Gokken A - Z

A

Acca – Kort voor ‘accumulator’.

Accumulator – Meerdere (4 of meer) voorspellingen in 1 weddenschap; een meervoudige weddenschap c.q. multiple bet. Hoe hoger je gestapelde voorspellingen (odds worden met elkaar vermenigvuldigd), hoe meer winst. Ook wel kortweg acca genoemd.

Ante post weddenschap – Een ‘lange termijn’ bet. Hierbij zet je in op een resultaat dat pas veel later bekend zal zijn. Bijvoorbeeld aan het begin van het seizoen een kampioen voorspellen.

Asian Handicap – Hiermee geef je een virtuele voorsprong aan de zwakkere ploeg. Zodoende worden wedstrijden tussen ongelijke partijen interessanter om op te wedden.

Australian Open gokken – Alles over het wedden op de Australian Open tennis grand slam.

B

Backen – Een weddenschap backen is voorspellen dat iets wel gebeurt. Backer = Degene die wedt op iets dat zal gebeuren en erop inzet tegen bepaalde odds. Het tegenovergestelde van backen is ‘layen’. Zie ook Betting Exchange en Matched Betting voor meer info.

Backer Stake – het bedrag dat je kunt winnen wanneer je een bet ‘layed’. Wedterm die bij exchange betting hoort.

Banker – Een evenement/wedstrijd waarbij je zeker van winst bent. Bankers worden gebruikt in systeemweddenschappen om de bet te doen slagen. Odds zijn zo laag dat inzetten als single bet zinloos is.

Bankroll – het geld dat je hebt gereserveerd om mee te gokken.

Bankroll management – het beheren van je geld op een manier die als doel heeft om op lange termijn succes te hebben.

Beide teams scoren – Voorspellen of er wel of niet door beide teams gescoord wordt. Meest populaire weddenschap die er is.

Bet / Betting – Engelse term voor weddenschap / wedden.

BTTS – of BTS. Afkorting voor Both Teams To Score | Beide teams Scoren.

Betting Exchange – Als het ware een beurs waar in weddenschappen wordt gehandeld. Jij bent de bookmaker en bepaalt je odds. Stap in de wereld van ‘layen’ en ‘backen’.

Bookmaker – Bij een bookmaker kun je gokken op wedstrijden, toernooien, grote evenementen en vaak ook nog op een aantal zaken die niets met sport te maken hebben. Een bookmaker biedt weddenschappen aan waarop jij kunt inzetten. Wat je nodig hebt is een account met wat tegoed daarop. Vervolgens kun je voorspellingen doen en inzetten vanaf 1 euro. Heb je een goede voorspelling gedaan, dan krijg je de quotering x je inleg terug. Bij een onjuiste voorspelling verlies je de weddenschap en ben je inzet kwijt.

Boksen – Alles over het wedden op boksen en andere vechtsporten.

Budgetplan – Slim je geld inzetten doe je aan de hand van een strikt budgetplan. Als je je heel zeker voelt over een weddenschap, dan zet je meer in dan als je gokt op een outsider. In het Engels: stake management, oftewel het beheren (managen) van je inzet (stake).

C

Canadees Systeem – systeemweddenschap van 26 weddenschappen uit 5 voorspellingen (tips): Tien 2-tips combi’s, tien 3-tips combi’s, vijf 4-tips combi’s en één 5-tips combi. Je moet minstens twee van de vijf tips goed hebben om te winnen.

Champions League gokken – Alles over het gokken op Champions League voetbal.

Combi weddenschap – Kort voor combinatieweddenschap.

Combinatieweddenschap – Combinatie van twee of meer voorspellingen van verschillende wedstrijden in 1 weddenschap. De totale odd is de som van de vermenigvuldiging van alle afzonderlijke odds.

Correcte score – Weddenschap op exacte score (aan het einde of bij rust) van een wedstrijd of evenement.

D

Darts gokken – Alles over het wedden op darten.

Double – Meervoudige weddenschap waarin je twee voorspellingen combineert in 1 bet.

