skip to Main Content

Formule 1 banden spelen een cruciale rol binnen de racerij. De juiste band op het juiste moment gebruiken maakt een wereld van verschil. Pirelli is de officiële leverancier van de Formule 1 banden en zorgt ieder seizoen voor een reeks slicks en regenbanden. Voor seizoen 2021 zijn er, net als vorig jaar, weer vijf soorten banden. Er worden verschillende kleuren F1 banden gehanteerd: wit, geel en rood. Met een code wordt vervolgens de hardheid van de band aangeduid. Naast slicks zijn er de intermediates (groen) voor natte omstandigheden en regenbanden (blauw). Lees verder en check op welke banden er in de volgende Formule 1 race gereden wordt…

formule 1 banden 2021

Formule 1 banden

De vrije bandenkeuze is vanwege de coronacrisis nog steeds van de baan. Ook in 2021 bepaalt Pirelli per circuit welke banden er mee gaan. De teams beschikken dus in elke race over dezelfde banden. De bandenkeuze voor de F1 GP van de Verenigde Staten is: 2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4.

Pirelli heeft overigens al, tegen de gewoonte in, de bandenkeuze voor alle races van dit jaar bekendgemaakt. Verderop vind je het overzicht.

F1 Banden in 2022

De F1 banden gaan er in 2022 heel anders uitzien. Het formaat van de wielen gaat van een diameter van 13 inch naar 18 inch en de voorbanden zullen 35 mm smaller worden dan de banden achter. De bandenwarmers zien we vanaf dan ook niet meer terug.

Soorten Formule 1 banden

De droog weer banden gaan van zacht tot hard en met kleuren wordt het type F1 banden aangegeven. Met een code wordt vervolgens de compound (de hardheid) aangegeven. Hoe zachter de band is, hoe sneller want ze bieden meer grip op de ondergrond – maar ze slijten ook rapper.

Verschil zachte en harde banden

Zachte Formule 1 banden worden sneller warm en gaan ook eerder blisteren waardoor ze gevaarlijk worden en een wissel snel onvermijdelijk wordt. Harde Formule 1 banden hebben lang nodig om op temperatuur te komen, bieden minder grip en snelheid, maar wel gaan ze heel lang mee en hebben minder last van blaren.

Pirelli bepaalt in 2021 steeds welke compound van ieder type meegaat naar een race, in totaal gaan er dus drie soorten banden mee. Daarnaast kunnen de coureurs altijd over regenbanden beschikken. Voor iedere race heeft een wagen beschikking over 13 sets droge banden (in 2021 is de standaard 2 hard, 3 medium en 8 soft maar daar kan van worden afgeweken), 4 sets intermediates en 3 sets Formule 1 regenbanden.

Pirelli Formule 1 banden seizoen 2021

Konden we in seizoen 2018 nog aan de zeven kleuren zien op welke banden geracet werd, sinds 2019 zijn er maar drie kleuren Formule 1 banden: wit (hard), geel (medium) en rood (soft). Binnen deze drie types zijn er dus verschillende compounds waardoor het uiteindelijke aantal soorten banden hoger uitkomt.

Compound 5 heeft de meeste grip, maar gaat het minst lang mee, compound 1 heeft de minste grip, maar gaat het langste mee.

Kleuren Formule 1 banden

De F1 banden voor 2021 zijn als volgt te herkennen:

Wit: harde banden. Er zijn drie compounds: C1, C2 en C3. De band die Pirelli in seizoen 2021 voor een bepaalde race heeft geselecteerd worden tijdens het raceweekend aangeduid als ‘de harde band’. Ze zijn te herkennen aan de witte strepen op de wang.
Geel: medium banden (C2, C3 en C4). De geselecteerde band heeft gele strepen.
Rood: zachte banden (C3, C4 en C5). ‘De zachte band’ die Pirelli voor de race heeft geselecteerd is voorzien van rode strepen.

Kortom; drie kleuren die de soort aanduiden. Met een code (C1 t/m C5) wordt vervolgens de hardheid aangeduid. Pirelli denkt dat met dit kleurensysteem de Formule 1 banden beter te herkennen zijn voor de kijkers.

Slicks zijn Formule 1 banden voor op een droge baan en de naam stamt uit de tijd dat deze banden helemaal geen profiel hadden. Tegenwoordig zitten er wel wat groeven in, maar nog altijd geen echt profiel, in tegenstelling tot de regenbanden.

