Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

Het WK Darts is ieder jaar vaste prik in december, met de finale begin januari. Het wereldkampioenschap darten is het hoogtepunt van elk seizoen. Met de darts gids bij de hand heb je alle informatie m.b.t. het PDC World Darts Championship binnen bereik.

Dit jaar vond het WK Darten plaats van 15 december 2022 tot en met 3 januari 2023. De deelnemers plaatsen zich door hun positie op de Order of Merit, de Pro Tour ranking of kunnen via de kwalificaties doordringen tot het hoogste podium.

Het WK Darts is goed voor tientallen weddenschappen bij de bookmakers. Houd de Darts Voorspellingen in de gaten voor actuele odds en tips.

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

WK Darts van de PDC en de BDO

Dit seizoen wordt het WK Darts voor de 31e keer georganiseerd en voor de zestiende keer vindt het grootste event van de dartskalender plaats in Alexandra Palace in Londen (tot 2008 was dit de Circus Tavern in Purfleet). De prijzenpot is gigantisch; 2,5 miljoen pond is er te verdelen, waarvan 5 ton voor de winnaar van het WK is gereserveerd. De wereldkampioen darts neemt bovendien de Sid Waddell Trophy mee naar huis, genoemd naar de legendarische Britse darts commentator die in 2012 overleed.

Sinds de betekenis van de BDO binnen de sport aanzienlijk verminderde en vrijwel alle topspelers zich bij de meer commerciële PDC aansloten, geldt het PDC WK Darts als hét wereldkampioenschap. Dartsbond BDO organiseerde jaarlijks na afloop van het World Darts Championship het ‘Lakeside’ WK maar de bond hield in september 2020 op te bestaan. Goed nieuws kwam er een jaar later: vanaf 2022 wordt het WDF WK Darts weer georganiseerd en wordt Lakeside nieuw leven ingeblazen.

WK Darts trofee

Deelnemers WK Darts

Sinds 2019 doen er 96 deelnemers mee aan het WK darten en dat zijn er maar liefst 24 meer dan de jaren daarvoor. Ook worden er sinds die tijd vrouwen toegelaten. Minimaal twee dames verschijnen aan de oche in Ally Pally. Fallon Sherrock wist in 2020 als eerste vrouw ooit een wedstrijd op het PDC WK tegen een man te winnen. Ze versloeg in de eerste ronde Ted Evetts en in de tweede ronde moest Mensur Suljovic eraan geloven.

Door de toename van het aantal spelers ziet het speelschema WK Darts er sindsdien ook wat anders uit. Zo zien we de geplaatste spelers nu pas in ronde twee in actie en zijn er zes extra eerste ronde sessies in het leven geroepen. Doordat in de vroegere rondes grote namen wat minder bekende spelers kunnen treffen, is het interessant om de over–under weddenschappen bij de bookmakers te checken. Je vindt hier veelal betere odds dan bij het aanwijzen van de winnaar. Overigens kunnen lager geplaatste spelers in de beginfase nog wel eens voor een stunt zorgen – onthoud dat! Het korte format ligt niet alle grote spelers…

Winnaars WK Darts

De regerend wereldkampioen darten is Michael Smith, hij versloeg Michael van Gerwem met 7-4 in de afgelopen finale. Van Gerwen pakte in 2014, 2017 en 2019 de titel op het WK Darts. Absolute recordhouder is Phil Taylor met 14 titels. The Power werd in 2013 voor het laatste wereldkampioen en is sinds begin 2018 met pensioen. De eerste winnaar van het PDC WK Darts was Dennis Priestley (1994). Raymond van Barneveld won het PDC WK Darts één keer en pakte vier keer de wereldtitel bij de BDO.

Barney is bovendien samen met Adrian Lewis de enige speler die op het WK Darts twee keer een negendarter heeft gegooid. Eenmaal lukt het Barney in de kwartfinale van 2009 en eenmaal in de tweede ronde van 2010. Slechts zeven andere keren waren slechts negen pijlen nodig om een leg uit te gooien. Dat geeft wel aan hoe bijzonder een nine darts finish is en hoe hoog de druk is tijdens dit soort grote events (houd dat het met doen van voorspellingen in je achterhoofd!).

