HomeHandleidingQuotes en Odds

Quotes en Odds

Bij wedden op sport staat de term quotes of odds (ook wel quoteringen of noteringen in het Nederlands) voor jouw ‘winstkans’. Het vertelt je wat de bookmaker je uitbetaald per ingezette euro.

Op deze pagina leggen we je uit wat odds betekenen, hoe je ze moet interpreteren, hoe bookmakers de quotering bepalen enzovoorts. We gaan in dit verhaal een beetje van voetbal uit, maar de uitleg geldt in zijn algemeenheid natuurlijk ook voor andere events.

Uitleg odds bookmakers

Wat zijn odds?

Kijk je op de site van een willekeurige bookmaker, dan zie je voornamelijk getallen, dat is waar het allemaal om draait: het zijn de odds. Het is het ‘bedrag’ wat je terugkrijgt voor iedere euro die je hebt ingezet (als je voorspelling goed was natuurlijk….) en het zegt wat over wie er als favoriet wordt aangemerkt.

Stel, je kijkt op de site van een bookmaker naar wedstrijden uit de Eredivisie en je ziet een wedstrijd van Heracles tegen Fortuna. Op het moment van dit schrijven is de quotering voor Heracles 1.95, gelijkspel noteert 3.70 en de quotering voor Fortuna is 3.65. De bookmakers zien dus Heracles als favoriet in deze wedstrijd.

Besluit jij bijvoorbeeld 5 euro in te zetten op een zege van Heracles, dan is je winst €4.75 bij een goede voorspelling. Want 1.95 x 5.00 = 9.75 minus je 5 euro inzet = 4.75.

Hoe groter de kans dat een team gaat winnen, hoe lager de odds. En hoe kleiner de kans dat een ploeg gaat winnen, des te hoger de odd

Verschillende weergave van odds

Op de meeste goksites worden de odds op de Europese manier aangegeven, in decimalen. Engelse odds worden als breuken aangegeven (fractional), en dan is er nog het Amerikaanse systeem dat als het ware werkt met indexpunten.

Op de meeste bookmakersites kun je zelf kiezen op welke manier de quotes moeten worden weergegeven, waarbij ze standaard meestal automatisch wel op de Europese notatie zullen staan. Wij raden nieuwkomers in het online wedden aan te spelen volgens het quoteringsysteem van Europese odds omdat dit het makkelijkst te begrijpen is en dit in Europa de gangbare manier van quoteren is.

Decimale odds

Dit is de weergave waaraan wij in Europa dus het meest gewend zijn. Decimale quotes geven aan wat wordt uitbetaald bij een correcte voorspelling. Inzetten op een gebeurtenis met een odd van bijvoorbeeld 1.25 wil zeggen dat je voor iedere ingezette euro €1.25 terug krijgt bij een goede voorspelling.

Quotes in breuken

Hoewel ze ook in Engeland tegenwoordig steeds meer de decimale quotering aanhouden, zijn de ‘fractional quotes’ daar nog steeds de meest gangbare weergave van odds. Bij een quotering in breuken geeft het eerste getal aan hoeveel je wint indien je inzet wat er als tweede getal getoond wordt. In fractional odds zou de 1.25 van hierboven worden weergegeven als 4/1. Dat wil zoveel zeggen als de kans dat team X wint 4 keer groter is dan dat het zou verliezen.

Een paar voorbeelden: Een quotering van 3.00 en 2/1 betekenen hetzelfde. In beide gevallen is je winst bij een goede voorspelling 2.00 per ingezette euro. Een quotering van 2.50 is gelijk aan 6/4 (€1,50 winst per euro die je hebt ingezet) en 1.67 is hetzelfde als 4/6 en 11.00 als 10/1.

Amerikaanse quotering

In de Verenigde Staten hebben ze vervolgens ook weer een eigen manier. De Amerikaanse weergave van odds (ook wel aangeduid als money lines) is een positief of negatief getal. Een negatieve quote toont hoeveel je moet inzetten om honderd eenheden te winnen en een positieve Amerikaanse odd toont hoeveel je wint bij de inzet van honderd eenheden. De 1.25 uit het voorbeeld zou er in een Amerikaanse verhouding als -400 uitzien.