De Pirelli rainbow

De serie slicks van seizoen 2018 werd ook wel als ‘Pirelli Rainbow’ aangeduid vanwege de vele kleuren op de Formule 1 banden. Die zagen er als volgt uit:

Hypersoft – met roze opdruk
Ultrasoft – met paarse opdruk
Supersoft – met rode opdruk
Soft – met gele opdruk
Medium – met witte opdruk
Hard – met ijsblauwe opdruk
Superhard – met oranje opdruk

Kleuren Formule 1 banden Pirelli compounds 2018 | Getty

Wets: de regenbanden

Ook zijn er twee soorten wets, Formule 1 banden die bij regen of een natte baan tevoorschijn worden gehaald:

Intermediates (groen). Dit zijn de meest veelzijdige regenbanden, ze doen het goed op een nat circuit, maar ook op een baan die opdroogt. Op volle snelheid verplaatsen ze ongeveer 30 liter water per seconde – dus voor zwaardere regen is er een zwaardere band nodig….

Wets (blauw). Deze Formule 1 banden kunnen bij een snelheid van 300 km per uur tot 85 liter water per seconde verplaatsen en zijn dus geschikt voor harde regen of circuits waar veel water op de baan blijft staan. Ook deze band is verbeterd: hij doet het nu beter op een opdrogende baan waardoor de band bruikbaarder is en langer meegaat. De blauwe regenbanden hebben een 10mm grotere diameter dan slicks.

De keuze om regenbanden te gebruiken tijdens de Formule 1 kwalificaties en de race is vrij, behalve wanneer er een safety car op de baan is vanwege regen: dan zijn ‘wets’ verplicht. Tijdens de trainingssessies mogen de nat weer banden alleen gebruikt worden als de baan officieel ‘nat’ is verklaard door de racedirecteur.

Regels gebruik Formule 1 banden

Genoeg banden dus om uit te kiezen, maar dat bepalen de teams niet helemaal zelf. Pirelli beslist voor elke race op welke drie compounds er gereden kan worden. Tenminste twee daarvan moeten tijdens de race worden gebruikt – er moet dus verplicht éénmaal worden gewisseld.
Overigens moeten, mits het niet regent, de tien coureurs die deelnamen aan de derde kwalificatieronde de race starten op dezelfde banden waarmee ze tijdens Q2 hun snelste rondje reden. Alle andere deelnemers zijn vrij om te kiezen. Tip: Wil je wedden op Formule 1 dan loont het de moeite je te verdiepen in de bandenkeuze en strategieën van de teams.

De Formule 1 banden die per race meegaan worden een tijd van te voren al door Pirelli aangekondigd; voor races in Europa 8 weken voor aanvang en voor races buiten Europa is dat 14 weken. De teams hebben vervolgens slechts één week de tijd om in het geheim te kiezen welke banden onder welke wagen worden gebruikt tijdens de race. En dat is best een beetje tricky omdat je, zeker voor races in Europa, een paar maanden vooruit nooit helemaal zeker kunt zijn van het weer. De teams maken hun keuze 14 dagen voor de race openbaar. NB: door de coronacrisis is het voorstaande in 2020 en 2021 niet van toepassing. Ieder team rijdt op de banden die Pirelli heeft geselecteerd:

Welke F1 banden Pirelli in de race?

Bandenkeuze Pirelli Formule 1 races 2021

GP Bahrein:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP Italië, Imola:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP Portugal:
2x hard C1, 3x medium C2, 8x zacht C3
GP Spanje:

2x hard C1, 3x medium C2, 8x zacht C3
GP Monaco:
2x hard C3, 3x medium C4, 8x zacht C5
GP Azerbeidzjan:
2x hard C3, 3x medium C4, 8x zacht C5
GP Frankrijk:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP Stiermarken:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4

GP Oostenrijk:
2x hard C3, 3x medium C4, 8x zacht C5
GP Engeland:
2x hard C1, 3x medium C2, 8x zacht C3
GP Hongarije:
3x hard C2 3x medium C3, 7x zacht C4
GP België:
2x hard C2, 2x medium C3, 6x zacht C4
GP Nederland
:
2x hard C1, 3x medium C2, 8x zacht C3
GP Italië, Monza:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP Rusland:
2x hard C3, 3x medium C4, 8x zacht C5
GP Turkije:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4

GP Japan:
2x hard C1, 3x medium C2, 8x zacht C3
GP VS:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP Mexico:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP Brazilië:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP Australië
:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP Saoedie-Arabië:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP Abu Dhabi:
2x hard C3, 3x medium C4, 8x zacht C5

Tijdens de raceweekenden wordt gesproken over hards, mediums en softs. Het kan echter wel zo zijn dat de leverancier van de Formule 1 banden bijvoorbeeld hypersofts heeft selecteert. Tijdens het weekend zullen deze dan toch als ‘soft’ worden aangeduid. Aan de nummering kun je zien om welke hardheid/zachtheid het gaat.

