Betting Exchange

Een Betting Exchange, de naam zegt het al, is een beurs waar in weddenschappen kan worden gehandeld. Op de meeste online wedsites speel je tegen de bookmaker, maar op een Betting Exchange kun je zelf in de schoenen van online bookmaker gaan staan en weddenschappen aanbieden.

Bezoek Betfair en Betsson voor betting exchange weddenschappen.

Bij een gewone online goksite wed je tegen de bookmaker, op een Betting Exchange wed je tegen andere bezoekers. Allereerst kun je zelf aangeven tegen welke odds je een bet aan wilt nemen (een weddenschap backen) en daarnaast kun je ook zelf een weddenschap layen (zeggen dat iets niet gebeurt), iets dat normaal alleen aan de bookmaker zelf is voorbehouden.

Door weddenschappen aan te gaan of zelf aan te bieden kun je jouw verliezen beperken, en je kunt jouw winstkansen vergroten. In feite kun je van twee walletjes snoepen.

Traden (handelen) & Matched Betting

Op een Bet Exchange kun je ‘traden’, handelen, net als op en echte beursvloer. Hier kun je zelf weddenschappen aanbieden. Je kunt ook wedden op het tegenovergestelde resultaat van een weddenschap die je al eerder gebackt of gelayed hebt. Hierdoor kun je verliezen beperken.

Je kunt op de Beurs voor Weddenschappen ook zelf een prijs vragen bij een bepaald resultaat, en hopen dat iemand die wedstrijd ‘matched’ – d.w.z. dat iemand anders op precies de tegenovergestelde manier inzet.

Liability (garantstelling)

Als je op de Betting Exchange inzet op een weddenschap, krijg je te maken met jouw ‘liability’. Voorbeeld: je neemt een weddenschap aan van iemand en zet €5 in op een Lay bij odds van 3.50 (en bent op dat moment dus ‘bookmaker’).

Als jij wint krijg je €5 en de ander is zijn inzet kwijt.

Degene die de weddenschap backt en aanbiedt, heeft ook €5 ingezet tegen odds van 3.50. Dat betekent dat als hij of zij gelijk heeft, winst maakt: €17,50 – €5 = €12,50 bedraagt.

Jouw liability is hier dus €12,50, en dat bedrag zal uit jouw account gehaald worden. Om jouw inzet van €5 te winnen bij deze weddenschap, moet je dus een garantie geven van €12,50. Dit bedrag zie je meteen in je scherm op het moment dat je wilt layen of backen op een Betting Exchange.

Je verlies beperken & winstkans vergroten

Bijvoorbeeld wanneer je had ingezet op de weddenschap dat Team X een wedstrijd zou winnen. Halverwege de wedstrijd begin je te twijfelen en je wilt niet zoveel geld verliezen, dus zet je in op het tegengestelde resultaat: Team X verliest. In het eerste geval heb je €50 ingezet op een bet me odds van 10 waarbij je €500 zou verdienen als Team X wint. Nu zet je €35 in tegen odds van 15 dat Team X verliest.

Als Team X alsnog wint heb je €500 gewonen (50×10). Als team X verliest win je 35×15 = €525.

Vaak worden er betere quotes (odds) aangeboden dan bij gewone weddenschappen bij online bookmakers. Dat heeft er o.a. mee te maken dat er bij gewone weddenschappen een hogere winstmarge voor de online bookmaker is ingecalculeerd.

Bookmakers commissie

Bij een Bet Exchange verdient men niets of nauwelijks iets met de bets die door klanten worden afgesloten of aangeboden. De Betting Exchange haalt zijn winst namelijk uit een percentage commissie over de winst, dus kijk wat dat percentage is en hou daar rekening mee wanneer je besluit de Betting Beursvloer op te stappen!