Ga naar hoofdinhoud

Slotdag US PGA Championship: Joost Luiten begint als dertiende

Golf, US PGA Championship. Joost Luiten vangt de slotdag van het laatste major van het jaar aan als de gedeeld nummer dertien. Zaterdag rondde hij zijn derde omloop af in 69 slagen, evenveel als op vrijdag.

Leider US PGA Championship Rory McIlroy

De ranglijst wordt wederom aangevoerd door Rory McIlroy. Hij heeft driemaal een strakke score behaald: 66, 67 en 67, goed voor dertien onder par. Bernd Wiesberger heeft voor het eerst de cut van het US PGA overleefd en staat tweede met twaalf onder par. Hij liet de beste score van de dag zien met een ronde van 65 slagen. Rickie Fowler is derde met elf onder par.

Joost Luiten 13de op slotdag

Luiten had een dagscore van twee onder par dankzij vier birdies en twee bogeys. Het putten ging niet naar wens, zo blijkt uit Luitens score voor “strokes gained putting”. Op een topdag moet daar een dik positieve score uit rollen, ten teken dat een golfer de bal vanuit een bepaalde positie met minder slagen in de hole krijgt dan het gemiddelde. Maar op een wat zwakkere dag ontstaat er een negatieve score. Dat overkwam de Bleiswijker met een score van -0,4.

Hoe het wel moet qua putten toonde McIlroy aan, de nummer een van de wereldwijde golfranking. Hij sloeg zes birdies en twee bogeys en behaalde een score voor strokes gained putting van +2,1. Oftewel: op zaterdag had hij 2,1 minder slagen nodig dan de rest van het veld, rekening houdend met de plek op de green van waaruit hij probeerde te putten.

De andere onderdelen van Luitens spel waren wel in orde. Bij twee derde van zijn afslagen landde de bal op de fairway en bij 63% van de holes mocht hij op schema voor een par vanaf de green beginnen met putten. Maar er was in de vorm van Wiesberger een baas boven baas. De Oostenrijker kwam bij 81% direct op de fairway terecht en had een “greens in regulation” van 72%. Bovendien putte hij bijna zo sterk als McIlroy: +1,9 strokes gained.

Wedden op US PGA Championship golf

Het belooft een opwindende slotdag te worden in Kentucky, met een dozijn spelers binnen vijf slagen van elkaar. Uiteraard is bij bookmaker William Hill Rory McIlroy de favoriet om de 96e editie van het US PGA te winnen. McIlroy noteert 1,67, gevolgd door Fowler op 6,00, Phil Mickelson op 11,00 en Jason Day op 13,00.
#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top