Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Waalse Pijl 2015: Valverde favoriet en Mollema Nederlandse troef

Waalse Pijl 2015 – wielrennen. Vandaag, woensdag 22 april, wordt in Wallonië de Waalse Pijl verreden. Deze Belgische voorjaarsklassieker staat voor de 79e keer op de agenda. Van de 22 Nederlanders die op het zadel stappen voor de rit door de Ardennen, lijkt Bauke Mollema de gevaarlijkste klant. Titelhouder is Alejandro Valverde.

Waalse Pijl 2015

Het belangrijkste obstakel in de “La Flèche Wallonne” is de Muur van Huy. De koers heeft een lengte van 205,5 kilometer maar de kans is groot dat pas in de laatste kilometers, tijdens het bestijgen van Huy, de beslissende demarrage wordt geplaatst.

Sinds 1983 legt de organisatie van de Waalse Pijl de eindstreep op de top van de Muur van Huy, een klim van 1.300 meter met een taai gemiddeld stijgingspercentage van bijna tien procent. Op enkele stukken loopt de teller op naar zeventien procent, echt geen fijne helling voor renners die stuk zitten.

De start van de Waalse Pijl is in Waremme en voordat de finish wordt bereikt, liggen er diverse heuvels in de weg waarvan er enkele meerdere malen worden aangedaan. Huy komt driemaal voor, terwijl op 5,5 kilometer voor de meet de Côte de Cherave opdoemt (gemiddelde stijging 8,1%).

Valverde en Rodriguez favoriet

Om favorieten voor de Waalse Pijl aan te wijzen loont het om te kijken naar de recente edities van de Rondes van Catalonië en het Baskenland, aangezien daarin soortgelijk klimwerk voorkomt. De Spanjaard Joaquim Rodriguez was daarin altijd al een expert en toonde dit jaar met twee etappes en de eindzege in Baskenland aan dat hij klaar is voor een herhaling van zijn winst in 2012.

Alejandro Valverde van Movistar won drie etappes in de Ronde van Catalonië en hij bewaart zoete herinneringen aan 2014, toen hij de Waalse Pijl won met drie seconden marge op zijn achtervolger Daniel Martin. De Ier fietst geleidelijk zijn knieproblemen van zich af en werd ook al eens vierde en zesde.

Mollema, Ten Dam en Kelderman

Bauke Mollema bleek vorig weekend bij de Amstel Gold Race nog niet helemaal de oude na een val in de Ronde van Baskenland. De rijder van Trek verwacht beter uit de voeten te kunnen in in de Waalse Pijl, waar de beklimmingen wat langer zijn. Quick Step heeft Michal Kwiatkowski achter de hand, de winnaar van de Gold Race en de nummer drie van de Waalse Pijl in 2014. Hij krijgt hulp van onder meer Tony Martin.

LottoNL-Jumbo heeft een dubbel kopmanschap geformeerd: Wilco Kelderman en Paul Martens moeten de kar trekken. Daarnaast maken Laurens ten Dam en Robert Gesink een come back in het peloton. Ploegleider Merijn Zeeman erkent dat het seizoen weinig reden tot juichen geeft tot nu toe maar vond dat zijn mannen “attractief hebben gekoerst” in de Gold Race.

De Waalse Pijl is vanaf 14:15 uur te zien op VRT en Eurosport.

Back To Top