Quotes en Odds

Bij wedden staat de term ‘quotes’ of ‘odds’ (ook wel quoteringen of noteringen in het Nederlands) voor jouw ‘winstkans’. Het vertelt je wat de bookmaker je uitbetaald per ingezette euro.

Kijk bij een willekeurige goksite en je ziet voornamelijk getallen, dat is waar het allemaal om draait: het zijn de odds. Het is het ‘bedrag’ wat je terugkrijgt voor iedere euro die je hebt ingezet. Als je het goed voorspeld hebt natuurlijk….

Wil je begrijpen hoe de noteringen tot stand komen, lees dan verder.

Voorbeeld

Bij een wedstrijd met 4 deelnemers (A B C en D) kan er maar een winnen, dus is de kans voor elk 25%. Van die 4 deelnemers is A favoriet omdat die de meeste vorige wedstrijden ook won. En er is een andere deelnemer (B) die de laatste twee wedstrijden erg goed heeft gespeeld. C wint zelden en D is een nieuwkomer.

Laten we zeggen dat er nu tien mensen zijn die ieder 1 euro inzetten. Zes wedden op A, en vier zetten in op B. Als A wint, zijn er zes mensen die winnen en ze moeten dan 10 euro met elkaar delen. Ze winnen ieder €1,67. Als B wint zijn er vier mensen die 10 euro moeten delen, en ieder wint €2,50.

Als we deze inzet/winst verhouding als odds uitdrukken is dat:
A wint 1.67
B wint 2.50

Dit is ongeveer hoe quotes en odds bij online bookmakers werken. Hoe meer mensen op één uitkomst inzetten, hoe lager de odds. Je hebt dan meestal wel meer kans om te winnen, maar je winst is ook minder. Als je inzet op hoge odds, is je kans om te winnen kleiner, maar het bedrag dat je kunt winnen is hoger.

Notering

Op de meeste sites die we hier promoten worden de odds in Europese notering aangegeven, dus in decimalen. Engelse odds worden als breuken aangegeven, en er zitten nog wat andere verschillen in ten opzichte van het Europese systeem. Verder is er nog het Amerikaanse systeem. In het bovengenoemde voorbeeld zouden de odds in het Engelse systeem zijn:

  • A wint 2/3
  • B wint 3/2

In het Amerikaanse systeem krijg je:

  • A wint -150
  • B wint +150

Je leest dat als indexpunten. Bij een aantal sites kun je zelf kiezen op welke manier de quotes of odds moeten worden weergegeven, op andere staan ze automatisch al op ‘Europese notatie’. Let daar goed op. Wij raden nieuwkomers in het online wedden aan te spelen volgens het quoteringsysteem van Europese odds omdat dit het makkelijkst te begrijpen is en dit in Europa de gangbare manier van quoteren is.