Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

schaatsen voorspellingen

Van oktober tot en maart kun je wedden op schaatsen bij de bookmakers en dankzij de groeiende populariteit van deze wintersport worden de wedopties steeds uitgebreider. Wat zijn de beste weddenschappen schaatsen? Check de tips voor het wedden op sport, de bookmakers en lees meer over de achtergronden voor het doen van de beste voorspellingen.

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

Wedden op Elfstedentocht, de Spelen, kunstschaatsen of een van de World Cups? Het begint op deze pagina met het openen van een account bij Bet365.nl en het checken van de actuele odds voor schaatsen.

Wedden op schaatsen

Bij het wedden op schaatsen, en sowieso sport in het algemeen, is het erg handig als je weet waar je mee bezig bent. Kortom, dat je veel weet over de regels van de sport, de geschiedenis, de huidige krachtsverhoudingen, de opbouw van het seizoen, de strategie, de belangen. Woon je in Nederland en zet je wel eens de televisie aan, dan heb je een voorsprong op de rest van de wereld, waarin schaatsen veel minder, of geen, aandacht krijgt.

Nederland goed in schaatsen voorspellen

Het is daardoor zelfs mogelijk om meer inzicht te hebben dan bookmakers. Schaatsen is nu eenmaal geen sport met de mondiale omvang van pakweg voetbal of tennis. De odds voor die sporten worden bepaald door de knapste wiskundige koppen die ook zeer thuis zijn in die sporten. Maar voor internationale bookmakers wordt het voor het wedden op schaatsen lastiger om diezelfde combinatie van algoritmes en menselijk inzicht toe te passen.

Voordeel voor Nederlanders

Wat we willen zeggen is: als er al ergens een kans is om beter te zijn dan de bookmakers, dan is het wel als Nederlander met het schaatsen voorspellen. Klap een krant of website open in de winter en lees interviews met de teams en de schaatsers, dan heb je al een informatievoorsprong op een of andere wiskundeknobbel die op Malta (waar bookmakers in regel huisvesten) de schaatsen odds moet bepalen.

Verderop meer over de mogelijkheden bij het wedden op schaatsen en de achtergronden.

Bookmakers wedden op schaatsen

Een weddenschap schaatsen plaatsen kan zodra je een account hebt aangemaakt bij een online bookmaker (Bet365 is een van de bookies waar je kan inzetten). Dat is in enkele stappen voor elkaar en gaat als volgt:

  1. Kies je bookmaker en je wordt doorgestuurd naar de site van de bookie
  2. Vul je persoonlijke gegevens in op het registratiescherm
  3. Kies je username en wachtwoord
  4. Claim (of negeer) de welkomstbonus
  5. Stort wat geld om mee te spelen

Je kan nu direct aan de slag. Kies bij de wintersporten voor ‘speedskating’ en vervolgens je wedstrijd en weddenschap en zet in.

#ad

BET365 SPORT
WELKOMSTBONUS
Zet €10 in & ontvang €50 aan wedkredieten

Alleen beschikbaar voor nieuwe klanten die 24 jaar of ouder zijn. Min. storting €5. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen voor het bedrag van je in aanmerking komende storting. Min. quoteringen en restricties voor weddenschappen en betaalmethodes gelden. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieten-inzet. Tijdslimieten en algemene voorwaarden gelden. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl – Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen

Soorten weddenschappen schaatsen

Bij schaatsen gaat het erom om zo snel mogelijk een bepaalde afstand af te leggen. De simpelste weddenschap schaatsen is inzetten op wie de afstand wint. Bij schaatstoernooien kun je ook voorspellen wie het hele toernooi wint, dan maakt het dus niet uit hoe hoog hij of zij per afstand eindigt.

Head-to-head

Bookmakers geven ook vaak de mogelijkheid om bij twee bepaalde schaatsers in te zetten op wie de beste tijd gaat realiseren, de zogenaamde head-to-head weddenschappen schaatsen. Bijvoorbeeld op de 5.000 meter: ‘Sven Kramer of Patrick Roest’. Als Kramer derde wordt en Roest zesde, dan is Kramer dus de winnaar van dit duel.

