Ga naar hoofdinhoud

TT Assen MotoGP Nederland: Aleix Espargaro pakt pole

TT Assen MotoGP. Aleix Espargaro start op de TT Assen voor het eerst van zijn leven van poleposition. Hij was al snel op de eerste trainingsdag en zette dat voort tijdens de vrije trainingen die aan de kwalificaties vooraf gingen. Marc Marquez werd tweede en Dani Pedrosa derde in de strijd om de pole.

Wisselvallig weer op TT Assen

Het weer in Assen was gisteren wisselvallig. Aleix Espargaro zag de bui al hangen en besloot meteen maar alles eruit te persen wat erin zat – een slimme zet waarmee hij de concurrentie te snel af was. “Ik had mijn strategie fout,” zei Jorge Lorenzo – die niet had gerekend op regen – na afloop van de kwalificaties. Lorenzo start als negende.

Valentino Rossi tweede in klassement

Valentino Rossi, afgelopen jaar nog winnaar van de TT Assen, start bij de 84ste editie van de Nederlandse MotoGP vanaf de twaalfde plaats. Hoewel hij dit jaar nog geen zegen boekte – Marc Marquez won elke race tot nu toe, zeven in totaal – staat de ‘the Doctor’ tweede in het algemeen klassement waar hij 58 punten tekort komt op Marquez.

In de trainingssessies die gisterenochtend aan de kwalificaties vooraf gingen, was Rossi snel. In FP3 zette hij de snelste tijd neer en in FP4 de tweede – achter Marquez. Maar in de kwalificaties ging het mis, allereerst omdat alle coureurs in het begin van de sessie dicht op elkaar zaten, wat verwarring gaf. Toen er weer een beetje gas kon worden gegeven, werd iedereen overrompeld door een typisch Drents zomerbuitje. “Ik gaf gas in de volgende ronde en was behoorlijks snel, maar toen ik bij het tweede deel van het circuit aankwam, begon het al behoorlijk hard te regenen, dus moest ik gas terugnemen,” zei Rossi.

Voor de race ziet Rossi het niet al te somber in, maar het wordt wel lastig voor de Italiaan van Yamaha. “Jorge start vlak voor me, op de derde rij. Maar het echte probleem zijn de Honda’s op de eerste rij, vooral die van Marquez, maar ook die van Pedrosa. Het wordt lastig, maar we moeten afwachten, want in Assen is alles mogelijk, vooral met het weer. Ik hoop wel op een droge race want ik weet dat ik competitief kan zijn als het droog is. Maar als het nat is, wordt het en beetje makkelijker om iets goed te maken,” vertelde Rossi die gek is op het circuit van Assen.

Aleix Espargaro op pole

Aleix Espargaro start van pole en krijgt waarschijnlijk al vroeg in de race te maken met de meer ervaren Marquez en Pedrosa. Of hij een podiumplek kan bemachtigen is nog even de vraag, een kwalificatie is één rondje heel hard rijden, tijdens de TT Assen zijn dat er 26. Alle ogen zullen ook gericht zijn op Lorenzo en Rossi om te zien of ze iets van hun slechte startpositie kunnen goedmaken tijdens de race.

Jasper Iwema in Moto3

In de Moto3 start Jasper Iwema vanaf de zeventiende plek. Hij heeft een wildcard voor team KRP Abbink Racing, en start in de middenmoot. Bryan Schouten start als 29ste en Thomas van Leeuwen start als voorlaatste, van plaats nummer 34. Jack Miller (Red Bull KTM Ajo) start van poleposition met naast hem Alex Marquez (Estrella Galicia) en de Fin Niklas Ajo (Avant Tecno Husqvarna Ajo)

Start MotoGP Assen Nederland

De MotoGP-race op de TT Assen start om 14.00 uur. Voor de fans van Jasper Iwema: de Moto3-race start al om 11.00 en de Moto2 begint om 12.20 uur.

Wedden op TT-assen

Marc Marquez won er al zeven, en 888sport denkt dat hij tijdens de TT Assen ook zijn achtste MotoGP-race gaat winnen. Marquez noteert 1,55 voor de zege. Dani Pedrosa noteert 6,00 en Jorge Lorenzo 8,00, evenals Valentino Rossi. Aleix Espargaro noteert 17,00 voor zijn eerste overwinning in de MotoGP. Voor een podiumplaats 1-3 noteert Aleix Espargaro 4,00.
#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top