Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

Een overzicht van alle soorten darts weddenschappen mag in onze darts gids natuurlijk niet ontbreken. Want wat betting betreft is darten bij uitstek geschikt! Dat, plus het feit dat darts een sport is die veel mensen aantrekkelijk vinden om naar te kijken, zorgt er tevens voor dat bookmakers graag hun naam als sponsor aan een van de vele toernooien verbinden.

En dat is goed nieuws voor jou, want de bookies laten zich van hun beste kant zien met een uitgebreid aanbod darts weddenschappen.

Voor iedere wedstrijd zijn er bij Unibet.nl talloze voorspellingen mogelijk. Op deze pagina vind je informatie over de meest gangbare darts bets. We geven je een uitleg en tips wanneer je welke weddenschap het beste kan kiezen.

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

De regels van het darten

Voor we met de opsomming van de soorten darts weddenschappen beginnen is het wellicht raadzaam om globaal de spelregels door te nemen. Erg moeilijk is het niet, maar het format wil nog wel eens verschillen en dat kan een bepalende factor voor je voorspelling zijn.

Van 501 naar 0 met triples en doubles

In iedere dartswedstrijd gaat het erom dat een speler zo vlug mogelijk zijn score van 501 naar 0 terugbrengt. Om de beurt gooien de spelers drie pijlen. Het bord bestaat uit 20 vakken met waardes van 1 tot 20 punten. Ieder vak is weer onderverdeeld in vier delen, twee grotere zwarte of witte vakken en twee ringen (groen of rood).

Komt de pijl in een van de grotere vakken dan levert dat 1 keer de waarde op, komt de pijl in de buitenste ring (de double) dan levert dat een dubbele waarde op en komt de pijl in de middelste ring (de triple) dan is dan wordt de score verdrievoudigd.
In het midden van het bord zien we de bulls-eye die bestaat uit twee delen: de buitenring levert 25 punten op en een pijl in de roos 50 punten. Om de ronde (de leg) af te sluiten moet er een pijl in een double gegooid worden.

Het is slim om te weten over welke specialiteiten de afzonderlijke spelers beschikken, check vooral wie voor welke dubbel een voorkeur heeft om een leg te eindigen (je kunt namelijk vaak wedden op de winnende dubbel in een leg of wedstrijd). Suljovic gaat bijvoorbeeld meestal voor de dubbel 14, Wade houdt van de dubbel 10 en Rob Cross van de 18, terwijl de meest gangbare doubles om een leg te eindigen doorgaans de 20 of 16 zijn.

Houd met je voorspelling de formats in de gaten

Zoals gezegd zijn er verschillende formats. In sommige wedstrijden wordt er gespeeld tot een aantal legs, in andere wedstrijden gaat het om een bepaald aan sets. Al naar gelang een toernooi vordert loopt het aantal te spelen legs of sets vaak op. Zo gaat het op het WK Darts bijvoorbeeld tot en met de tweede ronde om ‘best of 5’ sets, gaan de derde en vierde ronde om ‘best of 7 sets, de kwartfinale om ‘best of 9 sets’, de halve finale om ‘best of 11 sets’ en wordt er in de finale om ‘best of 13 sets’ gespeeld.

Sommige spelers moeten even op gang komen en komen beter uit de verf in een langer format. Voor hen is het dus oppassen geblazen als er in een relatief kort leg format gespeeld wordt. Juist in die partijen kunnen er nog wel eens verrassingen zijn. Zijn we wat verder in een toernooi dan zien we veelal de toppers in actie en wordt er voor iedere leg keihard gevochten, wordt de druk hoger en gaat vermoeidheid een rol spelen. Ook dat zijn zaken om bij het wedden op darten in de gaten te houden…

En check het toernooischema

Na de loting voor (grote) dartstoernooien wordt ook duidelijk wie elkaar in een later stadium wel of niet tegen kunnen komen. Het is verstandig om dat te checken, het ene deel van het schema kan namelijk grotere namen herbergen dan het andere deel. Op die manier kunnen lager geplaatste spelers toch ver komen in een toernooi en dat kan betekenen dat je interessante odds kunt vinden!

