Ga naar hoofdinhoud

Record MotoGP: Marc Marquez wint dit MotoGP seizoen 13 races

MotoGP nieuws – Spanje. Marc Marquez de Spaanse Motorcoureur raasde zondag in Valencia voor de dertiende en laatste keer dit seizoen als eerste over de finish van een MotoGP. De Spaanse wereldkampioen verbrak daarmee het record aantal overwinningen in één seizoen dat op naam stond van de Australiër Mick Doohan.

Tussen de glamoureuze series van Marc Marquez en Doohan zit zeventien jaar. Wel moet worden aangetekend dat Marquez, rijdend voor Repsol Honda, achttien pogingen kreeg om het record te overtreffen, terwijl Doohan in 1997 het moest doen met zeventien races.

Marc Marquez – MotoGP 2014 – Spanje

Het weekend begon met wat tegenvallers voor Marquez. Tijdens de kwalificaties van zaterdag kwam hij voor de tweede keer in het weekend ten val en dat belette hem om zich te mengen in de strijd om pole position. Na de val trok hij zich terug en kon hij op de monitors zien hoe zijn aanvankelijk op één na snelste rondetijd nog door drie andere coureurs werd verbeterd. Hij begon dus als vijfde aan de seizoensafsluiter.

Valentino Rossi startte vanaf de beste positie maar lang kon hij niet genieten van zijn voordelige plekje. Direct schoot Andrea Iannone langs de Italiaan, terwijl Marquez ook netjes uit de startblokken kwam en oprukte naar plek drie. Terwijl de baan vochtig regende, reden Rossi en Marquez het gat richting Iannone dicht.

Valentino Rossi tweede

Marc Marquez werkte zijn motor vervolgens ook langs die van Rossi, waarna laatstgenoemde en Iannone de Spanjaard moesten laten gaan en hun handen vol hadden aan elkaar. Rossi won dat duel uiteindelijk, waarna ook Dani Pedrosa langs Iannone raakte en de posities voorin lange tijd stabiel bleven.

Rossi moest nog afrekenen met Jorge Lorenzo wat betreft de tweede plek in het klassement. Halverwege de race, toen de regen weer op kwam zetten, besloot Lorenzo van motor te wisselen. De regen zette niet door, zodat hij op het verkeerde vehikel over het asfalt moest racen. Vijf rondes voor de finish erkende hij zijn nederlaag en tapte hij af, waarmee hij zijn Yamaha-teamgenoot Rossi de tweede plek cadeau deed.

Alex Marquez wereldkampioen Moto3

“Vandaag is een ongelooflijke dag voor me”, zei Marc Marquez. “Voor mijn familie en mijn team is het eveneens een feestelijke dag. Twintig minuten voor de race vierden we nog de titel van mijn broer”, waarmee hij verwees naar Alex, die kampioen werd in de klasse Moto3.

Rossi was tevreden over zijn resultaten dit seizoen: “Ik heb een hoop punten en podiumplekken verzameld. Mijn pech is dat ik tegen Marquez moet racen. Het is gewoon zo verdomd lastig om hem te verslaan. Ik heb maar twee races gewonnen, hij dertien!”

Eindklassement MotoGP 2014

1 Marc Marquez Repsol Honda Team 362
2 Valentino Rossi Movistar Yamaha MotoGP 295
3 Jorge Lorenzo Movistar Yamaha MotoGP 263
4 Dani Pedrosa Repsol Honda Team 246
5 Andrea Dovizioso Ducati Team 187

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top