HomeFormule 1 gids 2019Formule 1 banden

Formule 1 banden 2019

Formule 1 banden spelen een cruciale rol binnen de racerij. De juiste band op het juiste moment gebruiken maakt een wereld van verschil. Pirelli is de officiële leverancier van de Formule 1 banden en heeft (zoals ieder jaar) een hele reeks speciale droge banden ontwikkeld voor het nieuwe seizoen, die ook wel ‘slicks’ worden genoemd.

Voor seizoen 2019 zijn er vijf soorten banden, twee minder dan vorig jaar. Bovendien worden er nog maar drie kleuren F1 banden gehanteerd: wit, geel en rood. Met een code wordt de hardheid aangeduid. Lees verder en ontdek hoe het zit en check op welke banden er in de komende Formule 1 race gereden wordt…

formule 1 banden 2019

Bandenkeuze Formule 1 Grand Prix Brazilië. Pirelli neemt mee: hard C1medium C2 zacht C3. Bandenkeuze Max Verstappen: 1 set harde, 2 sets medium, 10 sets zachte banden.

Albon en de Ferrari’s gaan voor hetzelfde. Hamilton gaat voor 1 set harde banden, 4 sets medium en 8 sets zachte banden. Bottas voor resp. 2, 3 en 8.


Formule 1 banden

De ‘droog weer’ banden gaan van zacht tot hard en met kleuren wordt het type F1 banden aangegeven. Met een nummer / code wordt de hardheid aangegeven. Hoe zachter de band is, hoe sneller want ze bieden meer grip op de ondergrond – maar ze slijten ook rapper.

Verschil zachte en harde banden

Zachte Formule 1 banden worden sneller warm en gaan ook eerder blisteren waardoor ze gevaarlijk worden en een wissel snel onvermijdelijk wordt. Harde Formule 1 banden hebben lang nodig om op temperatuur te komen, bieden minder grip en snelheid, maar wel gaan ze heel lang mee en hebben minder last van blaren.

Van de ‘slicks’ neemt Pirelli er steeds drie types van mee naar een race. Daarnaast kunnen de coureurs altijd over regenbanden beschikken. Voor iedere race heeft een wagen beschikking over 13 sets droge banden, 4 sets intermediates en 3 sets Formule 1 regenbanden.

Pirelli Formule 1 banden seizoen 2019

Voor het F1 seizoen 2019 zijn drie soorten Formule 1 banden beschikbaar: hard, medium en softs. Dit moet wel wat genuanceerd worden – er zijn binnen deze drie types namelijk vijf verschillende compounds.

Konden we vorig seizoen aan de zeven kleuren zien op welke banden geracet werd, dit seizoen worden er maar drie kleuren gehanteerd: wit (hard), geel (medium) en rood (zacht). Binnen die drie kleuren Formule 1 banden zijn er zoals gezegd vijf variaties in hardheden waardoor het beschikbare aantal banden op vijftien komt. Die hardheden worden met een code aangegeven.

De slicks zijn Formule 1 banden voor op een droge baan en de naam stamt uit de tijd dat deze banden helemaal geen profiel hadden. Tegenwoordig zitten er wel wat groeven in, maar nog altijd geen echt profiel, in tegenstelling tot de regenbanden.

Kleuren Formule 1 banden

De F1 banden voor 2019 zijn als volgt te herkennen:

Wit: harde banden. De hardste, C1, zijn te herkennen aan het Pirelli merkteken, maar zonder lijnen op de band.
Geel: medium banden.
Rood: zachte banden. De zachtste, C5, zijn te herkennen aan het Pirelli merkteken, maar zonder lijnen op de band.

Kortom; drie kleuren die de het soort aanduiden. Met een code (C1 t/m C5) wordt vervolgens de hardheid aangeduid. Pirelli denkt dat met dit nieuwe kleurensysteem de Formule 1 banden beter te herkennen zijn voor de kijkers.

