Gokken op eSports

Wedden op eSports

In de afgelopen jaren is Electronic sport aan een enorme opmars bezig en bookmakers springen hier handig op in; je kunt dan ook bij steeds meer goksites wedden op eSports. Kortweg komt e-Sport neer op het competitief spelen van computerspellen. Van gamen als een individuele hobby op de zolderkamer is dan geen sprake meer – het is een heus evenement, inclusief publiek, sponsors, live streams en ook wedden op sport hoort erbij. Op deze pagina alles over gokken op eSports. Hoe je voorspellingen kunt doen, wat bij de bookmakers de mogelijke weddenschappen zijn en op welke videogames je kunt inzetten.

Wedden op FIFA Liga Pro, eDivisie en ander eSoccer? Of wedden op Dota 2, Counter-Strike, Virtual Grand Prix F1 en voorspellingen doen voor games als StarCraft en LoL? Er is bij de bookies vanalles mogelijk. Verderop een beknopte uitleg van een aantal games.

wedden op eSports: inzetten op je favoriet games

Verschil eSports en virtuele sporten

Ter verduidelijking eerst even over het verschil tussen eSports en Virtual Sports. Bij eSports gaat het om een wedstrijd gamen. Is er een multi player computerspel, dan wordt er vast ook wel ergens eens toernooi georganiseerd. Meestal zijn het professionele eSporters die aan zulke toernooien deelnemen.
Bij virtuele sporten wordt een sport door een computer gesimuleerd. Denk aan voetbal, paardenraces en tenniswedstrijden. Net als bij bijvoorbeeld online casinospellen, is het ook bij wedden op virtuele sporten zo dat de Random Number Generator en andere veiligheidsaspecten ervoor zorgen dat alles eerlijk verloopt.

Het verschil tussen eSport en virtuele sport is dus dat er bij eSports echte mensen aan het gamen zijn en dat bij virtuele sporten de computer met daarbij de RNG (de toevalsgenerator) het spel bepaalt. Bij bookmakers is het wedden op virtuele sporten al jaren mogelijk, wedden op eSports is wat nieuwer.

Hoe werkt wedden op eSports?

Wedden op eSports gaat eigenlijk min of meer hetzelfde als het wedden op gewone sporten. Op een paar uitzonderingen na (ligt aan de game) zijn de wedopties gelijk. Gaat het om eSoccer bijvoorbeeld dan zijn er geen verschillen met wedden op gewoon voetbal. Je vindt bij bookmakers dan ook weddenschappen als Double Chance, Draw No Bet enzovoorts. Check op de site van je bookie de specifieke betting rules voor het wedden op eSports. Hoewel er geen grote verschillen zijn kunnen er wel bijvoorbeeld wat andere maximum pay outs gelden enzo.

Nog geen bookmakers account om te kunnen wedden op eSports? Binnen een paar minuten heb je je geregistreerd (en wellicht een mooie welkomstbonus meegepakt) en kun je direct aan de slag!

E-sports weddenschap plaatsen

Op bookmakerssites vind je doorgaans aan de linkerkant van je scherm een overzicht van alle sporten en ook het wedden op eSports staat daartussen. Klik je verder dan vind je alle beschikbare events waarop ingezet kan worden. Per eSport zijn er verschillende markten beschikbaar en de meest populaire weddenschappen worden direct getoond. Weet overigens wel goed waar je op wedt. Ken je de regels van de betreffende eSport niet goed, ga die dan eerst na op bijvoorbeeld internet of You Tube.

Heb je een bet gevonden waar je wat geld op wilt inzetten, klik op de odds die bij die weddenschap horen en de wedcoupon verschijnt in beeld. Geef aan hoeveel je wilt inzetten, bevestig en klaar is kees. Is je voorspelling juist, dan krijg je je inleg x de quotering terug.

Opties wedden op eSports

Net als bij reguliere sporten kun je ook bij eSports winnaars voorspellen, het verschil in punten voorspellen en/of wedden met handicaps en combi’s maken. Er zijn bij eSports weliswaar minder wedopties (hoofdzakelijk om frauderen tegen te gaan) maar toch is er meer dan genoeg om je mee te vermaken. Gaat het om eSoccer dan zul je tijdens een EK of WK zien dat er enorm veel mogelijkheden zijn. Zulke toernooien hebben eenzelfde verloop als een ‘echt’ WK of EK, dus compleet met voorrondes, poulefases en de knock out fase.

Verdiep je van tevoren in de statistieken, de spelers en de vorm van die eSporters om je kans op winst te vergroten. Of het nu gaat om wedden op League of Legends, Dota 2 of FIFA, het is voor succesvolle eSports weddenschappen aan te raden wat research te doen!

Voorspellingen eSports

Live stream eSports

Sommige eSports events worden niet alleen online uitgespeeld maar vinden plaats in grote zalen of zelfs stadions. Neem The International. Deze Dota 2 Championships wordt in afgeladen arena’s afgewerkt in grote steden. De toernooien worden ook gestreamd via Twitch, SteamTV, You Tube etc. Met een account kun je ook bij bookmakers live stream eSports kijken. Live wedden op eSports en op dezelfde site gelijktijdg het gamen livestream volgen is vanzelfsprekend ideaal…

Wedden op Counter-Strike

Bij Counter-Strike: Global Offensive, oftewel CS:GO, strijden twee teams (terrorists en counter-terrorists) bestaande uit vijf spelers in 30 rondes van 2 minuten tegen elkaar. De terrorists moeten op een van de aangegeven plekken een bom plaatsen, de counter-terrorists moeten dat zien te verhinderen. Je kunt bij de bookies wedden op de uitslag, Map Winners, Pistol Round Winner en dergelijke. Ook kun je tijdens de rondes inzetten met handicaps. Astralis en Natus Vincere zijn op het moment van schrijven twee goed presterende CS:GO teams.