Nog meer regeltjes

Maar er zijn nog een aantal regels waarmee de teams en coureurs rekening moeten houden. Ook in 2020 moet er dus in Q3 worden gestart op de zachtste van de drie. De top 10 van de wagens van Q3 mogen de banden inleveren en het setje waarop ze tijdens de trainingssessies de beste resultaten behaalden, gebruiken voor de race. De rest moet op de banden starten dat voor Q3 was gereserveerd.

Naast de set voor de Q3 en de twee andere verplichte banden, blijven er voor elke wagen nog tien sets ‘slicks’ over die tijdens een raceweekend mogen worden gebruikt. In totaal beschikt elke coureur over 13 van deze bandensets.

F1 bandenstrategie en bandenwissels

Banden zijn erg belangrijk in de F1. Raceteams en individuele coureurs houden er dan ook speciale strategieën op na om met de keuze voor bepaalde banden én het beste moment om te wisselen, het verschil te kunnen maken tijdens de race.

Tijdens elke wedstrijd moet er minstens één keer worden gewisseld, maar vaak gebeurt het vaker, soms wel vier keer. Dat wordt bepaald door het type band en de slijtvastheid van het soort rubber dat daarvoor is gebruikt, het soort ondergrond, de bochten op een circuit, de temperatuur – en ook kunnen veranderende weersomstandigheden er voor zorgen dat er extra moet worden gewisseld moeten om voldoende grip te houden.

Het juiste moment kiezen

Het kiezen voor de juiste band voor de geldende omstandigheden is van het grootste belang. Maar het juiste moment kiezen voor een bandenwissel is in feite nog belangrijker. Een bandenwissel kost tijd, dus het liefst doet een coureur dat zo min mogelijk. Maar te lang blijven doorrijden op banden die te ver versleten zijn, of op het moment dat het begint te spetteren kost ook tijd en kan bovendien tot klapbanden en slippartijen leiden.

De juiste keuze en het juiste moment voor een bandenwissel vraagt om veel inzicht, rekenwerk en goede communicatie met de coureur om te kunnen beslissen om ‘nu naar binnen te komen’.

Coureurs en hun team bepalen van te voren al een bandenstrategie en vaak vertellen ze daarover voor de race. Maar uiteindelijk bepalen de omstandigheden tijdens de race wanneer en hoe vaak er van band gewisseld wordt.

bandenwissel Formule 1

Pitstop kan podiumplek kosten

Formule 1 banden wisselen gaat razendsnel, het is secondenwerk. Als Vettel met één bandenwissel toe kan en Hamilton drie keer naar binnen moet voor een nieuw bandensetje, kost dat plaatsen op de baan en kan dat bepalend zijn voor een podiumplek of niet – maar niet altijd. Ook speelt bij de keuze voor het moment waarop er van banden wordt gewisseld, wat de positie van de coureur ten opzichte van de concurrentie ook nog eens een rol.

Als de banden twee ronden voor het einde vervangen moeten worden, kost dat een podiumplek, maar de beslissing om door te rijden op banden die eigenlijk versleten zijn, kan betekenen dat een coureur uitvalt. En je moet zorgen dat een bandenwissel zo wordt uitgekiend dat je op een goede plek weer de baan op komt. Als coureur kom je niet graag achter Max Verstappen te zitten, want daar kom je maar moeilijk langs.

Tot slot

Bandenstrategie of niet, uiteindelijk zijn de beslissingen om wel of niet naar binnen te gaan tijdens de race vaak doorslaggevend. Dit kun je moeilijk van te voren voorspellen en wordt vooral door de race zelf bepaald. Door de nieuwe Formule 1 regels, het soort banden en de strategie te begrijpen, kun je met Formule 1 voorspellingen goede zaken doen.

Back To Top