Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

Wedden op Cyclocross

Veldrijden is een smerige sport. Maar dat de deelnemers aan cyclocross de finish bereiken als een levend stuk blubber maakt de sport juist zo prachtig. Ook voor het wedden op veldrijden zijn de vaak barre omstandigheden een uitdaging. Onderweg komen de renners van alles tegen: modder, gras, soms ook sneeuw en zand. En dat alles in de vrieskou en grote kans op lekke banden. Sommige namen kom je ook elders bij het wedden op wielrennen tegen en de weddenschappen veldrijden bij Unibet.nl en andere bookmakers groeien gestaag.

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

Wedden op veldrijden

Gezien cyclocross niet tot ‘s werelds grootste sporten behoort zullen diverse bookmakers geen geweldig aanbod voor het wedden op veldrijden hebben. Maar daar lijkt een kentering in te komen, daarbij ook geholpen doordat de sport in Wout van Aert en Matthieu van der Poel over twee supersterren beschikt, die ook in het wielrennen op de weg prijzen pakken.

Tips wedden op cyclocross

Wil je inzetten op veldrijden, bestudeer dan als eerste het parcours. Ga daarna na welke renners zich wel of juist niet op dat parcours thuis zullen voelen. Komt er zand voor, is de grond bevroren, zijn er heuvels of trappen? Moeten ze fietsen door water, hoe scherp en nauw zijn de bochten, gaat het sneeuwen?

Fiets dragen of niet?

De ene coureur moet het vooral hebben van brute kracht, maar kan minder goed overweg met een technisch veeleisend parcours. Iemand als Sven Nys had een achtergrond in BMX en beschikte over een formidabele stuurvaardigheid. Sommige veldrijders willen het zo lang mogelijk vermijden om van de fiets af te stappen en het rijtuig op de schouder te nemen. Dus check of dat op een bepaald circuit wel of geen voordelige houding is.

Bookmakers gokken op veldrijden

Voordat je ergens je geld inzet, is het wijs om het aanbod van de bookmakers te vergelijken. Welke wedmarkten worden aangeboden? Kun je alleen gokken op de winnaar van een rit, of worden er meer opties geboren? Want dergelijke side-markets kunnen ook lucratief zijn. Bijvoorbeeld: renner A eindigt voor B, of de nationaliteit van de winnaar is A, B of C.

Live wedden op veldrijden

Erg belangrijk is het om te weten of live wedden op veldrijden mogelijk is. Oftewel: kun je nadat het startschot is gevallen ook nog inzetten? Want als je op tv ziet dat Van der Poel als een beest over een zandvlakte rost, terwijl Van Aert telkens vast komt te zitten, dan kun je op basis van die observatie je veldrijden weddenschap aanpassen.

Account veldrijden wedden

Heb je een bookmaker voor je voorspellingen veldrijden op het oog? Een account heb je in een mum van tijd aangemaakt: vul je gegevens in, stort wat geld om je weddenschappen te kunnen plaatsen en zet in. Geld dat je hebt gewonnen met wedden op veldrijden wordt door de bookie op je account gestort.

Altijd fijn is het om als nieuwe speler bij een bookmaker een promotie mee te pakken. Welkomstbonussen worden in regel uitgekeerd als bonus bovenop je eerste storting, of bovenop je eerste inzet. Lees natuurlijk wel wat de voorwaarden zijn – bonusgeld moet namelijk meestal eerst een aantal keer worden ingezet voordat eventuele winsten worden uitgekeerd. Met je account kun je ook wedden op Giro d’Italia, de Tour en allerlei andere sporten.

Geschiedenis veldrijden

Veldrijden is rond 1900 ontstaan en vindt zijn oorsprong in Frankrijk en België. Al direct wist de sport een enthousiast publiek aan zich te binden. Wie eventjes ziet hoe de veldrijders door bossen, velden, sloten en zandwegen ploegen of de fiets over hun schouder moeten gooien om een heuveltje op te rennen, ziet direct de charme van de slijtageslag in.

Weinig tactiek

Ook mooi aan veldrijden is dat er eigenlijk weinig tactiek aan te pas komt. Het is constant in het rood gaan, beuken, stoempen, alles geven. Bij het veldrijden geen slaapverwekkende ritjes met op het einde een massasprint. Nee: vanaf het startschot wordt echt gekoerst en probeert iedereen elkaar maximaal pijn te doen.