Wedden op League of Legends

De videogame League of Legends, oftewel LoL, valt in de categorie ‘battle arena’. Twee teams van vijf spelers spelen in Summoner’s Rift met als doel de Nexus van de tegenstander te vernietigen, terwijl ze hun eigen Nexus verdedigen. Over het algemeen duurt de game tussen de 20 en 60 minuten. Bookmakers hebben verschillende League of Legends weddenschappen per wedstrijd beschikbaar maar ook kun je voorspellingen doen voor de grote kwalificatietoernooien en kun je toekomstige kampioenen voorspellen. E-Sports teams die de afgelopen jaren goed presteerden zijn onder andere Cloud 9, FunPlus Phoenix, G2 Esports, Excel esports, Team Liquid, Fnatic en T1.

Wedden op Dota 2

Dota staat voor Defence of the Ancients en gaat eveneens tussen twee teams van vijf en valt net als LoL ook in de battle arena categorie. Dota 2 is volgens sommigen een tactischer game. Het gaat in deze videogame om het vernietigen van elkaars basis, The Ancient. Dota is bij eSporters zeer populair en er zijn tal van competities waarin het spel gespeeld wordt.

Gokken op The International

Eens per jaar vindt The International plaats, een mega e-Sports event met een prijzenpot van rond de 30 miljoen dollar. Gokken op e-Sports is tijdens The International Dota 2 meer dan hot. Bookmakers hebben tijdens het toernooi tal van inzetmogelijkheden online voor je klaar staan. Sterke teams van de laatste jaren zijn onder meer Team Secret, PSG.LGD, Team Liquid en OG.

Wedden op FIFA. Is er geen voetbal om op te gokken? Denk dan aan wedden op eSports zoals FIFA!

Gokken op eSports

E-Sports betting

E-sporters zijn natuurlijk op een andere manier bezig met sport, maar er komt heel wat tactisch inzicht en vaardigheid bij kijken. In Azië zijn eSports razend populair en er is flink wat geld mee gemoeid.

Ergens eind jaren 90 raakte de term e-sport in zwang. En in 1999 werd een grote stap gezet door de oprichting van de Online Gamers Association. Natuurlijk lenen niet alle computerspellen zich voor eSport. Niemand wordt echt warm of koud van kijken naar een potje Tetris. Dit zijn de populairste categorieën games: realtime strategy, multiplayer online battle arena, first-person shooter, racing games, vechtspellen en multiplayer survival-spellen. Een voorbeeld van die laatste categorie is Fortnite.

Teamsport

E-sport is een teamsport. Ben je erg goed in pakweg het voetbalspel FIFA, dan kan je worden opgenomen in een team. Je krijgt een contract, moet een tenue dragen en wordt opgeleid. Soms wonen de (jonge) teamleden samen, zodat ze elke dag samen fysieke trainingen doen, de game waarin ze zich specialiseren spelen en tips en trucs uitwisselen.

Sommige eSports evenementen vinden puur online plaats. Soms ook worden de teams zoals gezegd in een grote zaal of zelfs een sportstadion gedropt. En dan zitten er duizenden toeschouwers op de bankjes, naast de miljoenen mensen die de games live streams bekijken.

ESports: big business

De omzet uit tickets, merchandise, mediarechten, advertenties en sponsordeals van eSports is gegroeid van 655 miljoen dollar in 2017 naar 1,1 miljard in 2019. Naar verwachting zullen in 2022 een kleine 600 miljoen mensen naar e-sport kijken, hetzij online of live.

Wedden op eSports

Natuurlijk kan je ook wedden op eSports. Bijvoorbeeld op welk team wint of verliest, of hoeveel punten verschil er tussen de teams zal zitten. De gokmarkt rondom eSports is in 2020 zo’n 30 miljard dollar waard. De populairste spellen waarop wordt gegokt zijn Battlefield, Dota 2, Call of Duty, Hearthstone: Heroes of Warcraft, FIFA, League of Legends en Overwatch.

Bij steeds meer bookmakers kun je wedden op eSports. Betway laat je bijvoorbeeld inzetten op de ESL Pro League. Het voordeel van eSport is dat er echt letterlijk altijd wel ergens een toernooi kan worden georganiseerd. De coronacrisis maakt deze tak van digitale sport vermoedelijk alleen maar groter. Een gunstig teken is bijvoorbeeld dat honderdduizenden mensen inschakelden om Max Verstappen te zien simracen of dat tijdens de periode dat wedden op voetbal niet mogelijk was, er veel belangstelling voor eFootball was.

Organisator eSports events

De grootste organisator van e-sportcompetities is Electronic Sports League (ESL). Het Duitse bedrijf zendt de meeste toernooien uit via het streamingplatform Twitch. Een van de grootste e-sportclubs is het Nederlandse Team Liquid, dat in 2000 is opgericht in Utrecht. Het team heeft al dik 34 miljoen dollar aan prijzengeld opgehaald.