Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

wedden op giro italia

De Ronde van Italië 2023 start op 6 mei in Fossacesia. Drie weken lang kun je bij bookmaker Unibet.nl wedden op Giro d’Italia en natuurlijk is ook na La Corsa Rosa wedden op wielrennen altijd mogelijk. Wie gaan die 21 etappes in Italië winnen en wie kroont zich tot winnaar van de Giro 2023? Check verderop de favorieten en odds voor 106e editie.

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.


Remco Evenepoel wordt door de bookmakers vooraf gezien als de grootste kanshebber om de Giro d’Italia te winnen. De Belg is goed in vorm maar de concurrentie is behoorlijk. Hoe zal Primoz Roglic het bijvoorbeeld gaan doen? Houd verder renners als Thomas en Vine in de gaten.

Op deze pagina lees je wat de mogelijkheden voor het gokken op de Giro zijn, hoe het werkt, de etappes en meer.

Wedden op Giro d’Italia

Een Giro weddenschap plaats je bij een online bookmaker. Zij bieden voor alle sporten talloze weddenschappen aan waarop jij kan inzetten. Wil je een Giro voorspelling doen, dan is het openen van een account bij een bookie noodzakelijk.

  • Kies je bookmaker en je wordt doorgestuurd naar de website
  • Er wordt je om persoonlijke gegevens e.d. gevraagd, vul die correct in
  • Stel je persoonlijke speellimieten in
  • Kies je username en wachtwoord
  • Stort wat geld om mee te spelen

Zodra je identiteit geverifieerd is kun je aan de slag!

Giro odds

De Giro favorieten bij Unibet.nl:

  • Remco Evenepoel: 2.10 x je inleg
  • Primoz Roglic: 3.00
  • Geraint Thomas: 8.00
  • Aleksandr Vlasov: 15.00

Voor iedere ingezette euro krijg je van de bookmakers bij een juiste voorspelling het vetgedrukte bedrag terug. Noteringen d.d. 24.03.23. 18+ Speel Bewust!

Giro bookmakers

Ben je eenmaal bij een bookmaker geregistreerd en staat er wat speelgeld op je account, dan kan je direct met wedden op Giro d’Italia beginnen. Zoek op de website van de bookie een weddenschap die je aanstaat en klik je op de bijbehorende notering. De wedcoupon verschijnt in beeld, je tikt in wat je wilt inzetten en bevestigt. Het geld van gewonnen Giro weddenschappen wordt direct op je account gestort.

Winnaar Giro voorspellen en meer

De Giro kent, zoals gebruikelijk is in het wielrennen, diverse klassementen. Het gaat bij een Ronde van Italië weddenschap dus niet alleen om het voorspellen van de winnaar van de roze trui. Er is ook een bergklassement, een puntenklassement, een jongerenklassement en een ploegenklassement om op in te zetten.

Giro weddenschap voor elk klassement

Al die klassementen maken het voor de volgers van de koers spannender, er staat altijd wel iets op het spel! Voor bookmakers, en gokkers, levert die variatie ook meer opties voor het wedden op Giro d’Italia op. Je kunt dus niet alleen voorspellen wie de Giro gaat winnen of inzetten op de winnaar van een etappe, ook kun je gokken op winnaars de diverse klassementen.

Populaire bets

Of voorspel bij iedere etappe eens wie er op het podium eindigt of ga een head-to-head bet aan waarbij je een voorspelling op twee renners onderling doet. Wie finisht er beter? Verder kun je tijdens iedere etappe voorspellen of een bepaalde renner in de top 3 of top 10 eindigt. Deze Giro voorspelling kun je overigens ook voor het algemeen klassement doen.

Gokken op Giro d’Italia winnaar

Bij een fietsen weddenschap in een ronde als deze is het bij het inzetten op de eindwinnaar verstandig om voor een bewezen winnaar te gaan, dus het liefst een renner die al eerder een van de drie grote rondes won. Dat is namelijk geen kattenpis: een ronderenner moet drie weken lang geen inzinking hebben en hij moet allround zijn. Kortom, hij moet zowel kunnen klimmen als tijdrijden. En het liefst in een ploeg zitten die rondom hem is gebouwd en diverse meesterknechten bevat en die zich in zware bergritten langdurig kunnen handhaven (tip: check verderop de deelnemers).