Winnende tijd, nationaliteit etc.

Grote kans dat er, in navolging van bij grotere sporten, steeds meer markten voor het wedden op schaatsen worden gecreëerd. Bijvoorbeeld een voor winnende tijd, rondetijd of nationaliteit van de winnaar of aantal medailles op de Winterspelen. Nu de gokmarkt eenmaal open is in Nederland willen er tenslotte meer mensen weddenschappen schaatsen plaatsen.

Tips wedden op schaatsen

Voor de beste schaats weddenschappen is het raadzaam om vooraf in ieder geval recente resultaten, wat statistieken en vorm van de deelnemers te checken. En kijk ook waar op de wereld geschaatst wordt. Op een hooglandbaan (een schaatsbaan ruim boven zeeniveau) is de luchtdruk minder en op een laagland ijsbaan is de druk hoger omdat de banen op zeeniveau liggen. En hoe meer druk, hoe meer weerstand en dat heeft vanzelfsprekend effect op de snelheid. Op hoge ijsbanen wordt veel harder geschaatst omdat de lucht dunner is.

Snelle ijsbanen

Je bent bij het plaatsen van schaatsweddenschappen in het voordeel als je een klein beetje onderzoek doet. Wordt er in bijvoorbeeld in Thialf geschaatst en regent het? Dan wordt er sneller geschaatst dan normaal omdat de druk dan lager is! Onder de snelste ijsbanen ter wereld bevinden zich Salt Lake City, Calgary en Inzell. Thialf is de snelste onder de laagland ijsbanen.

Nederland bookmakers favoriet schaatsen

Schaatsen en Nederland, dat is een gouden combinatie, of in elk geval een combi die veel gouden plakken oplevert. Bij de Olympische Winterspelen van 2016 en 2020 kwamen de Nederlandse schaatsers thuis met koffers vol medailles – wedden op Olympische Spelen is dus zeker iets om niet te vergeten – en buitenlandse media krabden zich aan het hoofd en vroegen zich af hoe een land zo dominant kan zijn.

Shorttrack

Maar het is niet altijd zo geweest dat Nederland in het schaatsen overheerste. Met name Noorwegen, de Verenigde Staten, Duitsland en Japan hebben ook een roemruchte geschiedenis – de Duitsers dan vooral bij de vrouwen en de Japanners vooral in het sprinten. En als we de blik verbreden van langebaanschaatsen naar shorttrack, dan is Nederland een opkomend land, maar staat het in de schaduw van onder meer Zuid-Korea, de VS, Canada en Italië.

Het eerste WK Allround schaatsen

Maar toch: ook in de begindagen van schaatsen als georganiseerde topsport had Nederland veel in de melk te brokkelen. Zo werden de vijf eerste WK’s allround in Amsterdam gehouden, inclusief de eerste onder de auspiciën van de schaatsbond ISU. Een Amerikaan was de eerste mondiale allround kampioen schaatsen ooit, Joe Donoghue, maar daarna pakte Jaap Eden driemaal goud.

Erik Heiden

Daarna waren het echter vooral Noren en Russen die de WK schaatsen titel opeisten. Tot eind jaren 60 de oranjegekte toesloeg in de schaatsstadions. De tijden van Ard Schenk en Kees Verkerk; ‘Ard en Keesie’. Sindsdien zitten er nooit lange gaten tussen de Nederlandse WK-titels bij de mannen, al komt de beste schaatser ooit uit Amerika: Erik Heiden. Hij won op de Winterspelen van 1980 alle gouden plakken, van 500 tot 10.000 meter.

Wedden op schaatsen

WK Schaatsen vrouwen

Bij de vrouwen stond het eerste WK schaatsen in 1933 op de rol. Al snel had Rusland de te kloppen schaatsters in huis, al wist Nederland de hegemonie in de late jaren 60 en vroege jaren 70 te onderbreken via Stien Kaiser en Atje Keulen-Deelstra. Vanaf begin jaren 80 kwam het machtsblok uit (Oost) Duitsland. Karian Enke en Gunda Niemann werden absolute legendes en toen kwamen ook nog Claudia Pechstein en Anni Friesinger opzetten.