Waarin de Engelse en American odds op elkaar lijken is het feit dat ze wat vertellen over je eventuele winst per ingezette eenheid. Voor ons Europeanen is wellicht de decimale odd het best te begrijpen.

Wat zeggen quotes en odds?

Een odd vertegenwoordigt de waarschijnlijkheid dat een bepaalde gebeurtenis zal voorkomen. Stel dat een bepaalde ploeg een quotering van 1.95 heeft meegekregen om een wedstrijd te winnen, dan geeft dat weer wat de bookmaker denkt dat de kansen van die ploeg zijn.

Een voorbeeldje hoe je quotes en odds omrekent naar de veronderstelde kans in procenten => 1 / de odds (in decimalen). Nemen we de 1.95 van hierboven dan is de kans dat er gewonnen wordt volgens de bookmaker 51.28% (want 1 : 1.95 = 0.5128).

Bij een bookmaker kun je gokken op wedstrijden, toernooien, grote evenementen etc. Bookmakers bieden weddenschappen aan waarop jij kunt inzetten. Wat je nodig hebt is een account met wat tegoed daarop. Vervolgens kun je voorspellingen doen en inzetten vanaf 1 euro. Heb je een goede voorspelling gedaan, dan krijg je de quotering x je inleg terug. Wij gaan hierbij uit van decimal odds.

Hoe komt een quotering tot stand?

De vraag die wellicht bij je opkomt is ‘hoe berekenen bookmakers odds’? Voor iedere wedstrijd kijkt de bookmaker naar zaken als de huidige plaats van het team op de ranglijst, de recente (onderlinge) resultaten, absenties en de krachtsverhouding. Hebben ze die informatie op een rijtje dan wordt duidelijk wie in een bepaalde partij favoriet is. Vervolgens wordt ingeschat hoe de spelers (waaronder jij) zullen gaan inzetten. Die inschatting is belangrijk voor de bookies want doen ze dat goed, dan maken ze bij iedere uitkomst van de wedstrijd wat winst.

Zijn de quotes / odds eenmaal vastgesteld dan kan er ingezet worden. Maar toch kunnen de noteringen nog veranderen. Valt er bijvoorbeeld ineens een belangrijke speler uit, is er plots een verkoudheid uitgebroken binnen het team, zijn er spanningen ontstaan? Dit soort gebeurtenissen hebben invloed op de mogelijke uitkomst van de wedstrijd en dus ook op de hoogte van de odds. Maar quoteringen kunnen ook ineens dalen indien massaal wordt ingezet op een bepaalde ploeg. Meestal houdt dat dan ook in dat de odds op gelijkspel of winst van de tegenpartij stijgen.

odds en quoteringen

Value bet vinden

We zeiden al eerder, hoe hoger de odds hoe kleiner de kans dat je gaat winnen met inzetten op die voorspelling. Een beginnende speler zal denken snel rijk te kunnen worden met het inzetten op een weddenschap waaraan een hoge quotering is gekoppeld, maar over het algemeen is natuurlijk niets minder waar.

De bookmakers hebben allerlei berekeningen uitgevoerd om tot bepaalde quotes en odds te komen. ‘Hoe waarschijnlijk is het dat het tot een bepaalde uitkomst zal komen?’ is wat de bookies zich continu afvragen. En hoe waarschijnlijker het is dat iets gaat gebeuren, hoe lager de odds zijn. Logisch wel….

Maar bookmakers hebben het vanzelfsprekend niet altijd bij het rechte eind. Aan jou de taak de bookmakers te verslaan en om uit het grote aanbod de weddenschappen met waarde te pikken!

De bookmakers verslaan

Focus je op een competitie waar je wat kennis van hebt en/of die je volgt. Zie jij dat een bepaalde club de laatste tijd wat aan het kwakkelen is, zijn er blessures, is er onderling gedoe of speelt er wat anders wat bookmakers niet weten? Check in zo’n geval dan de odds voor de volgende wedstrijd. Bookmakers zien dit soort dingen namelijk nog wel eens over het hoofd en zetten een (te) hoge quotering op de niet-favoriet! Dat is het moment dat je een value bet hebt gevonden; als er een groot verschil zit tussen jouw verwachting van de kansen en die van de bookmakers.