvang van het seizoen worden de nieuwe Formule 1 regels en aanpassingen binnen de bestaande reglementen bekend gemaakt.

Dat betreft de technische regels – welke aanpassingen en extra’s een team aan zijn wagens mag toevoegen, en wat niet. Daarnaast zijn er de regels van het spel die alle coureurs moeten opvolgen. En soms loopt het een beetje door elkaar, zoals met grid penalty’s vanwege bijvoorbeeld het vervangen van een schakelbak.

Formule 1 regels
Grand Prix of Singapore 2017 / GettyImages.nl

Nieuwe Formule 1 regels

Voor 2018 zijn er een paar kleine, maar heel belangrijke aanpassingen binnen de technische regels, maar die hebben wel veel invloed op het uiterlijk én de prestaties van de wagens.

Dit jaar zijn er veel minder veranderingen en ook zijn ze wat minder ingrijpend. Vorig seizoen mochten de wagens breder en sneller worden en daarmee veranderde er enorm veel aan de bolides. Ook werden de wagens, zoals ieder jaar, uitgerust met allerlei uitvindingen die de wagens sneller maakten en die mogelijk waren dankzij mazen in de regels. Een aantal daarvan zijn dit jaar verboden. We zetten de veranderingen op een rijtje.

Grid penalty’s

Eén verandering zal voor veel F1-fans een verademing zijn. Er komen dit jaar eenvoudigere grid penalty’s, in die zin dat het makkelijker wordt om te begrijpen wie op welke plaats moet starten na een straf.

Coureurs kunnen om verschillende redenen een aantal plekken worden teruggezet bij de start van de race. Dat kan vanwege een overtreding zijn, maar ook vanwege het vervangen van een versnellingsbak of andere onderdelen – en elk onderdeel levert een terugzetting van een bepaald aantal plekken op.
Soms heeft een coureur meerdere grid penalty’s en kan hij wel bijvoorbeeld 25 plaatsen naar achteren gezet worden. Vorige Formule 1 seizoenen was het soms een heel rekenwerk om erachter te komen in welke volgorde de coureurs moesten starten, zeker als er meerdere coureurs met straffen waren. Dát wordt in de nieuwe Formule 1 regels nu simpeler.

In 2018 moet een coureur die een gridstraf oploopt van 15 plaatsen (of meer) helemaal van achter starten, of hij nu de poleposition heeft gewonnen of tiende was in de kwalificatie. Als er meer dan één coureur een straf oploopt van 15 plaatsen of meer, wordt er niet meer gekeken naar de hoeveelheid plaatsen, maar naar de volgorde waarin de straffen werden toegekend.

Het wordt dus een race om zo snel mogelijk te melden aan de wedstrijdleiding dat er onderdelen vervangen worden, en hopen dat de versnellingsbak het op donderdag begeeft en niet op zaterdag – dat kan uiteindelijk best een aantal plekken schelen aan de start!

Ferrari Formule 1
Ferrari Formule 1 / GettyImages.nl

Technische nieuwe Formule 1 regels

Drie motoren per seizoen: Duurzaamheid en performance.
In Formule 1 seizoen 2018 mag iedere coureur slechts 3 motoren verbruiken – één minder dan afgelopen seizoen, terwijl er één race meer op de Formule 1 kalender staat. Coureurs moeten nu dus gemiddeld zeven wedstrijden lang met dezelfde motor doen.

De reden voor deze vermindering is dat fabrikanten zo gedwongen worden hun motoren betrouwbaarder te maken; ook zou het kosten drukken. Het betekent dus dat coureurs voorzichtiger moeten zijn om hun motor niet op te blazen, en dat de technische jongens één kans minder hebben om met upgrades te komen die de prestaties verbeteren. Dus het team dat het beste met omgaat met ontwikkelingen en upgrades, zal hier aan het eind van het racejaar de sappigste vruchten van plukken. Ook heeft het verminderde aantal motoren invloed op het aantal grid-penalty’s.

Niet alleen het aantal motoren is in de nieuwe Formule 1 regels aan banden gelegd, ook voor het aantal keren dat een onderdeel mag worden vervangen bestaan er maxima. Een aantal delen van de krachtbron mag maar één keer worden vervangen, andere twee of drie keer. De Turbo, de verbrandingsmotor zelf en de MGU-H mogen drie keer worden vervangen. De MGU-K, besturingselektronica en het energieopslagsysteem mogen slechts twee keer worden vervangen.

Techniek. Olie- en benzineverbruik. Om betere prestaties uit een motor te halen, kun je olie door je brandstof mengen – dat is een truc die zo oud is als de weg naar Monza. Maar het is slecht voor het milieu en dus legt de FIA het olieverbruik steeds meer aan banden.
Dit jaar mag er hooguit 0.6 liter olie worden bijgemengd per volle tank. Ook het brandstofmengsel zelf krijgt te maken met strengere milieu-eisen.

Hallo Halo! Een van de meest opvallende veranderingen aan de wagen is de ‘halo’, een soort beschermbeugel die rondom de cockpit is geplaatst die coureurs meer veiligheid moet bieden bij ongelukken en tegen rondvliegende brokstukken.

Er is een soort basisontwerp waar alle teams aan moeten voldoen, maar ze houden wel vrijheid om er een eigen invulling aan te geven, bijvoorbeeld om de halo aërodynamischer te maken en het gewicht laag te houden. Want door de halo wordt de wagen zo’n 14 kilo zwaarder, terwijl het officiële minimumgewicht maar met 6 kilo toeneemt tot 734 kilo.
Dat betekent dus dat er creatief moet worden omgegaan met vormgeving en materialen voor andere onderdelen om het gewicht laag te houden, of dat in het ergste geval de Formule 1 coureurs op een streng dieet moeten worden gezet.

Max Verstappen baalt dat hij nog beter op zijn gewicht moet letten en vindt met name het uitstappen een ramp – dat gaat behoorlijk lomp en onelegant. Verder hindert de halo hem niet tijdens het rijden.

Verbod op T-vleugels en vinnen. Afgelopen jaar verschenen er een aantal t-vleugels en vinnen op de wagens. De nieuwe Formule 1 regels verboden het destijds om dergelijke ontwikkelingen aan de zijkant van de wagens aan te brengen, maar over het middengedeelte werd niets gezegd.
Dat leverde verlengde motorafdekkingen met enorme haaienvinnen op. Achterop de wagens verschenen t-vleugels die voor een betere airflow naar de achtervleugel zorgden en dus meer downforce, grip. Dat laatste mag in 2018 niet meer, en de motorkapvinnen mogen niet meer zo groot zijn.

Trick suspension verboden. Afgelopen jaar werd gretig gebruik gemaakt van een systeem voor de voorwielophanging waarbij de hoogte veranderd kon worden, afhankelijk van de stuurhoek. Dit zorgde voor een betere aërodynamiek. Het systeem werd als ‘trick suspension’ aangeduid, en dit jaar is het gebruik ervan expliciet verboden.

Uitgebreide bandenkeuze. Ook zijn er nieuwe banden, het aantal is uitgebreid van 5 naar 7 slicks. Opgeteld bij de intermediates en twee regenbanden zijn er voor dit F1 seizoen dus 10 bandentypes. Door de nieuwe hypersoft-banden zouden de wagens ongeveer een seconde per ronde sneller moeten worden – maar het levert ook meer pitstops op, dus spannender races.