Verrassingen komen vaker voor in korte formats. Check de voorkeur van de spelers: Spelen ze liever lange, of korte wedstrijden? Overweeg een handicap weddenschap (zie verderop) voor mooie odds.

Soorten darts weddenschappen

Darten is meer dan gewoon maar een spelletje in de kroeg waarbij heel wat bier vloeit. In de sport gaan duizenden euro’s om en voor de spelers staat er dus een hoop op het spel. De combinatie van talent, techniek en tactiek maakt iedere partij spannend en de bookmakers doen daar nog een schepje bovenop met talloze soorten darts weddenschappen. En behalve scherpe odds, vind je bij de bookies ook regelmatig interessante promoties. Kortom, was darts al niet spannend genoeg, met een weddenschap stijgt de spanning nog meer door jouw persoonlijke belang.

Voor iedere partij en ieder moment zijn er soorten darts weddenschappen die je op dat specifieke ogenblik het beste kunt afsluiten. We lichten ze voor je uit:

Winnaar voorspellen

Match winner / match betting. De meest eenvoudige maar ook de meest populaire weddenschap die er is, is het simpelweg voorspellen van de winnaar van een wedstrijd. Soms is er een overduidelijke favoriet en dan levert een goede voorspelling maar weinig winst op. Zijn de spelers wat meer aan elkaar gewaagd, dan worden de odds vanzelf interessanter. Wil je gokken op een winnaar dan is het raadzaam om vooraf een klein beetje onderzoek te doen voor een grotere kans op succes.

Wist je dat Michael van Gerwen in de zomermaanden minder scherp is? “Als je goed oplet, dan weet je ook dat ik elk jaar niet top ben in deze periode”, zo zegt hij zelf. Onthoud dat! Zijn gemiddeldes dalen en hij verliest wel eens verrassend.

Beetje research doen

Is het betreffende toernooi al wat gevorderd, kijk dan eens naar de afgelopen partijen en de gemiddeldes die de spelers scoorden. Duurde de vorige wedstrijd van een speler erg lang? Dat kan van invloed zijn op deze partij. Ga ook de check-out percentages na en wat recente onderlinge resultaten. Ook kunnen actuele persoonlijke omstandigheden van een speler van invloed zijn op de uitkomst van een wedstrijd. Doe een klein beetje onderzoek op internet en je kunt je voorspelling veel beter onderbouwen. Overigens vind je bij de bookmakers bij veel partijen een knop met (zeer nuttige) statistieken. Maak er gebruik van!

Pak hoge odds met In-Play darts betting

Ook terwijl de partij al in volle gang is kun je bij de bookmakers nog wedden op een winnaar, legs en scores. Met In-Play betting moet je er bovenop zitten en je concentreren want de odds veranderen elk ogenblik. Blijf scherp en zet in op het juiste moment – al kleine verschuivingen in momentum kunnen zo nu en dan uitstekende quoteringen opleveren. Live wedden is bij veel van de aangeboden soorten darts weddenschappen mogelijk en je kunt geregeld goede value vinden.

Value bet: een weddenschap waarbij de bookmaker in jouw ogen (veel) te hoge odds aanbiedt. Jouw mening verschilt met de kansberekening van de bookmakers => je hebt met deze bet ‘waarde’ te pakken

Outright betting darts

Met outright betting voorspel je vooraf de winnaar van een toernooi. En behalve de uiteindelijke winnaar voorspellen, vind je bij de outrights ook weddenschappen als ‘wie gooit de meeste 180’s’ en kun je voorspellen of er al dan niet een 9-darter tijdens het toernooi gegooid zal worden.

