HomeDarts gids 2021PDC Dartskalender

PDC Dartskalender

In onze darts gids is er vanzelfsprekend aandacht voor de dartskalender. Iedere maand staan er meerdere events op het programma darten, van kleine qualifiers tot de grote toernooien. Het overvolle dartsprogramma wordt de spelers wel eens teveel en dat heeft invloed op de prestaties met soms verrassende winnaars tot gevolg… Wie gaat welk toernooi dit jaar winnen?

Let op: er zijn (datum) wijzigingen in de dartskalender i.v.m. het coronavirus

Dartskalender | Getty

PDC Dartskalender 2021

januari

29-31 The Masters, Milton Keynes

februari

4 Premier League 1, Cardiff*
7-9 UK Q School I, Milton Keynes
7-9 European Q School I, Niedernhausen
10-12 UK Q School II, Milton Keynes
10-12 European Q School II, Niedernhausen
11 Premier League 2, Dublin*
13-16 UK Q School III, Milton Keynes
13-16 European Q School III, Niedernhausen
18 Premier League 3, Newcastle*
25 Premier League 4, Rotterdam*

* PL start mogelijk rond Pasen

maart

4 Premier League 5, Exeter*
5-7 UK Open, Minehead
11 Premier League 6, Belfast*
18 Premier League 7, Nottingham*
25 Premier League 8, Manchester*

* PL start mogelijk rond Pasen

april

1 Premier League 9, Brighton*
8 Premier League 10, Liverpool*
15 Premier League 11, Sheffield*
22 Premier League 12, Aberdeen*
29 Premier League 13, Birmingham*

* PL start mogelijk rond Pasen

mei

6 Premier League 14, Glasgow*
13 Premier League 15, Leeds*
20 Premier League 16, Londen*
27 Premier League play offs, Berlijn (D)*

* PL start mogelijk rond Pasen

juni

4-5 US Darts Masters, New York
11-13 Nordic Darts Masters, Kopenhagen

juli

17-25 World Matchplay, Blackpool

augustus

6-7 N.S. Wales  Masters, Wollongong (Aus)
13-14 Queensland Masters, Townsville (Aus)
20-21 NZ Darts Masters, Hamilton

december

World Darts Championship – Londen

Alle data en events onder voorbehoud van wijzigingen. Check op PDC.tv/tournaments het officiële overzicht van de PDC.

Darts kalender | Getty

Dartskalender boordevol

De dartskalender staat jaarlijks bomvol wedstrijden. De dartstoernooien vinden voornamelijk in Engeland plaats maar ook elders in Europa, en ver daarbuiten, worden er door de PDC dartsevents georganiseerd. Op deze pagina een overzicht van alle dartswedstrijden. We beperken ons tot het programma darten van de PDC.

Darten bij de PDC

De Professional Darts Corporation, zoals de PDC voluit heet, biedt spelers verschillende mogelijkheden om aan professionele dartstoernooien deel te nemen. Zo krijgt iedereen van 16 jaar en ouder de kans om tijdens de PDC Qualifying School een PDC Tour Card te winnen in januari. Goedkoop is het niet, deelname kost je 450 Britse Pond.

Daarnaast is er de PDC Unicorn Development Tour voor spelers van 16 tot en met 23 jaar. Jaarlijks worden 20 toernooien georganiseerd die toewerken naar de PDC Unicorn World Youth Championship in november. De PDC Unicorn Challenge Tour is er voor al die spelers die geen Tour Card wonnen op de Qualifying School.

Voor de toekomstige pro’s steunt de PDC de Junior Darts Corporation. 10 tot 18 jarigen kunnen meedoen aan JDC Tour Events waarbij de besten aan het eind van het jaar in Alexandra Palace op podium staan in de strijd om het kampioenschap.

Grootste toernooien op de dartskalender

De dartskalender kent grote en minder grote events. Hoogtepunt op het programma darten is ieder jaar het WK in Londen (check ook => PDC WK Darts speelschema en uitslagen.) Maar ook de Premier League of Darts, de dartscompetitie waarvan jaarlijks ook een speelronde in Nederland plaatsvindt, trekt het grote publiek. En dan is er nog de groots opgezette World Series waarvoor de spelers de wereld rondreizen.

World Series of Darts

Om het darten internationaal op de kaart te zetten organiseert de PDC dartswedstrijden verspreid over de globe. De World Series worden aan het eind van het seizoen afgesloten met de finals. Op het dartsprogramma staan in dit kader de US Darts Masters in Las Vegas, de German Darts Masters in Keulen, de Brisbane en Melbourne Darts Masters in Australië en de Nieuw Zeeland Darts Masters gepland. Check de dartskalender voor de exacte datums voor dit seizoen.

World Cup of Darts

Tientallen internationale deelnemers zijn present op dit event van de PDC. De World Cup wordt dit jaar in Hamburg afgewerkt. Drie dagen lange genieten van ’s werelds beste spelers.

World Matchplay

Hartje zomer wordt er in de Winter Gardens in Blackpool door 32 spelers gestreden om de Phil Taylor Trophy.

Champions League of Darts

Dit toernooi staat nog niet zo gek lang op het dartsprogramma. In oktober 2019 werd het toernooi voor het eerst in Leicester gehouden en Michael van Gerwen kroonde zich tot winnaar. In 2020 ging het event niet door vanwege corona. Na afloop van het World Matchplay in juli zijn de deelnemers bekend en worden ze in twee groepen verdeeld. De top twee van elke groep gaat door naar de halve finales.

Grand Slam of Darts

Een hoogtepunt op de dartskalender! 32 spelers van zowel de PDC (24) als de BDO (8) strijden om de trofee. Het toernooi kent een groepsfase en knock out fase.

UK Open

De voorrondes worden verspreid over het Verenigd Koninkrijk gehouden en uiteindelijk zullen maar liefst 160 deelnemers zich door acht speelrondes moeten worstelen om de titel in de wacht te slepen. Alle 128 Tour Card houders doen mee aan het toernooi, aangevuld met 32 gekwalificeerden.