Double chance – Wedoptie om tegelijkertijd te gokken op twee uitslagen van een wedstrijd of event. Mogelijkheden: X1 (thuis wint of gelijkspel), X2 (uit wint of gelijkspel) en 12 (winst thuis of uit, maar geen gelijkspel). Variant op de single bet. Zie ook hier voor meer info.

Dubbele kans – zie double chance.

Draw no Bet – Wedoptie waarbij je alleen een winnaar kunt aanwijzen. De optie gelijkspel is niet beschikbaar => Bij een gelijkspel krijg je je ingezette geld terug. Minder risico dus dan met een single bet, maar ook wat lagere odds.

E

Each Way / EW – De Each Way weddenschap is handig om je kansen te spreiden. De bet bestaat in feite uit 2 delen: een win weddenschap en een place weddenschap. In het geval dat jouw favoriet niet wint, maar tweede, derde (en soms vierde) wordt, win je toch nog iets met je weddenschap. Voor de win bet gelden de gewone odds, voor de place weddenschap een deel (veelal ¼) van de win bet. De EW bet komt vaak voor bij paardenraces. Let op: je stake (= je inzet) wordt verdubbeld. Zet je bijvoorbeeld 5 euro in op een Each Way weddenschap dan wordt je totale stake automatisch 10 euro.

Enkelvoudige weddenschappen – Ook wel single bet genoemd. 1 enkele weddenschap. Klassiek voorbeeld is de 1 X 2 weddenschap. Hiermee voorspel je wie een wedstrijd wint. De 1 staat voor het thuis team en de 2 voor het uit team. De X staat voor gelijkspel.

EK Voetbal gokken – Alles over het wedden op het EK voetbal.

Eredivisie gokken – Alles over het wedden op Eredivisie voetbal.

Europa League gokken – Alles over het wedden op de UEFA Europa League.

F

Formule 1 gokken – Alles over het wedden op de Formule 1 races.

Fourfold – Meervoudige weddenschap waarin je vier voorspellingen combineert in 1 bet.

Fivefold – Meervoudige weddenschap waarin je vijf voorspellingen combineert in 1 bet.

G

Goliath Systeem – Een systeemweddenschap van 247 weddenschappen uit 8 door jou geselecteerde voorspellingen (tips): 28 twee-tips combi’s, 56 drie-tips combi’s, 70 4-tips combi’s, 56 vijf-tips combi’s, 28 zes-tips combi’s, 8 zeven-tips combi’s en één 8-tips combi. Je moet minstens twee van de acht tips goed hebben om te winnen.

Glory – Alles over het wedden op Glory kickboksen en andere vechtsporten.

H

Handicap – een virtuele voorsprong die je een (zwakker) team of speler toekent.

Head-to-head of 1 2 weddenschap – Directe vergelijking tussen twee spelers / teams. Wie eindigt hoger / wie wint?

Heinz – Een systeemweddenschap van 57 weddenschappen uit 6 voorspellingen (tips): 15 twee-tips combi’s, 20 drie-tips combi’s, 15 vier-tips combi’s, 6 vijf-tips combi’s en één 6-tips combi. Tenminste twee van de zes tips moeten goed zijn om te winnen.

I

In Play – Live wedden tijdens een wedstrijd.

J

Jupiler League gokken – Alles over het wedden op de Jupiler League.

K

Kickboksen – Alles over het wedden op kickboksen en andere vechtsporten.

L

Layen – Bij ‘layen’ stap je in de schoenen van een bookmaker en biedt je odds aan voor een bepaalde uitkomst. Kijk in de handleiding Betting Exchange voor meer over dit onderwerp. Layen is het tegenovergestelde van backen.

Liability – Het geld dat je moet betalen als iemand de weddenschap die jij hebt ‘gelayed’ wint. Je geeft garantie dat het mogelijk te winnen bedrag betaald wordt. Liability is een wedterm die thuishoort bij de betting exchange.

Live wedden – Ook ‘in-play’ betting genoemd. Inzetten terwijl de wedstrijd gaande is. De odds wisselen continue. Zet in op het juiste moment en pak een top notering.

