Ga naar hoofdinhoud

Het EK voetbal vindt in elf verschillende landen en ook in totaal 11 EK speelsteden plaats. Amsterdam is een van de uitverkoren locaties waar EURO 2020 wordt gehouden. Het Nederlands elftal speelt zijn drie groepswedstrijden op 13, 17 en 21 juni in de Johan Cruijff Arena. Alle EK speelsteden zouden in eerste instantie drie groepsduels en een achtste finale óf een kwartfinale organiseren, maar vanwege restricties door de coronapandemie zijn daar eind april wat wijzigingen in doorgevoerd.

Bilbao en Dublin zijn als speelsteden voor het EK voetbal afgevallen. Sevilla is in de plaats van Bilbao gekomen en de EK wedstrijden die oorspronkelijk in Dublin zouden plaatsvinden zijn verplaatst naar St Petersburg en Londen.

Lees verder en check alle speelsteden en stadions van het EK 2021 en welke wedstrijden waar wordt gespeeld. De locatie voor de halve finales en finale is het Wembley stadion te Londen.

Speelsteden EK voetbal Londen

Elf speelsteden EK 2020

Normaliter vindt een eindronde, of het nou een WK of EK voetbal is, in één land plaats. Er zijn uitzonderingen, zoals het EK 2000 waarbij Nederland en België samen optraden als gastheren. Maar nog nooit werkten meer dan twee landen samen om zo’n toernooi te hosten. Waarom wijkt de UEFA nu af van die ongeschreven regel? Omdat het feest is! Toen aan deze plannen werd gewerkt bestond de UEFA (opgericht in 1954) zestig jaar.

Deze nieuwe opzet noodzaakte de UEFA om de regel te schrappen dat de organisatoren automatisch geplaatst zijn. Met andere woorden: geen enkel land was bij voorbaat al zeker van deelname. Om zich onder de deelnemers EK voetbal te scharen heeft iedereen zich door de kwalificatiefase heen moeten wurmen, hetzij via de reguliere weg of via de play-offs die aan de Nations League zijn gekoppeld.

Waar wordt het EK in 2021 gespeeld?

Het EK voetbal wordt uiteindelijk dus niet in twaalf maar in elf landen gespeeld. Op 19 september 2014 werden de landen en de organiserende EK speelsteden bekend. De keus viel op:

 • Londen (Engeland): Wembley Stadion
 • München (Duitsland): Allianz Arena
 • Rome (Italië): Stadio Olimpico
 • Bakoe (Azerbeidzjan): Olympisch Stadion
 • Sint-Petersburg (Rusland): Krestovski-stadion
 • Boekarest (Roemenië): Arena Nationala
 • Amsterdam (Nederland): Johan Cruijff Arena
 • Dublin (Ierland): Aviva Stadium (inmiddels vervallen)
 • Bilbao (Spanje): San Mamés (wordt vervangen door Sevilla, Estadio La Cartuja)
 • Boedapest (Hongarije): Ferenc Puskas-stadion
 • Glasgow (Schotland): Hampden Park
 • Kopenhagen (Denemarken): Parken

Brussel in België zat aanvankelijk in het pakketje, maar eind 2017 viel de stad alsnog af. Het Wembley stadion in Londen krijgt de belangrijkste wedstrijden: daar vinden de halve finales en de finale van het EK voetbal plaats.

Minstens 4 duels in speelsteden EK

Voor acht speelsteden wordt dit de eerste keer dat ze het strijdtoneel zijn van een EK-wedstrijd. Elk gastland dat zich heeft gekwalificeerd voor het EK 2020 speelt in de groepsfase minstens twee thuiswedstrijden. Londen is de slokop van het EK en organiseert acht wedstrijden. München, Bakoe, Sint-Petersburg en Rome hosten drie groepswedstrijden en één kwartfinale, de andere EK speelsteden drie groepsduels en één achtste finale. Overigens heeft St Petersburg, aangezien Dublin als speellocatie is afgevallen, er drie groepswedstrijden extra bij gekregen.

Waar speelt Nederland op het EK 2020?

Het Nederlands Elftal is ingedeeld in poule C. Oranje speelt zijn drie thuiswedstrijden in Amsterdam. De nummer één van poule C speelt in de achtste finale in Boedapest, de nummer twee in Londen, de nummer drie (mits behorend tot de vier beste nummers drie) in Boekarest of Glasgow.

