Ga naar hoofdinhoud

Vuelta a Espana: Contador sterkste op de Ancares

Vuelta a Espana etappe 21. Alberto Contador heeft in een direct duel met Chris Froome andermaal laten zien wie er het sterkste is van de twee. In de voorlaatste etappe van de Ronde van Spanje kwam de Spanjaard als eerste boven op de steile klim naar de Puerto de Ancares.

De twintigste etappe was 185 kilometer lang en de laatste bergetappe van deze Vuelta. Het zwaartepunt van de rit zat in het laatste gedeelte en dan vooral in de steile slotklim op de buitencategorie Puerto de Ancares. Contador en Froome reden op kop in een een-tweetje en in de laatste kilometer zette El Pistolero aan en reed Froome op zestien seconden achterstand.

Duel Contador en Froome

Joaquim ‘Purito’ Rodriguez deed voor wat hij waard was en ging negen kilometer voor de finish weg in een poging om in deze laatste echte etappe nog een top-drie klassering te halen. Na enkele kilometers werd hij echter voorbij gereden door Froome en Contador die met elkaar op weg gingen om het duel om de rode trui uit te vechten op de Ancares. Niet Rodriquez, maar zijn landgenoot Alejandro Valverde Valverde werd derde, op 57 seconden van Contador. Joaquim Rodríguez pakte de vierde plaats op 1:18. Wilco Kelderman was de beste Nederlander met de vijftiende plaats. De Belkin-renner kwam 5:21 later dan Contador binnen.

Vandaag wordt de laatste etappe gereden in de Vuelta a España. Er staat de renners een individuele tijdrit van 9,7 kilometer te wachten. De laatste etappe van de Vuelta eindigt dit jaar niet in Madrid maar in Santiago de Compostela, de bekende bedevaartsplaats in Galicië. De reden daarvoor is dat op dit moment ook het wereldkampioenschap basketbal wordt gespeeld. Spanje begon het toernooi als titelverdediger. Basketbal is enorm populair in Spanje en men ging er stiekem al vanuit dat Spanje zondag in de finale zou staan en wereldkampioen zou worden – en twee evenementen in Madrid zou teveel zijn. Helaas werd Spanje in de halve finale door Frankrijk uitgeschakeld.

Maar de winnaar van de Vuelta is zo goed als zeker een Spanjaard die een goede week voor aanvang van deze 68ste editie nog te geblesseerd was om überhaupt te kunnen denken aan meedoen aan de Vuelta.

Etappe 21 Vuelta: Santiago de Compostela – Santiago de Compostela

De laatste Vuelta-etappe is een korte, individuele tijdrit. Het parcours is uitgezet in en om de stand Santiago de Compostela die aan het einde van de achtste eeuw een bedevaartsplaats werd. Pelgrims gaan hierheen omdat zich hier de botten van de apostel Jakobus zouden bevinden. Het parcours is zo goed als vlak en het deel van de route dat door de stad zelfs loopt is ruim en kent weinig lastige bochten.

Het is vrijwel uitgesloten dat Froome in die net geen tien kilometer genoeg tijd kan pakken op Contador om de winst alsnog naar zich toe te trekken. Beiden kunnen een goede tijdrit rijden en de rode trui van Contador komt daarmee niet in gevaar. Wat wel in gevaar kan komen, is de groene trui van John Degenkolb. De Duitser van Giant-Shimano heeft nu 169punten en wordt gevolgd door Alejandro Valverde (146) en Alberto Contador (145). Degenkolb moet dan ook hopen dat niet Valverde of Contador winnen in Santiago, maar een van de minder bekende favorieten, zoals Adriano Malori, Rohan Dennis, Kristof Vandewalle, Danielle Bennati of Jesse Sergent.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top