skip to Main Content

WK Wielrennen: Ellen van Dijk favoriet WK Tijdrijden dames

WK Wielrennen, WK Tijdrijden dames. Vanaf 14:30 uur begint het Wereldkampioenschap Tijdrijden voor dames. De Nederlandse Ellen van Dijk is de favoriete om de 29,5 kilometer lange rit tegen de klok te winnen.

WK Wielrennen – WK Tijdrijden: Ellen van Dijk

Het WK Wielrennen vindt dit jaar plaats in Ponferrada in het noordwesten van Spanje. Het parcours van de tijdrit voor dames heeft de grootste lengte sinds het WK Wielrennen in 1994, toen de dames dertig kilometer voor de wielen kregen. Mochten de 49 deelnemers erg tegen de lengte op zien, dan kunnen ze zich vastklampen aan de geruststelling dat het parcours vrijwel vlak is.

Aafke Soet achtste bij junioren

Het startschot valt in Ponferrada, waarna de dames zo snel mogelijk door La Martina, Posada del Bierzo en Carracedelo flitsen, alvorens ze terugkeren in Ponferrada. In totaal zijn er 172 meter die heuvelop afgelegd moeten worden en 173 meter die bestaan uit dalen. De tijdrit voor de dames junioren is reeds afgerond en leverde geen medailles op voor Nederland. Aafke Soet reikte tot de achtste plaats.

De 27-jarige Ellen van Dijk rijdt al sinds haar vijftiende mee met de besten. In 2002 debuteerde ze op het NK op de weg voor nieuwelingen met een vierde plaats en het jaar daarop won ze de race. In 2006 stapte ze over naar de profs en dat leidde in 2007 al tot een nationale titel in het tijdrijden. In 2008 volgde een groot internationaal succes met goud op het EK Tijdrijden.

Linda Villumsen geduchte concurrent

Vorig jaar was ze in het Italiaanse Florence de beste tijdrijdster. Ellen van Dijk was 24 seconden rapper dan Linda Villumsen en 28 sec. sneller dan Carmen Small. De Nieuw-Zeelandse Villumsen zal ook ditmaal een geduchte concurrente zijn. Verder zal Van Dijk, die om 16:06 uur als laatste mag starten, veel interesse hebben in de doorkomsttijden van Hanna Solovey, Lisa Brennauer en Alison Powers.

Niet op schema Ellen van Dijk rijden

De 29-jarige Villumsen heeft twee maanden geleden al een piekmoment gehad op de Gemenebestspelen in Schotland. Ze legde de 29,6 kilometer door Glasgow af in 42 minuten en 25 seconden en was daarmee zes seconden rapper dan Emma Pooley. Met nog tien kilometer te gaan lag Villumsen tien seconden achter op de doorkomst van Pooley. Pas in de laatste twee kilometer boog ze haar achterstand om in een beslissende voorsprong.

Op het WK Tijdrijden In Spanje kan ze dus in elk geval niet op het schema van de na haar startende Van Dijk gaan rijden.

Back To Top