skip to Main Content
schaatsen voorspellingen

Wat wedden op schaatsen betreft kunnen Nederlanders flink in het voordeel zijn – ook ten opzichte van de bookmakers. Bij het wedden op sport is het erg handig als je weet waar je mee bezig bent. Kortom, dat je veel weet over de regels van de sport, de geschiedenis, de huidige krachtsverhoudingen, de opbouw van het seizoen, de strategie, de belangen.

Voorspellingen schaatsen

De favorieten bij de bookmakers:

  • nog geen odds bekend

Voor iedere ingezette euro krijg je bij bookmakers als Toto bij een juiste voorspelling het vetgedrukte bedrag terug. Noteringen d.d. 30.06.21. 18+ Speel Bewust!

Wedden op schaatsen

Woon je in Nederland en zet je wel eens de televisie aan, dan heb je een voorsprong op de rest van de wereld, waarin schaatsen veel minder, of geen, aandacht krijgt. Het is daardoor zelfs mogelijk om met het wedden op schaatsen meer inzicht te hebben dan bookmakers. Schaatsen is nu eenmaal geen sport met de mondiale omvang van pakweg voetbal of tennis.

Odds schaatsen

De odds voor die sporten worden bepaald door de knapste wiskundige koppen die ook zeer thuis zijn in die sporten. Maar voor internationale bookmakers wordt het lastiger om diezelfde combinatie van algoritmes en menselijk inzicht toe te passen op schaatsen.

Beat the bookies

Wat we willen zeggen is: als er al ergens een kans is om beter te zijn dan de bookmakers, dan is het wel als Nederlander bij het gokken op schaatsen, die oer-Hollandse sport. Klap een krant of website open in de winter en lees interviews met de schaatsteams en de schaatsers – dan heb je al een informatievoorsprong op een of andere wiskundeknobbel die de odds voor schaatsen moet bepalen.

Bookmakers schaatsen

Een weddenschap plaatsen kan zodra je een account hebt aangemaakt bij een online bookmaker. Dat is in enkele stappen voor elkaar en gaat als volgt:

  1. Kies je bookmaker en je wordt doorgestuurd naar de site van de bookie
  2. Vul je persoonlijke gegevens in op het registratiescherm
  3. Kies je username en wachtwoord
  4. Claim (of negeer) de welkomstbonus
  5. Stort wat geld om mee te spelen

Je kan nu direct aan de slag.

Soorten weddenschappen schaatsen

Bij schaatsen gaat het erom om zo snel mogelijk een bepaalde afstand af te leggen. De simpelste weddenschap op een schaatswedstrijd is inzetten op wie de afstand wint. Bij toernooien kun je ook bij de voorspellen wie het hele schaatstoernooi wint, dan maakt het dus niet uit hoe hoog hij of zij per afstand eindigt.

Je vindt de schaatsweddenschappen bij de bookmakers overigens onder de kop ‘speed skating’ bij de wintersporten. Je kan ook de naam van een schaatser in het zoekveld intikken om bij de schaats bets te komen.

Head to head

Bookmakers geven ook vaak de mogelijkheid om bij twee bepaalde schaatsers in te zetten op wie de beste tijd gaat realiseren. Bijvoorbeeld op de 5.000 meter: ‘Sven Kramer of Patrick Roest’. Als Kramer derde wordt en Roest zesde, dan is Kramer dus de winnaar van dit duel. Dit soort schaats weddenschappen vind je onder de noemer ‘head to head’.

Wedden op schaatsen: tijd, nationaliteit, medailles

Grote kans dat er, in navolging van bij grotere sporten, steeds meer wedmarkten voor schaatsen worden verzonnen. Bijvoorbeeld een voor ‘winnende tijd’ of ‘nationaliteit van de winnaar’ of ‘aantal medailles op de Winterspelen’. Als de gokmarkt eenmaal opengaat (oktober 2021) zal er in Nederland tenslotte meer interesse voor het wedden op schaatsen komen en bookmakers zullen daar zeker op inspringen.

Schaatsen en Nederland

Schaatsen en Nederland, dat is een gouden combinatie, of in elk geval een combi die veel gouden plakken oplevert. Bij de Winterspelen van 2016 en 2020 kwamen de Nederlandse hardrijders op de schaats thuis met koffers vol plakken – wedden op Olympische Spelen is dus zeker iets om niet te vergeten – en buitenlandse media krabden zich aan het hoofd en vroegen zich af hoe een land zo dominant kan zijn.