Weet Nederland de groepsfase te overleven (als nummer 1 of 2) en ook de achtste finale, dan speelt het de kwartfinale in München of Bakoe. In het speelschema EK voetbal vind je de actuele stand van zaken en zie je welke wedstrijden waar gespeeld worden.

Stadions en speelsteden EK voetbal

EK voetbal Amsterdam: 3 wedstrijden in Johan Cruijff Arena

De Johan Cruijff Arena is in Nederland de plaats van handeling. Het Ajax stadion heeft normaal gesproken een capaciteit van 54.000 man en het dak van het stadion in Amsterdam kan open en dicht worden geschoven. Voor de tweede keer wordt de Arena aangedaan voor een EK: de eerste keer was bij Euro 2000. De meeste thuiswedstrijden van het Nederlands elftal worden in deze sporttempel geboekt.

De wedstrijden 5, 17, 29 en 38 van het EK schema worden in Amsterdam gespeeld – drie groepswedstrijden uit groep C en een achtste finale. De andere groepswedstrijden van poule C worden in Boekarest gespeeld.

Bakoe: plaats voor 69.000 fans

In Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, is het Olympic Stadium aangewezen voor Euro 2020. In het in 2015 geopende stadion zijn 69.000 zitplaatsen gebouwd. De Olympische Spelen vonden hier ondanks de naam niet plaats, maar wel een soort broertje daarvan: het onderkomen werd gebouwd voor de Europese Spelen van 2015. In 2019 werd alhier de finale van de Europa League gespeeld.

In Baku is het 2 uur later dan in Nederland en behalve drie groepswedstrijden in groep A wordt hier op zaterdag 3 juli een kwartfinale gespeeld. De overige wedstrijden van poule A vinden plaats in Rome.

Speelsteden EK voetbal 2020

Sint-Petersburg: stadion van Zenit en WK

In het westen van Rusland ligt Sint-Petersburg, de tweede grootste stad van het kolossale land. Het Krestovsky Stadium biedt plek aan 61.000 toeschouwers. In dit stadion werden al potjes gespeeld tijdens de Confederations Cup 2017 en het Wereldkampioenschap Voetbal 2018. Ook speelt FC Zenit hier zijn thuismatches.

Ook in het Sint-Petersburg stadion wordt een kwartfinale (op vrijdag 2 juli) gespeeld. Verder drie wedstrijden in groep B. In Kopenhagen worden de andere groepsduels gespeeld.

München: stadion Bayern

In 2024 is Duitsland de organisator van het EK voetbal, dus de Europese strijd in 2021 is alvast een geschikte testcase. Plaats van handeling is de Allianz Arena, de thuishaven van Bayern München die 70.000 man kan herbergen. In 2006 werden hier zes WK-partijen gehouden. Het exterieur van het gebouw valt nogal op, want dat kan van kleur veranderen.

In München (en Boedapest) worden de EK wedstrijden uit groep F afgewerkt. De Football Arena München is op vrijdag 2 juli ook gastheer voor de tweede kwartfinale van het EK.

Rome: hier trapt het EK voetbal af

In Italië opent het sfeervolle Stadio Olimpico te Rome zijn deuren voor het Europees kampioenschap voetbal. Het stadion is onderdeel van het sportpark Foro Italico en kan 68.000 man een plaats bieden. Er vonden al vier Europese clubfinales plaats, en AS Roma en Lazio Roma werken hier hun thuiswedstrijden af.

De eerste wedstrijd van het EK voetbal wordt in Rome gespeeld; vrijdag 11 juni om 21.00 uur wordt er op deze locatie afgetrapt. Verder worden er in Rome nog twee duels in groep A afgewerkt en wordt er de laatste kwartfinale op zaterdag 3 juli gespeeld.

Londen: Wembley grootste van speelsteden EK

Londen is uitverkoren als locatie waar de EK finale wordt gespeeld op 11 juli 2021. En behalve dat vinden er ook de twee halve finales plaats (op 6 en 7 juli). In het enorme Wembley stadion is plaats voor 90.000 toeschouwers. In het Londense stadion worden doorgaans de thuiswedstrijden van het Engelse nationale team gespeeld en ook ieder jaar vindt er de FA Cup en League finale plaats. Verder wordt het onderkomen gebruikt voor popconcerten.