Wat het voorspellen van de Giro lastiger maakt dan de andere rondes is dat er eigenlijk nooit een ploeg is die de boel echt kan controleren zoals we bijvoorbeeld Ineos of Jumbo Visma zien doen in de Ronde van Frankrijk. Meer kansen dus voor de renners tijdens de Giro.

Veel Giro weddenschappen bij de bookmakers

Elke bookmaker zal ieder jaar een grote hoeveelheid Giro weddenschappen aanbieden. Dit is immers een van de grootste evenementen op de wielerkalender. En zoals een krant ooit de Giro tot leven wekte, zo zijn er tegenwoordig grote bookmakers die de koers maar al te graag sponsoren. Let maar eens op welke merknamen er op de reclameborden in de slotkilometers staan, of welke logo’s verschijnen op de boarding tijdens de prijsuitreikingen.

Gokken op Giro d'Italia

Parcours en etappes Giro

Sommige renners en kenners menen dat de Giro zwaarder is dan de Tour en Vuelta. De beklimmingen zijn grilliger, waardoor het lastiger is om in een ritme te komen en een foute opbouw op de loer ligt. Ook worden dikwijls al redelijk vroeg in de drieweekse zware bergetappes geïntroduceerd, terwijl het in de Tour gebruikelijk is dat die pas halverwege opdoemen. De wegen zijn vaak ook nog eens bar en boos: smaller, hobbeliger. En de weersomstandigheden verschillen vaak enorm, van de ijskoude Dolomieten tot het bijna Afrikaanse klimaat op Sicilië.

Ritten Giro d’Italia

Onderstaand het Giro parcours voor 2023.

V= vlak H= heuvels B= bergen

1. 6-5 Fossacesia – Ortona 18.4 ITT
2. 7-5 Teramo – San Salvo 204 V
3. 8-5 Vasto – Melfi 210 V
4. 9-5 Venosa – Lago Laceno 184 B
5. 10-5 Atripalda – Salerno 172 H
6. 11-5 Napels – Napels 156 H
7. 12-5 Capua – Gran Sasso 218 B
8. 13-5 Terni – Fossombrone 207 H
9. 14-5 Savignano – Cesena 30.7 ITT

rustdag

10. 16-5 Scandiano – Viareggio 190 B
11. 17-5 Camaiore – Tortona 218 V
12. 18-5 Bra – Rivoli 179 H
13. 19-5 Borgofranco d’Ivrea – Crans-Montana 208 B
14. 20-5 Sierre – Cassano Magnago 194 B
15. 21-5 Seregno – Bergamo 191 H

rustdag

16. 23-5 Sabbio Chiese – Monte Bondone 198 B
17. 24-5 Pergine Valsugana – Caorle 192 V
18. 25-5 Oderzo – Valle di Zoldo 160 B
19. 26-5 Longarone – Tre Cime di Lavaredo 182 B
20. 27-5 Tarvisio – Monte Lussari 18.6 ITT
21. 28-5 Rome – Rome 115 V

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

Geschiedenis van de Ronde van Italië

Sinds 1909 wordt jaarlijks de Giro d’Italia gereden, oftewel de Ronde van Italië. De Giro hoort samen met de Tour de France en Vuelta d’Espana tegenwoordig tot de drie zogeheten grote rondes. Het is een zeer prestigieus wielerevenement en voor veel toprijders is de Giro Italia een van de grote doelen van het jaar.

La Gazzetta dello Sport

De drieweekse koers is gelanceerd door La Gazzetta dello Sport. Dat was een slimme zet: de krant had door de Ronde van Italië op te richten weer iets boeiends om over te schrijven, en de journalisten van de Milanese publicatie kregen natuurlijk eerste rang. Trouwens, de eerste editie duurde niet drie weken en telde dus ook niet 21 etappes, zoals tegenwoordig gebruikelijk is. Het ging in 1909 om 8 etappes in 17 dagen, want de heren renners kregen standaard een of meer rustdagen. Niet dat het ze makkelijk werd gemaakt, want het waren ware monsteretappes van soms wel tegen de 400 kilometer!