Lucky 15 – Een systeemweddenschap van 15 weddenschappen uit 4 voorspellingen (tips): Per tip een enkele weddenschap, 6 twee-tips combi’s, vier 3-tips combi’s en één 4-tips combi. Je moet minstens één van de vier tips goed hebben om te winnen.

Lucky 31 – Een systeemweddenschap van 31 weddenschappen uit 5 voorspellingen (tips): Per tip een enkele weddenschap, 10 twee-tips combi’s, 10 drie-tips combi’s, 5 vier-tips combi’s en 1 vijf-tips combi. Je moet minstens één van de vijf tips goed hebben om te winnen.

Lucky 63 – Een systeemweddenschap van 63 weddenschappen uit 6 voorspellingen (tips): Per tip een enkele weddenschap, 15 twee-tips combi’s, 20 drie-tips combi’s, 15 vier-tips combi’s, 6 vijf-tips combi’s en 1 zes-tips combi. Je moet minstens één van de zes tips goed hebben om te winnen.

M

Matched Betting – Methode om 100% gegarandeerd winst te maken.

MMA – Alles over het wedden op Mixed Martial Arts en andere vechtsporten.

Meer Minder – Een weddenschap waarbij je voorspelt of er meer of minder wordt gehaald dan het gestelde criterium. Ook wel Over – Under weddenschappen genoemd.

Meervoudige weddenschap – Combinatie van twee of meer voorspellingen van verschillende wedstrijden in 1 weddenschap. De totale odd is de som van de vermenigvuldiging van alle afzonderlijke odds.

MotoGP gokken – Alles over het wedden op MotoGP.

Multiple bet – Engelse term voor meervoudige weddenschap.

N

Noteringen – Ook wel quotes, quoteringen of odds genoemd. Het staat voor jouw ‘winstkans’. Het is het ‘bedrag’ dat je per ingezette euro krijgt als je voorspelling juist is.

O

Odds – Ook wel quotes, quoteringen of noteringen genoemd. Het staat voor jouw ‘winstkans’. Het is het ‘bedrag’ dat je per ingezette euro krijgt als je voorspelling juist is.

Olympische Spelen gokken – Alles over het wedden op de Olympische Zomer- en Winterspelen.

Outright – Wedden op de winnaar van het gehele toernooi / seizoen / evenement.

Over Under – Een weddenschap waarbij je voorspelt of er meer of minder wordt gehaald dan het gestelde criterium. Ook wel Meer – Minder weddenschappen genoemd.

P

Paarden gokken – Alles over het wedden op paardenraces.

Parlay – Progressief wedsysteem waar veel winst mee te behalen is. Als je weddenschappen plaatst met twee of meer resultaten (voor twee verschillende voetbalwedstrijden bijvoorbeeld), worden die door de goksites automatisch weergegeven als een combi-weddenschap (parlay). Het is mogelijk met 2 tot meestal 12 weddenschappen. De winst van de eerste gewonnen weddenschap gaat over naar de volgende, dit gaat zo door tot de laatste weddenschap gewonnen of verloren is. Je bent bij een verloren bet alles kwijt, maar bij een gewonnen weddenschap kan de winst behoorlijk opgelopen zijn. Wordt veel gebruikt bij bets met lage odds.

Patent Systeem – Een systeemweddenschap van 7 weddenschappen uit 3 voorspellingen (tips): Een enkele weddenschap per tip, 3 twee-tips combi’s, en 1 drie-tips combi. Je moet minstens één van de drie tips goed hebben om te winnen.

Peer-to-peer weddenschappen – weddenschappen tussen twee personen en niet tussen een bookmaker en een persoon. Term hoort thuis bij gokken op de betting exchange.

Q

Quoteringen – Ook wel quotes, odds of noteringen genoemd. Het staat voor jouw ‘winstkans’. Het is het ‘bedrag’ dat je per ingezette euro krijgt als je voorspelling juist is.

Quotes – Ook wel odds, quoteringen of noteringen genoemd. Het staat voor jouw ‘winstkans’. Het is het ‘bedrag’ dat je per ingezette euro krijgt als je voorspelling juist is.

R

Roland Garros gokken – Alles over het wedden op de French Open – grand slam tennis Parijs.