Shorttrack

Maar het is niet altijd zo geweest dat dit landje aan de Noordzee het schaatsen overheerste. Met name Noorwegen, de Verenigde Staten, Duitsland en Japan hebben ook een roemruchte geschiedenis – de Duitsers dan vooral bij de vrouwen en Japan vooral in het sprinten. En als we de blik verbreden van langebaanschaatsen naar shorttrack, dan is Nederland een opkomend land, maar staat het in de schaduw van onder meer Zuid-Korea, de VS, Canada en Italië.

Eerste wereldkampioenschap allround schaatsen

Maar toch: ook in de begindagen van schaatsen als georganiseerde topsport had Nederland veel in de melk te brokkelen. Zo werden de vijf eerste WK’s allround in Amsterdam gehouden, inclusief de eerste onder de auspiciën van de schaatsbond ISU. Een Amerikaan was de eerste mondiale allround schaatskampioen ooit, Joe Donoghue, maar daarna pakte Jaap Eden driemaal goud.

Erik Heiden beste schaatser ooit

Daarna waren het echter vooral Noren en Russen die de WK titel opeisten. Tot eind jaren 60 de oranjegekte toesloeg in de schaatsstadions. De tijden van Ard Schenk en Kees Verkerk, ‘Ard en Keesie’. Sindsdien zitten er nooit lange gaten tussen de Nederlandse WK-titels bij de mannen, al komt de beste schaatser ooit uit de VS: Erik Heiden. Hij won op de Winterspelen van 1980 alle gouden plakken, van 500 tot 10.000 meter.

Wedden op schaatsen

WK Schaatsen vrouwen

Bij de vrouwen stond het eerste WK schaatsen in 1933 op de rol. Al snel had Rusland de te kloppen schaatsters in huis, al wist Nederland de hegemonie in de late jaren 60 en vroege jaren 70 te onderbreken via Stien Kaiser en Atje Keulen-Deelstra. Vanaf begin jaren 80 kwam het machtsblok uit (Oost-)Duitsland. Karian Enke en Gunda Niemann werden absolute legendes en toen kwamen ook nog Claudia Pechstein en Anni Friesinger opzetten.

Ireen Wüst

Maar vanaf de eeuwwisseling staan er zeer regelmatig Nederlandse dames op het allroundpodium, met als blikvanger Ireen Wüst. Bij het sprinttoernooi moeten we met een bescheidener rol genoegen nemen. Zo af en toe beschikt Nederland over wereldtoppers (Marianne Timmer, Jorien Ter Mors, Michel Mulder, Kai Verbij), maar vaak blijkt het met name op de 500 meter lastig om de sprintkanonnen bij te houden.

Soorten schaatstoernooien

Er zijn nog veel meer schaatstoernooien dan het WK allround en WK sprint. Ook is er een Europees kampioenschap allround en, sinds vrij kort, een EK sprint. In 1996 lanceerde de ISU het WK per afstand en, ja hoor, ook daar is recent een EK voor gekomen. Maar boven dit alles bevinden zich de Olympische Winterspelen, die eens per vier jaar gehouden worden. Daarin is geen allroundtoernooi opgenomen. Het gaat op de Winterspelen om de individuele afstanden (500, 1.000, 1.500, 3.000 m dames, 5.000 m en 10.000 m heren), de massastart en de team pursuit. Er zijn dus enorm veel plakken te winnen.

Ook is er een circuit van wedstrijdjes die samen de World Cup vormen en elk land heeft weer zijn nationale allroundtitels, individuele titels en anderszins.

Heel veel te winnen met schaatsen

Die veelheid aan evenementen is de kracht en zwakte van schaatsen. In pakweg het basketbal staat er bij de Spelen maar 1 titel op het spel. Daar is geen gedoe met korte of lange afstand. Bij het schaatsen gaat het elk seizoen om wel heel veel titels. Er is titelinflatie: er worden zoveel medailles uitgereikt dat de waarde ervan afneemt.

Populariteit staat onder druk

De populariteit van schaatsen staat door de wildgroei aan bekroningen ook onder druk. TV-kijkers weten ook niet meer zo goed wat nou wel belangrijk is en wat niet echt telt. Weekend na weekend rijden de schaatsers hun rondjes, tot de lente aanbreekt en de ijsbanen de stekker eruit trekken. Maar zo lang er helden opstaan als Sven Kramer en Ireen Wüst – charismatische sporters, veelwinnaars en mediageniek – en natuurlijk ook Suzanne Schulting bij het shorttrack, zullen ook nieuwere generaties Nederlanders blijven kijken.

Back To Top