Soorten wedstrijden

Cyclocross is niet Olympisch en dat maakt het WK Veldrijden, georganiseerd door de UCI, met afstand de belangrijkste wedstrijd. Daarnaast zijn er nationale kampioenschappen in vooral Europese landen, maar ook in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Australië en Japan. In 2003 was de eerste editie van het EK Veldrijden (maar pas vanaf 2015 ook voor de elitecategorie mannen) en dan zijn er nog twee wedstrijdencycli: Superprestige en de Wereldbeker.

Wereldbeker

De Wereldbeker wordt van die cycli ook als meest prestigieuze regelmatigheidscriterium in het veldrijden gezien. Dat laatste woord mag je meteen weer vergeten en houdt simpelweg in dat op basis van elke wedstrijd punten worden uitgedeeld. De ‘afspraken’, zoals de Vlamingen het graag zeggen, vinden wereldwijd plaats.

Superprestige veldrijden

Superprestige bestaat al langer dan de Wereldbeker en beperkt zich tot races in België en Nederland. Niet de internationale bond UCI, maar Flanders Classics is de organisator. En een derde cyclus genaamd Trofee Veldrijden (die diverse sponsornamen heeft gekend, zoals X²O Badkamers Trofee, Gazet van Antwerpen Trofee en DVV Verzekeringen Trofee) vindt louter in België plaats. En dat België, en vooral Vlaanderen, echt dé hotspot van deze wielersport is bewijst het bestaan van nog andere cycli, waaronder Brico Cross en Soudal Classics.

Wat al deze wedstrijden gemeen hebben is de duur: 1 uur. De organisatie schat gaandeweg de race in hoeveel rondjes gereden moeten worden om dat uur vol te maken.

WK Veldrijden

Het eerste wereldkampioenschap veldrijden werd in 1950 georganiseerd, te Parijs. De eerste winnaar was Fransman Jean Robic, toen ook al oud-winnaar van de Tour de France. De eerste negen edities werden een prooi voor Franse renners en vanaf de jaren 60 gingen de Duitse en Italiaanse crossers met de titel aan de haal. In 1965 was Erik De Vlaeminck de eerste Belgische winnaar van het WK Veldrijden. Het bleek de eerste van zijn uiteindelijke zeven zeges.

België beste in cyclocross

Het duurde niet lang of Frankrijk werd ingehaald als succesvolste land op het WK Cyclocross. Anno 2021 staan de Belgen op 30 wereldtitels en Frankrijk op 10, gevolgd door Nederland met 9. Hennie Stamsnijder was namens Nederland de eerste die zich in de strijd om de medailles mengde. In 1980 moest hij genoegen nemen met brons, in 1981 stond hij op het hoogste treetje.

Nederlanders en Belgen blinken uit in veldrijden

Sinds de late jaren 90 is het WK voor mannen vooral een feestje voor de lage landen geworden. Na de eindzege van Mario De Clercq in 1998 kwamen veldrijders van buiten Nederland en België er amper nog aan te pas: alleen Zdeněk Štybar wist rijders uit die landen af te troeven. Podiumplekken voor representanten van andere landen waren er nog amper. Op het EK Cyclocross is de dominantie van dit duo nog extremer: bij de eerste zes edities, van 2015 tot en met 2020, waren alle medailles voor Nederland en België.

De vrouwen mogen sinds 2000 strijden om de wereldtitel. Marianne Vos is de recordkampioen met zeven titels en Nederland is ook het land met de meeste titels: 11.

#ad

BET365 SPORT
WELKOMSTBONUS
Zet €10 in & ontvang €50 aan wedkredieten

Alleen beschikbaar voor nieuwe klanten die 24 jaar of ouder zijn. Min. storting €5. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen voor het bedrag van je in aanmerking komende storting. Min. quoteringen en restricties voor weddenschappen en betaalmethodes gelden. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieten-inzet. Tijdslimieten en algemene voorwaarden gelden. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl – Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen

Veelgestelde vragen

Al je sport voorspellingen doe je bij online bookmakers, dus ook voor veldrijden. Denk aan Unibet.nl, Bet365 of Bingoal. Wat je ervoor nodig hebt is een account met wat saldo en vervolgens kun je fietsen weddenschappen plaatsen.

Een weddenschap veldrijden plaats je bij een online bookmaker. Een account openen kan via deze website en vervolgens kan je je eerste bet plaatsen. Dat doe je door op de site van de bookmaker het event te zoeken en de weddenschap van je keuze aan te klikken en je inzet in te geven. Bevestigen en klaar is kees. Winst van een gewonnen weddenschap wordt gelijk aan je saldo toegevoegd.

Back To Top