HomeFormule 1 gids 2019Formule 1 regels 2019

Formule 1 regels 2019

Zoals in iedere sport, gelden er ook regels in de Formule 1. Deze worden regelmatig aangepast en elk jaar verandert er wel iets – soms zelfs middenin een seizoen. Ieder jaar voor aanvang van het seizoen worden de nieuwe Formule 1 regels en aanpassingen binnen de bestaande reglementen bekend gemaakt.

Dat betreft de technische regels – welke aanpassingen en extra’s een team aan zijn wagens mag toevoegen, en wat niet. Je vindt de nieuwe Formule 1 regels voor 2019 iets verder op deze pagina.
Daarnaast zijn er de regels van het spel die alle coureurs moeten opvolgen. En soms loopt het een beetje door elkaar, zoals met grid penalty’s vanwege bijvoorbeeld het vervangen van een schakelbak.

Formule 1 regels
Formule 1 | Getty Images

Grid penalty’s: tijd Q1 bepaalt startplaats

Coureurs kunnen om verschillende redenen een aantal plekken worden teruggezet bij de start van de race. Dat kan vanwege een overtreding zijn, maar ook vanwege het vervangen van een versnellingsbak of andere onderdelen – en elk onderdeel levert een terugzetting van een bepaald aantal plekken op.

Soms heeft een coureur meerdere grid penalty’s en kan hij wel bijvoorbeeld 25 plaatsen naar achteren gezet worden. Sinds 2018 staat in de Formule 1 regels dat een coureur die een gridstraf oploopt van 15 plaatsen (of meer) helemaal van achter moet starten, of hij nu de pole position heeft gewonnen of tiende werd in de kwalificatie. Als er vorig jaar meer dan één coureur een straf opliep van 15 plaatsen of meer, werd er niet meer gekeken naar de hoeveelheid plaatsen, maar naar de volgorde waarin de straffen werden toegekend.

Geen trucjes meer in 2019

Het werd dus een race om zo snel mogelijk te melden aan de wedstrijdleiding dat er onderdelen vervangen werden – dat kon uiteindelijk best een aantal plekken schelen aan de start! In 2019 wordt dat met nieuwe Formule 1 regels voorkomen. Vanaf nu wordt de startplaats achterin bepaald door de tijden in Q1. Je er makkelijk vanaf maken en banden sparen is er niet meer bij.

Opstelronde bij start vanuit pitstraat

In Formule 1 seizoen 2019 kunnen wagen die moeten starten vanuit de pitstraat wel meedoen aan de opstelronde. Ondanks dat ze na het rondje weer terug de pit in moeten, kunnen ze wel de baan verkennen in de ronde waarin de andere wagens hun startposities innemen.

Ferrari Formule 1
Ferrari Formule 1 / GettyImages.nl

Nieuwe Formule 1 regels

Een nieuw seizoen betekent zoals gezegd dus ook altijd weer wat andere Formule 1 regels. Nog lang niet zo ingrijpend als de veranderingen die voor 2021 op de planning staan, maar toch… Veel van de nieuwe technische regels (aerodynamische aanpassingen) zijn in het leven geroepen om inhalen makkelijker te maken. Voor Max Verstappen wellicht een positieve ontwikkeling in zijn strijd om de titel.

Technische Formule 1 regels 2019

Nieuwe voorvleugel. De voorvleugel is breder en hoger en bovendien vereenvoudigd. Deze aanpassing moet ervoor zorgen dat achtervolgende wagens dichter op de voorganger kunnen zitten en meer kans maken om in te halen.

De vleugel is 20 centimeter breder, 2 centimeter hoger en 2,5 centimeter meer naar voren opgeschoven. Ingewikkelde endplates zijn nu verboden. De eenvoudigere exemplaren generen meer directe downforce. De extra hoge voorvleugel verhoogt zijn kracht nog verder en zorgt ervoor dat het minder gevoelig wordt om vast te lopen. De coureurs raken minder gauw grip kwijt als ze dichter op hun voorganger komen.

In 2019 zul je ook niet meer dan 2 stroken aan iedere kant van de vleugel zien. Dat betekent meer lucht naar onderen en minder aerodynamische verstoringen.