Hoe langer van tevoren je je weddenschap bij de bookmakers plaatst, des te interessanter de odds vaak zijn. Maar let op; een toekomstige winnaar of gebeurtenis voorspellen is riskant. Een uiteindelijke winnaar moet vanzelfsprekend veel wedstrijden doorlopen en winnen. Er mag voor een goede uitkomst van je weddenschap geen kink in de kabel komen.

Meer kans als je even wacht

Als je in een wat later stadium van een dartscompetitie of -toernooi je outright voorspelling doet pak je misschien wat lagere odds, maar de kans dat je een goede voorspelling doet is groter. Gun jezelf een beetje tijd om te zien hoe het in het toernooi gaat. Heb je een beter inzicht in de vorm van de deelnemers dan heb je wellicht meer succes met je bet.

Darts outright betting is eigenlijk een rechttoe rechtaan weddenschap; wijs je winnaar aan en bepaal je inzet. Hoe lager de odds, hoe groter de favorietenrol

Each way bet darts

Een Each Way weddenschap is een soort darts weddenschap die uit twee delen bestaat. De eerste bet betreft het gokken op de winnaar, de tweede weddenschap is de zogenaamde ‘place’ bet. Dat wil zeggen dat jou aangewezen speler bij de eerste twee eindigt (en soms, met name bij andere sporten, is een derde of vierde plaats ook nog goed om de weddenschap te winnen).

Goed om te onthouden is dat je stake (= je inzet) wordt verdubbeld. Zet je bijvoorbeeld 5 euro in op een Each Way weddenschap dan wordt je totale stake automatisch 10 euro. Wint jouw aangewezen speler dan krijg je dat deel van de weddenschap uitbetaald, is ook de ‘place’ weddenschap juist, dan win je ook daarmee.

De ‘place’ weddenschap levert altijd maar een deel van de oorspronkelijke odds op. Hoe groot dat deel is wordt altijd vermeld. Bijvoorbeeld op deze manier: Each Way terms: 1/2 1-2. Dat houdt dus in dat de helft van de quotering wordt uitgekeerd bij een plaats bij de eerste twee. Met een each way darts bet ga je dus eigenlijk twee weddenschappen aan.

geld winnen met darts weddenschappen

Over / under dartsweddenschappen

Van alle soorten darts weddenschappen die er zijn is de over/under een veelzijdige én interessante optie. Het komt er op neer dat je voorspelt of de uitkomst meer of minder dan het gestelde criterium zal zijn.

Veel voorkomend zijn over/under weddenschappen waarbij je voorspelt of er meer of minder dan een bepaald aantal sets of legs gespeeld zullen worden. Je kunt bijvoorbeeld inzetten op ‘under’ een x aantal legs. Dit doe je doorgaans in het geval als een lager gekwalificeerde speler tegen een topper speelt. De wedstrijd zal wellicht in een beperkt aantal legs over en uit zijn.

Vaak is het in vroege rondes van grote toernooien aan te raden de odds voor dit soort bets te checken – dan zijn alle spelers nog in het spel.

Winkans met dit soort darts bet groter

Inzetten op een over/under weddenschap is behoorlijk populair. Waarom? De odds zijn doorgaans beter dan dat je inzet op een gedoodverfde favoriet.
Overigens is in sommige dartswedstrijden (zoals partijen in de Premier League Darts) een gelijkspel mogelijk. Wil je dan een winnaar aanwijzen dan heb je 33,33% kans om je weddenschap te winnen, er zijn immers drie uitkomsten mogelijk (speler X wint, het eindigt gelijk of speler Y wint). Met een over/under weddenschap zijn er twee uitkomsten mogelijk, meer kans dus om je weddenschap te winnen.

Wij hebben elders op Onlinewedden.com een over-under handleiding staan. Daarin gaat het weliswaar met name om voetbal maar het lezen van de uitleg geeft je een goede kijk op deze wedoptie.
Gok eens op meer of minder dan een bepaald aantal sets, legs, 180’s etc. Je kunt met over/unders tal van voorspellingen doen.