De Pirelli rainbow van vorig seizoen

De serie slicks van vorig seizoen werd ook wel als ‘Pirelli Rainbow’ aangeduid vanwege de vele kleuren op de Formule 1 banden. Die zagen er als volgt uit:

Hypersoft – met roze opdruk
Ultrasoft – met paarse opdruk
Supersoft – met rode opdruk
Soft – met gele opdruk
Medium – met witte opdruk
Hard – met ijsblauwe opdruk
Superhard – met oranje opdruk

Kleuren Formule 1 banden Pirelli compounds 2018 | Getty

Wets: de regenbanden

Ook zijn er twee soorten wets, Formule 1 banden die bij regen of een natte baan tevoorschijn worden gehaald:

Intermediates (groen). Dit zijn de meest veelzijdige regenbanden, ze doen het goed op een nat circuit, maar ook op een baan die opdroogt. Op volle snelheid verplaatsen ze ongeveer 30 liter water per seconde – dus voor zwaardere regen is er een zwaardere band nodig….

Wets (blauw). Deze Formule 1 banden kunnen op volle snelheid tot 65 liter water per seconde verplaatsen en zijn dus geschikt voor harde regen of circuits waar veel water op de baan blijft staan. Ook deze band is verbeterd: hij doet het nu beter op een opdrogende baan waardoor de band bruikbaarder is. Ook heeft hij nu een langere levensduur.

De keuze om natte banden te gebruiken tijdens de Fomule 1 kwalificaties en de race is vrij, behalve wanneer er een safety car op de baan is vanwege regen: dan zijn ‘wets’ verplicht. Tijdens de trainingssessies mogen de natte banden alleen gebruikt worden als de baan officieel ‘nat’ is verklaard door de racedirecteur.
Tip: Voor het wedden op Formule 1 is het raadzaam om ook de banden(strategie) enigszins in de gaten te houden!

Regels gebruik Formule 1 banden

Genoeg banden dus om uit te kiezen. Van de beschikbare droge banden neemt Pirelli er per race drie mee. Tenminste twee daarvan moeten worden gebruikt – er moet tijdens de race dus verplicht éénmaal worden gewisseld.
Overigens moeten, mits het niet regent, de tien coureurs die deelnamen aan de derde kwalificatieronde de race starten op dezelfde banden waarmee ze tijdens Q2 hun snelste rondje reden. Alle andere deelnemers zijn vrij om te kiezen.

De Formule 1 banden die per race meegaan worden een tijd van te voren al door Pirelli aangekondigd; voor races in Europa 8 weken voor aanvang en voor races buiten Europa is dat 14 weken. De teams hebben vervolgens slechts één week de tijd om in het geheim te kiezen welke banden onder welke wagen worden gebruikt tijdens de race. En dat is best een beetje tricky omdat je, zeker voor races in Europa, een paar maanden vooruit nooit helemaal zeker kunt zijn van het weer. De teams maken hun keuze 14 dagen voor de race openbaar.

Welke F1 banden Pirelli in de race?

GP Australië:
hard C2, medium C3, zacht C4
GP Bahrein:
hard C1, medium C2, zacht C3
GP China:
hard C2, medium C3, zacht C4
GP Azerbeidzjan:
hard C2, medium C3, zacht C4
GP Spanje:
hard C1, medium C2, zacht C3
GP Monaco:
hard C3, medium C4, zacht C5
GP Canada:
hard C3, medium C4, zacht C5
GP Frankijk:
hard C2, medium C3, zacht C4
GP Oostenrijk:
hard C2, medium C3, zacht C4
GP Silverstone:
hard C1, medium C2, zacht C3
GP Duitsland:
hard C2, medium C3, zacht C4
GP Hongarije:
hard C2, medium C3, zacht C4
GP België:
hard C1, medium C2, zacht C3
GP Italië:
hard C2, medium C3, zacht C4

GP Singapore:
hard C3, medium C4, zacht C5
GP Rusland:
hard C2, medium C3, zacht C4
GP Japan:
hard C1, medium C2, zacht C3
GP Mexico:
hard C2, medium C3, zacht C4

GP VS:
hard C2, medium C3, zacht C4

GP Brazilië:
hard C1, medium C2, zacht C3

GP Abu Dhabi:
hard C3, medium C4, zacht C5

Tijdens de raceweekenden wordt gesproken over hards, mediums en softs. Het kan echter wel zo zijn dat de leverancier van de Formule 1 banden bijvoorbeeld hypersofts heeft selecteert. Tijdens het weekend zullen deze dan toch als ‘soft’ worden aangeduid. Aan de nummering kun je zien om welke hardheid/zachtheid het gaat.