Ireen Wüst

Maar vanaf de eeuwwisseling staan er zeer regelmatig Nederlandse dames op het podium bij het allround schaatsen, met als blikvanger Ireen Wüst. In het sprinttoernooi moeten we met een bescheidener rol genoegen nemen. Zo af en toe beschikt Nederland over wereldtoppers (Marianne Timmer, Jorien Ter Mors, Michel Mulder, Kai Verbij), maar vaak blijkt het met name op de 500 meter lastig om de sprintkanonnen bij te houden.

Soorten schaatstoernooien

Er zijn nog veel meer schaatstoernooien dan het WK allround en de WK sprint. Ook is er een Europees kampioenschap allround en, sinds vrij kort, EK sprint. In 1996 lanceerde de ISU het WK per afstand en, ja hoor, ook daar is recent een EK voor gekomen. Maar boven dit alles bevinden zich de Olympische Winterspelen, die eens per vier jaar gehouden worden. Daarin is geen allroundtoernooi opgenomen. Het gaat op de Winterspelen om de individuele afstanden (500, 1.000, 1.500, 3.000 m dames, 5.000 m en 10.000 m heren), de massastart en de team pursuit. Er zijn dus enorm veel plakken te winnen.

Ook is er een circuit van wedstrijdjes die samen de World Cup vormen en elk land heeft weer zijn nationale allroundtitels, individuele titels en anderszins.

Populariteit

Die veelheid aan evenementen is de kracht en zwakte van schaatsen. In pakweg het basketbal staat er bij de Zomerspelen maar 1 titel op het spel. Daar is geen gedoe met korte of lange afstand. Bij het schaatsen gaat het elk seizoen om wel heel veel titels. Er is titelinflatie: er worden zoveel medailles uitgereikt dat de waarde ervan afneemt.

De populariteit van schaatsen staat door de wildgroei aan bekroningen ook onder druk. TV-kijkers weten ook niet meer zo goed wat nou wel belangrijk is en wat niet echt telt. Weekend na weekend rijden de schaatsers hun rondjes, tot de lente aanbreekt en de ijsbanen de stekker eruit trekken. Maar zo lang er helden opstaan als Sven Kramer en Ireen Wüst – charismatische sporters, veelwinnaars en mediageniek – en natuurlijk ook Suzanne Schulting bij het shorttrack, zullen ook nieuwere generaties Nederlanders schaatsen blijven kijken.

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

Veelgestelde vragen wedden op schaatsen

Ja, dan kan zeker. Gaat het vriezen, dan krijgen we in Nederland Elfstedenkoorts. Je kan bij de bookmakers voorspellen of de Elfstedentocht doorgaat – en als de tocht der tochten gereden gaat worden komen er meer schaatsweddenschappen.

Dat kan helaas niet bij heel veel bookies, maar gelukkig wel bij Bet365.nl. Dat is zo’n beetje de meeste complete bookmaker die je kan bedenken. Je vindt de schaatsweddenschappen in de categorie wintersporten en gedurende de Winterspelen in de categorie Olympische Spelen.

Bookmakers komen met steeds meer wedopties voor schaatsen. Je kunt natuurlijk de winnaar van een race of toernooi voorspellen maar je kan ook inzetten op zaken als ‘beste tijd’ en head-to-head weddenschappen aangaan. En gaat het om wedden op de Elfstedentocht, dan kun je zelfs voorspellen of de tocht der tochten überhaupt doorgaat.

Op een hoogland ijsbaan is de luchtdruk lager en dat betekent dat er sneller geschaatst kan worden. Check dus voor je gaat wedden op schaatsen waar de wedstrijden plaatsvinden. De Thialf ijsbaan in Heerenveen ligt op zeeniveau en is een laagland ijsbaan.

Back To Top