S

Scorecast – Tegelijkertijd wedden op twee uitslagen van hetzelfde evenement. Bijvoorbeeld de eerste maker van een doelpunt en de correcte uitslag.

Single bets – Engelse term voor enkelvoudige weddenschap. 1 enkele weddenschap. Klassiek voorbeeld is de 1 X 2 weddenschap. Hiermee voorspel je wie een wedstrijd wint. De 1 staat voor het thuis team en de 2 voor het uit team. De X staat voor gelijkspel.

Strategie – Succesvol gokken op sport begint met een goede tactiek. In de handleiding wedstrategieën lees je over de verschillende methodes die er zijn om op de lange termijn winst te maken.

Super Heinz Systeem – Een systeemweddenschap van 120 weddenschappen uit 7 voorspellingen (tips): 21 twee-tips combi’s, 35 drie-tips combi’s, 35 vier-tips combi’s, 21 vijf-tips combi’s en 1 zeven-tips combi. Je moet minstens twee van de zeven tips goed hebben om te winnen.

Systeemweddenschap – Lijkt op een combinatieweddenschap, maar je kunt ook winnen als niet alle uitkomsten goed zijn. Zie ook onderaan onder ‘overig’ de uitleg van de verschillende systemen. Varianten zijn: Trixie, Heinz, Canadian, Lucky 15, Goliath enz.

System Bet – Engelse term voor systeemweddenschap.

T

Tenfold – Meervoudige weddenschap waarin je tien voorspellingen combineert in 1 bet.

Tennis gokken – Alles over het wedden op tenniswedstrijden.

Tour de France gokken – Alles over het wedden op de Ronde van Frankrijk.

Treble – Meervoudige weddenschap waarin 3 voorspellingen zijn gecombineerd.

Trixie – Een systeemweddenschap van 4 weddenschappen uit 3 voorspellingen (tips): 3 twee-tips combi’s (drie dubbele en één 3-tips combi. Twee van de drie tips moeten goed zijn om te winnen.

U

US Open gokken – Alles over het wedden op de US Open – grand slam tennis New York.

UFC – Alles over het wedden op UFC events en andere vechtsporten.

V

Value – oftewel ‘waarde’. In jouw ogen te hoge odds van de bookmakers. Jouw inschatting / opinie verschilt met de kansberekening van de bookmakers. De bookies hebben daarom volgens jou een te hoge odd en dat betekent dat je ‘waarde’ te pakken hebt. Ook wel ‘value betting’ genoemd.

Voetbal gokken – Alles over het wedden op voetbal.

Vechtsport – Alles over het wedden op vechtsporten als kickboksen, boksen, UFC, MMA en Glory events.

W

Waarde – zie ‘value’

Wedden op Australian Open

Wedden op Boksen

Wedden op Champions League

Wedden op Darts

Wedden op EK Voetbal

Wedden op Eredivisie

Wedden op Europa League

Wedden op Formule 1

Wedden op Glory

Wedden op Jupiler League

Wedden op Kickboksen

Wedden op MMA

Wedden op MotoGP

Wedden op Olympische Spelen

Wedden op Paarden

Wedden op Roland Garros

Wedden op Tennis

Wedden op Tour de France

Wedden op US Open

Wedden op UFC

Wedden op Vechtsporten

Wedden op Voetbal

Wedden op Wielrennen

Wedden op Wimbledon

Wedden op WK Voetbal

Wedstrategieën – Succesvol wedden begint met een goede tactiek. In deze handleiding lees je over de verschillende methodes die er zijn om op de lange termijn winst te maken met gokken.

Wincast – Tegelijkertijd voorspellen welke speler scoort in combinatie met wie wint. Vaak ook de opties: eerste goal, laatste goal etc.

Y

Yankee – Een systeemweddenschap van 11 weddenschappen uit 4 voorspellingen (tips): 6 twee-tips combi’s, 4 drie-tips combi’s en één 4-tips combi’s. Twee van de drie tips moeten goed zijn om te winnen.