Puntensysteem bepaalde de winnaar

Nog een groot verschil met nu is dat tijdens eerste vijf edities niet de klok gehanteerd werd om de Giro-winnaar te bepalen. De organisatie koos voor het toch behoorlijk onnauwkeurige puntensysteem, mede omdat het simpelweg goedkoper is dan iedereen te klokken. Dus eindigde je in veel etappes vooraan, dan kon je je ook enorme offdays met grote achterstand veroorloven. In 1914 werd toch maar besloten om het klassement te baseren op de totaal verreden tijd per renner.

Eerste buitenlandse winst in de Giro

Ja, in de Tourgeschiedenis zijn er veel Franse winnaars en de Vuelta heeft veel Spaanse winnaars. Maar de Italiaanse dominantie in de Giro d’Italia is toch nog stukken groter. Zo duurde het bijvoorbeeld tot 1950 (de 33e editie, de twee wereldoorlogen zorgden voor hiaten) voordat een renner van buiten Italië zegevierde op Italiaanse grond: de Zwitser Hugo Koblet, die een jaar later de Tour zou winnen. En Eddy Merckx duldde tussen 1968 en 1974 weinig tegenstand, want de Kannibaal won in vijf van die zeven edities.

De start vond tot 1965 steevast plaats in ‘de Laars’, tot de organisatie in 1965 ontdekte dat het publicitair en commercieel interessant kan zijn om elders te beginnen. San Marino was de eerste buitenlandse startplaats. In 1974 was zelfs Vaticaanstad bereid om de Giro af te schieten en Nederland was in 2002, 2010 en 2016 de gastheer voor de eerste etappe. Tegenwoordig is het eerder regel dat uitzondering dat buiten de Italiaanse landsgrenzen wordt gestart.

Het landschap

Het landschap van Italië leent zich uitstekend voor een boeiend en gevarieerd Giro parcours. Als schiereiland zijn er honderden kilometers aan kustwegen paraat, langs de Adriatische Zee en de Tyrreense Zee. Voorts is zo’n driekwart van het land bergachtig of heuvelachtig. En voor tv-kijkers is het ook prachtig als door toeristische oorden als Milaan, Rome, Napels, Genua of Turijn wordt gekoerst.

Bergen

Maar het belangrijkste ingrediënt voor een Giro-parcours zijn de Alpen. Vaak is dat toch waar de beslissende tijdsverschillen tot stand komen. Wie jaarlijks naar het parcours van de Giro kijkt, voelt enige teleurstelling als pakweg de Passo dello Stelvio, Passo Pordoi of Passo di Gavia ontbreken. Het dak van de Giro d’Italia, oftewel het hoogste punt, wordt sinds 1965 het ‘Cima Coppi’ genoemd, vernoemd naar de klimmer Fausto Coppi.

Succesvolste Giro-deelnemers

Tot slot een kleine terugblik om je warm te maken voor de komende editie van La Corsa Rosa. De man met de meeste roze truien op zijn naam is Eddy Merckx, die het vod 78 keer aan mocht trekken. Beste Nederlander in dit opzicht is Tom Dumoulin, eindwinnaar in 2017, die 18 keer het roze om de schouders trok. De rijder met het hoogste aantal etappezeges is sprinter Mario Cipollini, met 42 stuks. Met 68 eindzeges is Italië de trots aanvoerder van het landenklassement, gevolgd door België met zeven.

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

Veelgestelde vragen

De Giro start op vrijdag 6 mei 2023 in Fossacesia en eindigt op zondag 28 mei 2023 in Rome, Italië.

Actuele quoteringen voor de Giro d’Italia vind je op deze pagina en bij Unibet.nl, de beste bookie voor de Giro.

Jai Hindley werd de winnaar van de Giro 2022 en is daarmee de titelverdediger in de komende editie.

Je kan bij alle legale bookmakers wedden op de Giro. Dat zijn onder meer Toto, Bet365, Bingoal, Unibet.nl en BetCity. Een account aanmaken kan door te klikken op links en/of advertenties op Onlinewedden.com.

Heb je je geregistreerd bij een van de online bookmakers en heb je wat speelgeld op je account gestort, dan kun je direct beginnen met wedden op de Giro. Zoek het event op de site van de bookie en selecteer de weddenschap waarop je wilt inzetten. Geef je inzet aan en bevestig. Gewonnen geld wordt automatisch aan je saldo toegevoegd.

Back To Top