Op darten wedden met een handicap

Je hebt net kunnen lezen dat je met een over/under weddenschap goed uit de voeten kunt als je bijvoorbeeld de odds voor de winnaar van een bepaalde partij te laag vindt vanwege de favorietenrol. Maar ook de handicaps behoren tot de soorten darts weddenschappen die uitkomst kunnen bieden als de verhoudingen wat scheef zijn.

Met een handicap geef je namelijk een bepaalde speler een denkbeeldige voorsprong of achterstand. Dat zorgt voor hogere quotes, want geef je een grote favoriet een handicap mee, dan moet die speler immers wel eerst die virtuele achterstand weg zien te werken om de wedstrijd te winnen. Je kunt ook een (lichte) favoriet een virtuele voorsprong geven. De odds worden dan niet hoger, maar je zou in dat geval wel met hogere bedragen kunnen spelen omdat de kans dat jouw favoriet wint groter wordt door die voorsprong.

Overige soorten darts weddenschappen

Hierboven hebben we de meest gangbare soorten darts weddenschappen benoemd. Bookmakers hebben bij grote evenementen vaak nog heel wat leuke side bets en player specials. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het WK darts voorspellen uit welk land de winnaar komt en zijn er ‘Van Gerwen tegen de rest‘ weddenschappen.

King of the Oche

Ook zijn er de zogenaamde ‘King of the Oche’ weddenschappen. Dit is een weddenschap waarbij drie zaken juist moeten zijn om de weddenschap te winnen: jouw gekozen speler wint de wedstrijd, gooit de hoogste check-out en de meeste 180’s.

Meeste 180’s

Behalve als onderdeel in de King of the Oche, kun je ook puur en alleen inzetten op most 180’s. Interessant is het om de 180-markt te combineren met een gok op winst. Is een speler in een bepaalde partij de grote favoriet en zijn de odds laag en dus niet interessant, kijk dan eens wat je krijgt bij een combi winst + meeste 180’s.

Echte toppers in het gooien van 180’s zijn Michael van Gerwen, Gary Anderson, Peter Wright en ook Dave Chisnall. Whitlock en Wade presteren ook prima.

Spelers die hoge gemiddeldes gooien en die een voorkeur hebben de triple 19 (onderaan het bord), gooien niet vaak 180’s. Check de tegenstander! Ook al heeft die misschien een lager gemiddelde, hij is wellicht beter in het 180’s scoren.

Set Betting

Je pakt met goede set voorspellingen doorgaans veel meer winst dan met het aanwijzen van de winnaar. Logisch wel want de voorspelling is veel moeilijker te doen. Een aardige strategie is om in vroege rondes van een toernooi te gokken op sets. Doe wat onderzoek naar de vorm van de spelers, kun jij namelijk de betere speler determineren dan maak je een aardige kans te winnen als je inzet op ‘win to nil’ (dus winnen zonder een set tegen) of op winst met maar 1 verloren set.

Gokken op negen-darter

En natuurlijk kun je voorspellen of er bijvoorbeeld tijdens het WK een negendarter valt! Dat houdt in dat er iemand is die maar negen pijlen nodig heeft om van 501 naar 0 te komen. Een prestatie die niet vaak voorkomt en zeker niet op grote televisietoernooien waarbij de spelers letterlijk en figuurlijk in de spotlights staan en de druk hoog is.

#ad

BET365 SPORT
WELKOMSTBONUS
Zet €10 in & ontvang €50 aan wedkredieten

Alleen beschikbaar voor nieuwe klanten die 24 jaar of ouder zijn. Min. storting €5. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen voor het bedrag van je in aanmerking komende storting. Min. quoteringen en restricties voor weddenschappen en betaalmethodes gelden. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieten-inzet. Tijdslimieten en algemene voorwaarden gelden. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl – Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen
Back To Top