OVERIG

1 2 weddenschap – Twee mogelijke uitslagen waarbij er maar één goed is (bijvoorbeeld: Nadal speelt tegen Federer, wie wint?). Wedoptie toepasbaar bij sporten waarbij gelijkspel niet mogelijk is zoals bijvoorbeeld Formule 1, tennis, basketbal e.d. Zie ook ‘head-to-head’.

1 x 2 weddenschap – Niet te verwarren met de 1 2 bet. Hier zijn drie uitslagen mogelijk, waarbij er maar één goed kan zijn. De simpele voetbalweddenschap winst, gelijk, verlies is een klassiek voorbeeld.

3 Way Handicap – Variant op de Asian Handicap waarbij gelijkspel ook mogelijk is.

2/3 systeem – 3 weddenschappen die van 3 voorspellingen (tips) afkomen: drie 2-tips combi’s. Tenminste 2 van de 3 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

2/4 systeem – 6 weddenschappen die van 4 voorspellingen (tips) afkomen: zes 2-tips combi’s. Tenminste 2 van de 4 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

2/5 systeem – 10 weddenschappen die van 5 voorspellingen (tips) afkomen: tien 2-tips combi’s. Tenminste 2 van de 5 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

2/6 systeem – 15 weddenschappen die van 6 voorspellingen (tips) afkomen: vijftien 2-tips combi’s. Tenminste 2 van de 6 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

2/7 systeem – 21 weddenschappen die van 7 voorspellingen (tips) afkomen: 21 twee-tips combi’s. Tenminste 2 van de 7 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

2/8 systeem – 28 weddenschappen die van 8 voorspellingen (tips) afkomen: 28 twee-tips combi’s. Tenminste 2 van de 8 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

3/4 systeem – 4 weddenschappen die van 4 voorspellingen (tips) afkomen: vier 3-tips combi’s. Tenminste 3 van de 4 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

3/5 systeem – 10 weddenschappen die van 5 voorspellingen (tips) afkomen: tien 3-tips combi’s. Tenminste 3 van de 5 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

3/6 systeem – 20 weddenschappen die van 6 voorspellingen (tips) afkomen: twintig 3-tips combi’s. Tenminste 3 van de 6 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

3/7 systeem – 35 weddenschappen die van 7 voorspellingen (tips) afkomen: 35 drie-tips combi’s. Tenminste 3 van de 7 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

3/8 systeem – 56 weddenschappen die van 7 voorspellingen (tips) afkomen: 56 drie-tips combi’s. Tenminste 3 van de 8 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

4/5 systeem – 5 weddenschappen die van 5 voorspellingen (tips) afkomen: vijf 4-tips combi’s. Tenminste 4 van de 5 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

4/6 systeem – 15 weddenschappen die van 6 voorspellingen (tips) afkomen: vijftien 4-tips combi’s. Tenminste 4 van de 6 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

4/7 systeem – 35 weddenschappen die van 7 voorspellingen (tips) afkomen: 35 vier-tips combi’s. Tenminste 4 van de 7 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

4/8 systeem – 70 weddenschappen die van 8 voorspellingen (tips) afkomen: 70 vier-tips combi’s. Tenminste 4 van de 8 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

5/6 systeem – 6 weddenschappen die van 6 voorspellingen (tips) afkomen: 6 vijf-tips combi’s. Tenminste 5 van de 6 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

5/7 systeem – 21 weddenschappen die van 7 voorspellingen (tips) afkomen: 21 vijf-tips combi’s. Tenminste 5 van de 7 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

5/8 systeem – 56 weddenschappen die van 8 voorspellingen (tips) afkomen: 56 vijf-tips combi’s. Tenminste 5 van de 8 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

6/7 systeem –  7 weddenschappen die van 7 voorspellingen (tips) afkomen: 7 zes-tips combi’s. Tenminste 6 van de 7 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

6/8 systeem – 28 weddenschappen die van 8 voorspellingen (tips) afkomen: 28 zes-tips combi’s. Tenminste 6 van de 8 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.

7/8 systeem – 8 weddenschappen die van 8 voorspellingen (tips) afkomen: 8 zeven-tips combi’s. Tenminste 7 van de 8 voorspellingen moeten correct zijn om te winnen.