Nog meer regeltjes

Maar er zijn nog een aantal regels waarmee de teams en coureurs rekening moeten houden. Ook in 2019 moet er dus in Q3 worden gestart op de zachtste van de drie. De top 10 van de wagens van Q3 mogen de banden inleveren en het setje waarop ze tijdens de trainingssessies de beste resultaten behaalden, gebruiken voor de race. De rest moet op de banden starten dat voor Q3 was gereserveerd.

Naast de set voor de Q3 en de twee andere verplichte banden, blijven er voor elke wagen nog tien sets ‘slicks’ over die tijdens een raceweekend mogen worden gebruikt. In totaal beschikt elke coureur over 13 van deze bandensets.

F1 bandenstrategie en bandenwissels

Banden zijn erg belangrijk in de F1. Raceteams en individuele coureurs houden er dan ook speciale strategieën op na om met de keuze voor bepaalde banden én het beste moment om te wisselen, het verschil te kunnen maken tijdens de race.

Tijdens elke wedstrijd moet er minstens één keer worden gewisseld, maar vaak gebeurt het vaker, soms wel vier keer. Dat wordt bepaald door het type band en de slijtvastheid van het soort rubber dat daarvoor is gebruikt, het soort ondergrond, de bochten op een circuit, de temperatuur – en ook kunnen veranderende weersomstandigheden er voor zorgen dat er extra moet worden gewisseld moeten om voldoende grip te houden.

Het juiste moment kiezen

Het kiezen voor de juiste band voor de geldende omstandigheden is van het grootste belang. Maar het juiste moment kiezen voor een bandenwissel is in feite nog belangrijker. Een bandenwissel kost tijd, dus het liefst doet een coureur dat zo min mogelijk. Maar te lang blijven doorrijden op banden die te ver versleten zijn, of op het moment dat het begint te spetteren kost ook tijd en kan bovendien tot klapbanden en slippartijen leiden.

De juiste keuze en het juiste moment voor een bandenwissel vraagt om veel inzicht, rekenwerk en goede communicatie met de coureur om te kunnen beslissen om ‘nu naar binnen te komen’.

Coureurs en hun team bepalen van te voren al een bandenstrategie en vaak vertellen ze daarover voor de race. Maar uiteindelijk bepalen de omstandigheden tijdens de race wanneer en hoe vaak er van band gewisseld wordt.

bandenwissel Formule 1 | Getty

Pitstop kan podiumplek kosten

Formule 1 banden wisselen gaat razendsnel, het is secondenwerk. Als Vettel met één bandenwissel toe kan en Hamilton drie keer naar binnen moet voor een nieuw bandensetje, kost dat plaatsen op de baan en kan dat bepalend zijn voor een podiumplek of niet – maar niet altijd. Ook speelt bij de keuze voor het moment waarop er van banden wordt gewisseld, wat de positie van de coureur ten opzichte van de concurrentie ook nog eens een rol.

Als de banden twee ronden voor het einde vervangen moeten worden, kost dat een podiumplek, maar de beslissing om door te rijden op banden die eigenlijk versleten zijn, kan betekenen dat een coureur uitvalt. En je moet zorgen dat een bandenwissel zo wordt uitgekiend dat je op een goede plek weer de baan op komt. Als coureur kom je niet graag achter Max Verstappen te zitten, want daar kom je maar moeilijk langs.

Volle stip = nieuwe band

Bandenstrategie of niet, uiteindelijk zijn de beslissingen om wel of niet naar binnen te gaan tijdens de race vaak doorslaggevend. Dit kun je moeilijk van te voren voorspellen en wordt vooral door de race zelf bepaald. Als je een race op tv volgt, kun je op het beeld bij de naam van de coureur zien welke banden ze gebruiken en hoe oud ze zijn. Je ziet een rondje met de kleur van de gebruikte band, is het een volle stip, dan is de band nieuw. Bij een lege cirkel wordt het tijd om naar binnen te gaan.

Door de nieuwe Formule 1 regels, het soort banden en de strategie te begrijpen, kun je met Formule 1 voorspellingen goede zaken doen.