Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

Serieuze gokkers spreken vaak over een Value Bet als ze een weddenschap vinden met een hoge odd. Maar wat is value betting precies en hoe kan je value bets vinden? Lees verder, we leggen het je uit.

#ad

UNIBET /
€50 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

Wat is een Value Bet?

Simpel gezegd is een value bet een weddenschap waarbij de bookmaker een verkeerde inschatting heeft gemaakt. En wanneer een bookmaker de odds verkeerd inschat, geeft ons bettors dat de kans op een weddenschap met een goede waarde – oftewel ‘value’. Je kan eigenlijk wel zeggen dat het met wedden op sport belangrijker om weddenschappen met waarde te vinden dan om veel weddenschappen te winnen.

Weddenschappen met waarde

Wanneer je namelijk elke dag een bet wint met een odd van 1.20 heb je na vijf dagen pas je inzet verdubbeld, mits elke voorspelling goed is. We weten allemaal dat een bet van 1.20 ook fout kan gaan. Als je goede research doet en je elke dag een weddenschap plaatst met een hogere notering (en dus meer waarde), kan je een stuk meer winst maken.

Stel je doet elke dag een bet met een odd van 2.00, dan heb je na vijf dagen dus je geld vervijfvoudigd. Bij een hogere quotering is de kans natuurlijk groter dat je bet fout afloopt, maar als je met een odd van 2.00 drie van de vijf bets wint heb je alsnog winst. Bij een lage odd moet je vijf keer op rij de weddenschap goed hebben, anders heb je sowieso geen winst.

Value Betting: een voorbeeld

Als voorbeeld een simpele rekensom, je zet elke dag een bet van 10 euro met de bovengenoemde odds:

  • €10 x 1.20 = €12. Je hebt dus bij elke winnende bet 2 euro winst
  • €12 x 5 goede bets = €60. Na vijf dagen heb je precies 10 euro winst met een inzet totale inzet van 50 euro

Maak je maar één fout => €12 x 4 goede bets = 48 euro. Bij één fout heb je dus 12 euro verlies met een totale inzet van 50 euro.

  • €10 x 2.00 = €20 je hebt dus bij elke winnende bet 10 euro winst
  • €10 x 5 goede bets = €50 na vijf goede heb je dus 50 euro winst

Na twee foute bets => €10,- x 3 goede bets = €30,- je hebt dan 50 euro ingezet en 80 euro teruggekregen. Daarmee heb je nog steeds 30 euro winst. Zelfs als je drie foute bets hebt gedaan heb je nog maar 10 euro verlies.

Er is dus een stuk meer waarde te vinden als je weddenschappen speelt met een hogere odd. Natuurlijk zul je vaker een bet fout hebben, maar door de hogere odds maakt dat minder uit. Zo kan je op langere termijn winst maken. Maar hoe vind je een bet met een hoge odd waarbij de kans toch hoog is dat de bet goed is, oftewel hoe vind je een value bet?

Value Bet

Value bet vinden

Bookmakers hebben verschillende methodes om de odds te berekenen. Ze gebruiken ingewikkelde statistische modellen, kennis van voetbalexperts en ze volgen het nieuws rondom de verschillende competities en clubs. Toch zullen de bookmakers het niet altijd goed hebben, gelukkig maar.

Over het algemeen is het zo dat bookmakers minder kennis hebben van de kleinere competities. Kort gezegd houden ze zich meer bezig met de Premier League dan met wedden op Eerste Divisie. Dat kan je bijvoorbeeld al zien doordat de odds van veel wedstrijden uit de Keuken Kampioen Divisie dicht bij elkaar liggen. Voor ons als bettors is er dus een kans om de wedstrijd beter in te schatten dan de bookmakers.

Kleinere competities

Wanneer je wat tijd investeert in het volgen van een bepaalde competitie zul je vanzelf zien dat de bookmakers af en toe gekke keuzes maken. Van die vreemde keuzes kan je gebruik maken. De meeste sportgokkers focussen uit zichzelf ook op de grote competities en zullen dus niet doorhebben dat bijvoorbeeld een club als Volendam een hoge odd op winst heeft, terwijl ze tegen een team spelen die onderaan staan.