In Londen worden tijdens het EK in totaal zeven wedstrijden gespeeld.

Dublin: Aviva Stadium*

Ook Dublin, de hoofdstad van Ierland, is aangewezen als een van de speelsteden voor het EK. De voetbalfans welkom in het fraai golvende Aviva Stadium. De capaciteit bedraagt 51.000 man dan wel vrouw. Het Ierse nationale team strijkt hier neer voor zijn thuiswedstrijden en ook vinden er de nodige rugbymatches plaats. In 2011 won Porto in dit stadion de finale van de Europa League.

In Dublin is het 1 uur vroeger dan in Nederland en samen met Bilbao vormt het het decor voor de groepswedstrijden uit poule E.

*deze speellocatie is eind april vervallen

Kopenhagen: kleinste stadion speelsteden EK

Denemarken won al eens het EK voetbal en dat was in 1992 een daverende verrassing. Dat Kopenhagen als een van de speelsteden door de UEFA werd uitgekozen lag niet direct voor de hand. In de Deense hoofdstad wordt het relatief knusse Parken Stadium aangedaan. De thuisbasis van FC Kopenhagen en het Deense nationale elftal heeft een capaciteit van 38.000 man.

Samen met St-Petersburg is Kopenhagen de speellocatie voor de wedstrijden uit groep B. Op maandag 28 juni wordt er in Denemarken voor het laatst gevoetbald, dan staat er een achtste finale op het programma.

Boekarest: samen met Amsterdam gastheer voor groep C

Roemenië is geen vaste klant op een EK Voetbal, dus het valt te hopen dat de Roemenen zich wel plaatsen voor het EK 2020 en daarna in de groepsfase te bewonderen zijn in de Arena Națională te Boekarest. Mocht dat de ‘Tricolorii’ lukken, dan is de capaciteit van 54.000 vast te klein voor de animo.

Boekarest en Amsterdam zijn de EK speelsteden waar de wedstrijden uit groep C worden gespeeld. Net als in de Johan Cruijff Arena, wordt er ook in de National Arena een achtste finale duel afgewerkt.

Boedapest: 5 sterren arena

Ook in speelstad Boedapest te Hongarije is het stadion vernoemd naar ‘s lands grootste voetballer ooit: de Puskás Aréna. Het bouwwerk staat op de plek van het vroegere Ferenc Puskás Stadium en kan 68.000 fans opvangen. De arena krijgt van de UEFA de maximale 5 sterren en is eigendom van de Hongaarse bond. Vier wedstrijden staan er gepland: drie groepsduels uit poule F en een achtste finale.

Waar wordt gespeeld op EK 2020? De EK Speelsteden en stadions EK voetbal

Glasgow: Hampden Park

Schotland doet een duit in het Euro 2020-zakje met het legendarische Hampden Park te Glasgow. Het thuisstadion van de Schotse nationale ploeg kan 51.000 man herbergen, een stuk minder dan vroeger. Hampden heeft namelijk een rijke geschiedenis die al begon in 1903. In 1937 waren er liefst 149.547 man present bij Schotland tegen England – een Europees toeschouwersrecord.

Glasgow en Londen zijn de speelsteden waar de EK wedstrijden uit groep D worden gespeeld. Op dinsdag 29 juni wordt in Schotland nog een achtste finale gespeeld en daarmee houdt het op.

Bilbao: meest verrassende van EK speelsteden*

Een van de meest opmerkelijke EK speelsteden is toch wel Bilbao in het noorden van Spanje. Madrid en Barcelona werden gepasseerd voor de grootste stad van Baskenland. In San Mamés, het stadion van de Spaanse subtopper Athletic Bilbao, passen 53.000 toeschouwers. De VAR-beslissingen zullen breed worden uitgemeten op het grote scherm van 15,5 bij 9,8 meter dat in deze ‘kathedraal van het voetbal’ is opgehangen.

Groep E is ondergebracht in Bilbao en Dublin. Beide steden verzorgen ook nog een achtste finale.

*Deze wedstrijdlocatie is eind april vervallen. Het Estadio La Cartuja in Sevilla neemt de honneurs waar.

Back To Top