Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

Weddenschappen politiek

Het is online ook mogelijk om te wedden op politiek. Bij het woord wedden denk je misschien in eerste instantie aan wedden op sport, of aan alledaagse dingen, zo van: ‘wedden dat ik eerder mijn rijbewijs haal dan jij?’, maar je kan bij bookmakers dus ook uitslagen van politieke verkiezingen voorspellen. We leggen uit hoe het werkt.


Spraakmakende en opvallende gebeurtenissen zorgen dat politiek vaak in het nieuws is. En dat heeft de afgelopen jaren gezorgd voor een grotere interesse voor weddenschappen op politiek. Wereldwijd is er altijd wel ergens een verkiezing en gaan mensen naar de stembus. Wat is jouw voorspelling voor de komende verkiezingen – wie krijgt de meeste stemmen?

Wedden op politiek start bij bookmakers

Je bent op deze pagina beland omdat je weddenschap politiek wilt plaatsen. Misschien ben je al ervaren met sportweddenschappen en heb je inmiddels verschillende bookmakers accounts, dan kun je dit deel van onze wedden op politiek pagina overslaan.

Voor degenen die volkomen nieuw zijn: gokken op politiek begint met het openen van een account bij een bookmaker. Zij zijn degenen die politiek weddenschappen aanbieden en waar je dus kan inzetten op o.a. de partij of kandidaat die volgens jou gaat winnen.

Een account aanmaken gaat vlot en in enkele stappen:

  1. Kies op Onlinewedden.com je bookmaker en je wordt doorgestuurd naar de site van de bookie
  2. Vul je persoonlijke gegevens in op het registratiescherm
  3. Kies je username, wachtwoord en stel je persoonlijke limieten in
  4. Stort wat geld om mee te spelen

Je kan nu direct aan de slag en je eerste politiek voorspellingen doen. Klik op de site van de bookmaker de categorie ‘politics’ aan en je vindt de beschikbare weddenschappen.

Soorten weddenschappen politiek

De meest eenvoudige markt bij het wedden op politiek is het soort waarin het gaat om voorspellen wie de verkiezingen wint: wie wordt president, welke partij wordt de grootste etcetera. Daarnaast zijn er bij de bookmakers ook nog wedmarkten waarin je het aantal zetels kunt voorspellen. Natuurlijk hoeft dat niet exact het goede aantal te zijn. Het is dan ingedeeld in blokken: 15 tot 20, 20 tot 25 etcetera, of boven de 15, onder de 25.

Verschil wedden op politiek Nederland en daarbuiten

In landen waarin er maar twee partijen echt kans maken op een significant aantal stemmen, kun je inzetten op wie de meerderheid en minderheidspartij wordt. In de VS en Groot-Brittannië zijn landelijke verkiezingen immer een ‘two horse race’; er zijn geen andere partijen die iets kunnen bereiken. In Nederland moeten coalities tussen partijen worden gevormd en zullen er ten tijde van de parlementsverkiezingen dus ook markten komen waarmee je de samenstelling kan voorspellen.

Novelty bets politiek

Dan is er de categorie ‘novelty bets’, oftewel wedden op grappige en marginale verschijnselen. Bijvoorbeeld, wie haakt als eerste af bij de Democratische voorverkiezingen? Of (inmiddels wel achterhaald natuurlijk): ‘Wanneer gaat Trump aftreden?’

In 2021 en 2022 staan er enkele grote Europese verkiezingen op de rol. De Duitse bondsdagverkiezingen waren in september 2021, de Franse presidentsverkiezingen in mei 2022. Lees je alvast in over de presidentiële strijd tussen Emmanuel Macron, Marine Le Pen en Xavier Bertrand!

Wedden op politiek

Sport en politiek lijken in enkele opzichten op elkaar: de uitslag is ongewis, maar er zijn wel enkele factoren die je kunt gebruiken om een redelijke inschatting te maken van de krachtsverhoudingen. Het grote verschil is natuurlijk dat sporters uiteindelijk zelf de prestatie moeten leveren, terwijl politici totaal afhankelijk zijn van het electoraat (de mensen die stemmen). Althans, zo hoort het te gaan, al blijkt uit recente voorbeelden uit andere landen dat het niet altijd zo gaat. Het wedden op MotoGP, om maar wat te noemen, is dus wellicht anders dan een verkiezingsuitslag voorspellen, maar toch zijn er voor beide terreinen dingen te onderzoeken die je kunnen helpen aardige inschattingen te maken.

Leidraad verkiezingsuitslag voorspellen: de opiniepeilingen

Periodiek melden de Nederlandse media de uitkomsten van de diverse politieke enquêtes die door uiteenlopende bedrijven worden uitgevoerd. In zo’n ‘opinion poll’ wordt aan mensen gevraagd op welke partij ze zouden stemmen, het zij op gemeentelijk, provinciaal, nationaal of Europees niveau. Ook worden factoren vastgelegd als geslacht van de stemmer, leeftijd, inkomensgroep, opleidingsniveau en afkomst. Zo ontstaat een demografisch profiel.

