Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

WK Hockey: Australië overklast Nederland in de finale met 6-1

Hockey, Wereldkampioenschap Hockey te Den Haag. Australië heeft zijn mondiale titel verlengd door in de finale Nederland te verslaan met 6-1. Bij rust was het 2-1, daarna werd Oranje definitief weggeblazen door het powerhockey van de Kookaburras.

Zaterdag wonnen de Nederlandse dames met relatief gemak van de Australische ploeg, maar zondagmiddag waren in het stadion van FC Den Haag de rollen omgedraaid. De gespierde Australiërs schoten twee keer vaker op goal dan Nederland en kwamen liefst drie keer vaker in de vijandelijke cirkel (22 versus 8).

Paul van Ass maakt plaats

Voor bondscoach Paul van Ass was dit WK na het zilver op de Olympische Spelen in 2012 het grote doel. Dat begin dit jaar in India de World Hockey League werd gewonnen was een opsteker, maar kon voor hem niet compenseren dat Oranje al een paar toernooien op rij naast de prijzen greep. Zijn contract loopt af en voor de camera’s van de NOS liet hij weten dat er een grote kans is dat hij de weg vrijmaakt voor een nieuwe coach.

Australië begon gedoseerder aan de eindstrijd dan het in de vorige duels had gedaan. Nederland had juist de eerste grote kans. Billy Bakker zag dat zijn inzet op de doellijn werd gekeerd. Mink van der Weerden mocht in korte tijd tweemaal een strafcorner proberen naar binnen te pushen. Beide keren plukte de keeper de bal uit de rechterbovenhoek.

Nederland kwam op voorsprong

Na veertien minuten kwam Oranje op 1-0 via een subtiel laag schot van Jeroen Hertzberger met de backhand. Het duurde niet lang voordat de titelverdediger uit een strafcorner gelijkmaakte. Chris Ciriello maakte zijn eerste van drie treffers in de finale en zijn vijfde goal uit een corner van het WK. In de 24e minuut zette Kieran Govers met een loeiharde backhand de ruststand op het scorebord: 2-1.

Onder het toeziend oog van Koning Willem en zijn gezin werd de tweede helft een martelgang voor Oranje, dat de snelle uitbraken niet meer kon belopen. Twee minuten na de hervatting frommelde Glenn Turner de 3-1 binnen en in de 47e en 53e minuut stond Ciriello er weer bij de corner. Jamie Dwyer gooide wat extra zout in de wonde met de 6-1 in de slotfase.

“Wij hebben aan de bal niet genoeg gebracht”, vond aanvoerder Robert van der Horst. “Zij spelen heel fysiek en wij moesten daar doorheen hockeyen. We hebben wel geknokt, zijn niet uit elkaar gevallen. Dat is een schrale troost.”

 

Back To Top