Andere voorbeelden van competities waar de bookmakers het vaak lastig mee hebben zijn de Noorse competities, in België met name ook het tweede niveau en de Amerikaanse MLS. Als je er tijd insteekt om deze competities te leren kennen dan zul je zien dat je steeds vaker een value bet kan vinden.

Beat the bookies

Professionele gokkers hebben het vaak over beat the bookies, daarmee bedoelen ze niet alleen winst maken. Maar ook dat ze een betere notering hebben gekregen voor de weddenschap dan de odd die er was tijdens het sluiten van de markt, vlak voor de aftrap. Dit is een andere goede manier om een value bet te vinden.

Naarmate je dichter bij de aanvang van een wedstrijd komt zakt de odd steeds verder. Als je Ajax bijvoorbeeld tegen Zwolle speelt, zal een week van tevoren de odd misschien 1.40 zijn. Vlak voor de wedstrijd kan het nog maar 1.15 zijn.

Meer kans op een value bet

De verschillen kunnen nog groter zijn bij wedstrijden waarbij geen duidelijke favoriet is. Regelmatig komt het zelfs voor dat de bookmakers aan het begin van een week een thuisteam als favoriet zien (met een odd van bijvoorbeeld 1.80) en dat het aan het eind van de week het precies andersom is. Als je dan dus aan het begin van de week op het uitspelende team had ingezet had je waarschijnlijk een quotering van 2.20 gehad. Terwijl bij het sluiten van de markt de odd veel lager is, waarmee de bookmakers aangeven dat zij verwachten dat het uitspelende team zal gaan winnen.

Vroeg inzetten

De bookmakers zijn natuurlijk ook geen helderzienden, ook zij maken fouten. Naarmate de tijd van aftrap dichterbij komt zullen er steeds meer mensen inzetten op een wedstrijd. De bookmakers gebruiken deze informatie mede om te bepalen wat de odds zullen zijn. Als 100 van de 100 mensen de uitspelende ploeg als winnaar hebben aangewezen, dan zou de bookmaker wel gek zijn om daar niet in mee te gaan. Dit is een van de redenen dat de odd naarmate de tijd vordert vaak nog verandert. Hoe eerder je inzet hoe meer kans je hebt op een value bet.

Weddenschappen met waarde: B-opstellingen

Bij het vroeg inzetten op wedstrijden heb je natuurlijk ook de kans dat jouw team ineens met een B-opstelling het veld in stapt. Dit is natuurlijk vooral wanneer een team in de beker of Europees speelt. Het kan ook gebeuren dat een belangrijke speler ineens geblesseerd raakt op de training, dus houdt daar wel rekening mee.

Winst tegenstander of minder goals dan normaal

Maar dit is ook weer iets waar je zelf waarde uit kunt halen. Als je weet dat een ploeg niet zijn sterkste elftal het veld in stuurt dan kan je daar natuurlijk gebruik van maken. Zeker als je dat weet voordat de bookmakers het weten of hun odds aanpassen. De laatste jaren speelde PSV bijvoorbeeld vaak met een hele andere opstelling. Schmidt speelde regelmatig in de competitie ineens met zeven andere spelers ten opzichte van het Europese voetbal. Hier kan je gebruik van maken door misschien in te zetten op de tegenstander óf minder goals dan je normaal zou verwachten van PSV.

#ad

BET365 SPORT
WELKOMSTBONUS
Zet €10 in & ontvang €50 aan wedkredieten

Alleen beschikbaar voor nieuwe klanten die 24 jaar of ouder zijn. Min. storting €5. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen voor het bedrag van je in aanmerking komende storting. Min. quoteringen en restricties voor weddenschappen en betaalmethodes gelden. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieten-inzet. Tijdslimieten en algemene voorwaarden gelden. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl – Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen
Back To Top