skip to Main Content
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

WK Tijdrijden: Tom Dumoulin wil medaille op het WK Wielrennen

WK Tijdrijden – WK Wielrennen 2014. Tom Dumoulin mikt op een plek op het podium bij het WK Tijdrijden in het Spaanse Ponferrada. De topfavoriet Tony Martin acht hij onklopbaar, ook als de Duitser een iets mindere dag heeft, maar met Bradley Wiggins kan hij wedijveren om de tweede plek.

WK Tijdrijden – WK Wielrennen

Woensdag 24 september om 13:30 vertrekt uur de eerste man van het startplatform om de 47,1 kilometer lange tijdrit op het WK Wielrennen af te leggen. Vanaf de startplaats Ponferrada worden er eerst dertig vlakke kilometers afgelegd. De tijdrijders krijgen vervolgens een klimmetje voor de kiezen. Gedurende 458 meter loopt de weg omhoog, met een maximaal stijgingspercentage van tien procent.

De afdaling duurt 427 meter, is snel en vereist een vergevorderde stuurtechniek van de renners. Het maximale dalingspercentage is zeventien procent. Het parcours vergt dus diverse vaardigheden van de deelnemers: simpelweg hard stoempen, explosief klimmen en risico’s nemen bij het dalen. Tijdrijden is in theorie simpel: één uur lang verzuring opbouwen in de benen en niet aflaten terwijl elke spiervezel zeer doet en smeekt om rust.

Tessa van Dijk – tijdrijden vrouwen

Tessa van Dijk vertrok dinsdag bij de dames als favoriet, maar beëindigde haar tijdrit op het WK Wielrennen als nummer zeven. Haar mislukking hield verband met verstorende gedachten. “Het voelde zo slecht, dan is het heel moeilijk om dan mentaal nog tot het uiterste te gaan”, zei ze. “Ik was te veel aan het denken en dan ben je in een tijdrit snel de klos.”

Tony Martin verslaan nog niet mogelijk

Voor Tom Dumoulin, afgelopen Tour de France nog tweede in de tijdrit, is het te hopen dat hij zijn gedachten uit kan schakelen, de pijn en het discomfort kan negeren en al zijn energie omzet in het ranselen van de pedalen. De 23-jarige Dumoulin zegt over de kampioen tijdrijden van de afgelopen drie jaar, Tony Martin, dat “hem verslaan nog niet mogelijk is”. En de Olympisch Kampioen van 2012, Sir Bradley Wiggins? “Hij heeft al vaker bewezen sterk te zijn als zijn kop daarnaar staat en dat is nu volgens mij zo. Naast Martin is hij misschien de enige kanshebber voor het goud.”

Het parcours van de tijdrit op het WK Wielrennen schrikt de renner van Giant-Shimano niet af. Eigenlijk zou hij juist liever een lastiger, selectiever parcours zien. “De laatste vijftien kilometer zijn best lastig, maar de eerste dertig zijn vrij vlak”, zegt hij. “Ik had liever drie rondjes over die laatste vijftien gereden.”

Dumoulin mag om 15:32 uur vertrekken. Twee minuten later krijgt Wiggins een zetje in de rug en om 15:36 mag de man met het rugnummer één starten op het WK Tijdrijden: Tony Martin.

Back To Top