Er zijn vier darters die zowel het BDO als PDC WK Darts wisten te winnen: Dennis Priestley, Phil Taylor, John Part en Raymond van Barneveld. Michael van Gerwen en Barney zijn samen met Part de enige spelers van buiten de UK die het PDC WK Darts wisten te winnen.

Gemiddeldes op WK Darten

Waar veel over gepraat wordt, en vooral tijdens het WK, zijn de gemiddeldes die de spelers gooien. Logisch, want het zegt iets over het talenten en vorm van de deelnemers. Spelers worden steeds beter en vergeleken met pakweg tien jaar geleden zijn de prestaties er flink op vooruit gegaan.

Op het WK Darts van 2010 was Phil Taylor de eerste die gedurende de zes rondes van het kampioenschap gemiddeld hoger dan 100 gooide. Mighty Mike lukte dat op het WK Darts in 2017 en 2019. Een gemiddelde van 105 in een wedstrijd is tot op heden veertig keer voorgekomen. Raymond van Barneveld is bij de BDO nog steeds recordhouder met zijn 103.83 tijdens het WK van 2004.

Hoeveel pijlen zijn er in een leg nodig?

Het gemiddelde is feitelijk de waarde van de drie pijlen die een speler per beurt gooit. Er moet per leg zo snel en efficiënt mogelijk van 501 naar 0 teruggegaan worden. Heeft een speler daarvoor bijvoorbeeld 15 pijlen nodig dan deel je 501 door 15. Je komt dan in dit voorbeeld op 33,4 per pijl. Keer 3 is dat 100,2. En dat is dan het gemiddelde.

Michael van Gerwen staat met een gemiddelde van 114,05 bovenaan het top 10 lijstje hoogste gemiddeldes in een PDC WK Darts wedstrijd. Taylor volgt met 111,21 en 110,94 en Raymond van Barneveld bekleedt met zijn 109,34 uit 2007 de vierde plaats.

Wil je goede voorspellingen op het WK Darts kunnen doen, volg dan de partijen en houd die gemiddeldes (en de check outs) in de gaten. Het zegt heel wat over de vorm van de spelers!

Wedden op het WK Darts

In Engeland zijn ze er gek op, maar ook in Nederland wordt het wedden op darts met het jaar populairder. Niet zo gek ook, want behalve dat je een extra dimensie toevoegt aan het toch al zo spannende toernooi, kun je er ook nog leuk aan verdienen. Met een WK Darts voorspelling maak je het belangrijkste toernooi op de PDC dartskalender helemaal af.

Er zijn heel wat soorten darts weddenschappen mogelijk. Vanzelfsprekend kun je voor iedere wedstrijd de winnaar aanwijzen, maar ook kun je voorspellen of het in een wedstrijd over of onder een bepaald gemiddelde blijft, hoeveel 180’s er gegooid worden en kun je bijvoorbeeld ook de exacte uitslag voorspellen. Dat laatste is wat riskant (dus houd je inzet laag), maar een goede voorspelling levert je dan ook dik geld op.

WK Darts

Format WK Darts

Op het PDC WK Darts gaat om winnen van sets. In de eerste ronde geldt nog ‘best of 5 sets’, wat dus inhoudt dat er drie moet gewonnen moeten worden om de partij binnen te slepen. De spelers winnen een set door drie legs te winnen. Al naar gelang het toernooi vordert loopt het aantal te spelen en te winnen sets op. In de derde ronde gaat het al naar ‘best of 7’ en in de finale is dat uiteindelijk best of 13. Lange partijen dus hoe verder we in het toernooi komen. Wie kan er omgaan met de druk en de lange wedstrijden?

WK Darts in Alexandra Palace Londen

Je kunt het WK Darts lekker thuis kijken of op een live stream, maar je kan er natuurlijk ook zelf naartoe gaan. Vanaf de tweede helft van juli zijn de tickets te koop. We raden je aan de website van de PDC te checken welke verkoopkanalen zijn adviseren. Je kunt voor het WK losse tickets aanschaffen maar ook complete pakketten zijn er beschikbaar.

Hoe of waar je hét darts event van het jaar ook beleeft: geniet ervan en succes met je voorspellingen!

#ad
Bet365 Sport
De nummer een voor sport

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, Loketkansspel.nl – Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen
Back To Top