Nieuwe barge boards. Er komen dit seizoen smallere rijwindgeleiders aan de zijkanten van de wagens. De barge boards zijn 15 cm minder hoog en 10 cm naar voren gehaald. Deze nieuwe technische Formule 1 regels moeten ervoor zorgen dat de wagens dichter op de voorgangers kunnen komen.

Nieuwe achtervleugel. De achtervleugel is hoger (2 cm), breder ( 10 cm) en simpeler dit jaar. Net zoals met de veranderingen aan de voorvleugel moet deze maatregel ervoor zorgen dat er dichter op elkaar geracet kan worden. Door de grotere achtervleugel ontstaat een groter ‘gat’ in de lucht. Achtervolgers in de slipstream profiteren.

Bovendien is de DRS opening met 2 cm vergroot en dat zorgt ervoor dat de kracht ongeveer 25% groter wordt.

Nieuwe remleidingen. In 2019 is een vereenvoudigd ontwerp van de brake ducts verplicht. Het ontwerp van de remleidingen werd de laatste jaren meer en meer gebruikt om de luchtstroom te beïnvloeden. Dat wordt nu een stuk lastiger. Ook deze nieuwe Formule 1 regels moeten de coureurs helpen als ze dicht op een voorganger zitten.

Nieuwe kleuren op de banden. In plaats van de kleurenregenboog van vorig seizoen komt Pirelli in 2019 met nog maar drie kleuren op de banden. Het moet voor de kijker makkelijker te begrijpen zijn. Rood, geel en wit zijn de enige kleuren die we dit seizoen te zien krijgen. Nog steeds zijn er 5 compounds: met de codes C1 t/m C5 worden de hardheden gedefinieerd.

Biometrische handschoenen. De coureurs moeten in Formule 1 seizoen 2019 speciale handschoenen gaan dragen om de veiligheid te verhogen en om de medische hulpverleners in voorkomende gevallen te faciliteren. In de handschoenen zijn sensoren gestikt die de hartslag en het zuurstofgehalte van de coureurs registreren.

Verlichting achter. Er komen twee extra achterlichten om de zichtbaarheid van de wagens tijdens slecht weer te verbeteren. Behalve de verlichting in het midden, komt er achterop links en rechts een lamp extra.

Meer brandstof. Dit jaar mag er 5 kg meer brandstof per race gebruikt worden. Totaal geldt voor 2019 een hoeveelheid van maximaal 110 kg. De coureurs kunnen met deze nieuwe maatregel de motor altijd op volle kracht gebruiken zonder rekening te hoeven houden met brandstofbesparing. Ze kunnen dus meer druk uitoefenen en dat zal in de beslissende fases van het F1 kampioenschap extra spanning opleveren.

Betere helmen. Alle helmen moeten in 2019 aan de nieuwe FIA standaard voldoen. Dat houdt in dat de helmen meer bescherming dan ooit bieden.

Gewicht wagens en coureurs. Voor komend seizoen wordt het gewicht van de coureur en de wagen gescheiden. Zwaardere coureurs zijn hierdoor niet langer in het nadeel. Het minimale gewicht van de wagen (zonder brandstof) is 740 kilo (vorig F1 seizoen was dat nog 733 kilo). Die 740 kilo is inclusief tenminste 80 kilo aan gewicht van de coureur, zijn stoeltje en uitrusting. Coureurs die lichter zijn moeten het tekort aanvullen met extra ballast. Dat extra gewicht mag volgens de nieuwe Formule 1 regels niet netjes verdeeld worden over de wagen maar moet in de cockpit geplaatst worden.

Overige nieuwe Formule 1 regels voor 2019

De geblokte finishvlag wordt ook nog wel gezwaaid, maar het officiële eindsignaal wordt voortaan op een elektronisch verlicht bord getoond. E.e.a. naar aanleiding van het incident vorig seizoen tijdens de GP van Canada waarin Winnie Harlow te vroeg met de vlag zwaaide.

Kleine aanpassingen worden aan de spiegels gedaan omdat de achtervleugel groter is.

De regels voor de camera’s aan boord zijn aangepast. Voor de tv kijkers worden de on board beelden beter.

Nadat de safety car op de baan is geweest mag er niet meer ingehaald worden totdat de wagens over de finish lijn zijn geweest.