skip to Main Content

Wout Poels wint groots in Ronde van Baskenland: Valverde favoriet etappe 6

Ronde van het Baskenland 2014 – wielrennen. Wout Poels heeft donderdag de zwaarste etappe van de Ronde van Baskenland op grootse wijze gewonnen. De Limburger was Contador en Valverde te snel af. Contador behoudt wel de leiding in het klassement.

4e etappe Koninginnenrit

De vierde etappe in de Ronde van Baskenland had een lengte van 151 kilometer. Niet zozeer de afstand, maar wel de obstakels tussen start en finish bezorgden deze etappe het etiket Koninginnenrit. Onderweg moesten drie cols van de tweede en twee van de eerste categorie worden bedwongen.

Eerder die middag plaatste het trio Luis Leon Sanchez (Caja Rural), Alexandr Dyachenko (Astana) and Jean-Marc Marino (Cannondale) de eerste aanval. Drie anderen sloten zich bij de koplopers aan. Het peloton gaf het zestal wat speelruimte maar trapte zelf ook in hoog tempo door. Na 77 kilometer was het pak weer compleet.

Contador en Valverde gepasseerd

Jeremy Roy zette een tweede demarrage op poten en na diverse schermutselingen fietste een nieuw trio vooraan: Kristijan Durasek, Tom Dumoulin en Ben Gastauer. Ook zij konden geen beslissende afstand nemen en met de laatste beklimming van de dag in het vizier, meldden de grote meneren zich voorin het peloton.

Op die klim, de Usartza, barstte een vermakelijke strijd los tussen klassementsleider van de Ronde van het Baskendland, Alberto Contador, en nummer twee Alejandro Valverde. De landgenoten hadden vast niet gerekend op Wout Poels. Vier kilometer voor de finish jumpte de renner van Omega Pharma-Quick Step uit het peloton en passeerde hij zelfs de Spaanse kemphanen. De jump vergde allicht veel van de benen van de Limburger. Hij hield net stand en hield één tel over op Valverde.

Juiste beslissing Wout Poels

Sinds 1999 bleef de Ronde van Baskenland verstoken van Nederlands succes. In dat jaar kon Michael Boogerd zijn blinkend witte tanden bloot lachen. “Ik probeerde voordeel te halen uit die situatie en besloot weg te springen. Ik kende deze finale nog van vorig jaar, toen ik hier ook reed”, verklaart Poels. “Als je in vorm bent, kan je in een flits de juiste beslissing nemen. Dat was bij mij het geval”.

Vandaag trappen de deelnemers van Eibar naar Markina-Xemein en in de laatste 25 kilometer mogen ze de kuiten breken op de cols Ixua (eerste categorie) en Aiastia (tweede). De finishlijn is na de afdaling getrokken.

Wedden op Ronde van het Baskenland

Bookmaker Bwin ziet vandaag, met een notering van 5,00, Valverde als favoriet voor de winst in etappe 5 van de Ronde van Baskenland. Kwiatowski volgt met 6,00 en Contador noteert 15,00. Een overwinning van Tom-Jelte Slagter is goed voor 17,00 en Bauke Mollema noteert 19,00.
Advertorial

Bwin

Back To Top