Opinion polls en prognoses nooit 100% zeker

Gewapend met die profielen gaan de enquêteurs aan de slag en werken ze de cijfers uit. Zo ontstaan de prognoses over de zetelverdeling bij de aanstaande verkiezingen. Geheel honderd procent nauwkeurig is dit natuurlijk niet, om de simpele reden dat ten eerste mensen van gedachten kunnen veranderen. Ten tweede omdat niet iedereen voor hun voorkeuren uit wil of durft te komen en ten derde omdat het onmogelijk is echt elke Nederlander te bevragen. Er zal altijd vanuit een steekproef een uitspraak worden gedaan over heel Nederland.

Bookmakers odds wedden op politiek

Toch geven deze opiniepeilingen bij het wedden op politiek al het nodige houvast. Anderzijds is de informatie al verwerkt in de noteringen van bookmakers. Het helpt dus om iets dieper in de cijfers te duiken voordat je een bepaalde verkiezingsuitslag gaat voorspellen en je je geld daarop inzet.

Laat je vooral niet alleen maar leiden door je emoties of onnauwkeurige aannames. Het kan best zijn dat jij Donald Trump een idioot vindt die ongeschikt is om de lokale bingoclub te besturen, laat staan de hele VS, maar toch werd hij in 2016 Amerikaans president.

Politiek voorspellen betrekt de burgers

Wedden op politiek kan niet alleen lucratief en spannend zijn, het kan burgers ook meer bij het verkiezingsproces betrekken. Het nodigt uit tot nader onderzoek naar de mechanismes en demografische factoren die de uitslag bepalen. Het maakt alerter als er een debat op tv komt of als er een of ander schandaal ontstaat.

Wedden op politiek met echt geld

In het begin van de eeuw experimenteerde De Volkskrant bijvoorbeeld met ‘de politieke aandelenmarkt’ (PAM). “Het spel is opgezet als een aandelenbeurs, waarbij de spelers kunnen ‘beleggen’ in politici, partijen en coalities”, zo legde de krant het uit. Destijds waren de CDA (Jan-Peter Balkenende) en PvdA (Wouter Bos) verwikkeld in een strijd om de verkiezingswinst. Via PAM kon je aandelen Balkenende of Bos kopen: wie zou de premier worden? Deelnemers speelden mee met echt geld. Het zou dus onverstandig zijn louter je eigen voorkeur te volgen: het loont om na te gaan denken over de voorkeur van anderen. En zo werkt het bij online wedden op politiek bij bookmakers ook.

Verkiezingsuitslagen voorspellen in vroeg stadium

Hoe meer kennis je hebt, hoe nauwgezetter je het nieuws en de debatten volgt, hoe beter je inschattingen worden over de ontwikkeling van het politieke sentiment. Het is vaak verstandig om al heel vroeg, vlak nadat de weddenschappen politiek online komen, een positie in te nemen. De noteringen kunnen enorm gaan veranderen. Een ‘swing’ in jouw voordeel betekent dat je, al voordat de verkiezingen echt plaatsvinden, met je voorspelling van de verkiezingsuitslag kan scoren.

Hoe dan? Inzetten op een sportwedstrijd of wedden op politieke verkiezingen verschilt in wezen niet van aandelen kopen – zie de naam van het spel van de Volkskrant. De bedoeling van beleggen in aandelen is: kopen tegen een relatief lage prijs, verkopen tegen een hogere prijs. Zo zit het ook met een politiek weddenschap.

Wedden op politiek op de betting exchange

Stel dat je politicus Pietje Puk inkoopt voor een quotering van 5.00 (dat betekent dat hij 20 procent kans heeft om de markt te winnen) voor 10 euro en Puk doet het vervolgens prima met zijn media-optredens, debatten en beleidsplannen. Zijn notering zakt naar 2.00 (50 procent kans). Bij een betting exchange kun je dan je aandeel doorverkopen, en dat verschil tussen 5.00 en 2.00 is in jouw voordeel. Zo pak je met wedden op politiek in dit geval gegarandeerde winst, zelfs als Pietje Puk niet de markt wint.

Dit bovenstaande voorbeeld gaat over politieke weddenschappen bij een betting exchange. Dat is wat anders dan politiek voorspellingen doen bij ‘gewone’ bookmakers waar je gewoonweg inzet op een bepaalde deelnemer.

Lay en Back

Bij het gokken bij een exchange worden de termen back en lay gehanteerd. Back betekent inzetten op dat iets WEL gebeurt. Lay betekent inzetten op dat iets NIET gebeurt. Als na een back de koers in jouw voordeel verandert, kun je met de juiste lay garanderen dat je sowieso winst maakt. Andersom kun je ook beginnen met een lay en als de koers zich voor jou gunstig ontwikkelt, kun je met een back zorgen voor gegarandeerde winst. Je kan de bedragen calculeren met een back-lay calculator die je op internet vindt.

Veelgestelde vragen wedden op politiek

Je kan bij bookmakers verkiezingsuitslagen voorspellen (wie wint de parlementsverkiezing, wie wint de presidentsverkiezing etc.) maar ook kun je bijvoorbeeld gokken op het aantal zetels dat een partij wint.

Ja, dat kan. Sterker nog, de meeste politiek weddenschappen bij de bookmakers vind je voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Back To Top