Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Tim en Tom Coronel weer samen bij Dakar Rally 2015

Tim en Tom Coronel. Van de autoverzekering naar de dorre woestijn van Argentinië. De racebroers Tim en Tom Coronel hebben het schnabbelcircuit weer verruild voor het zandcircuit van de Dakar Rally in Zuid-Amerika.

Tim en Tom Coronel – racefanaten bij Dakar

Dat Nederlandse raceliefhebbers Tim en Tom Coronel kennen als twee van de meest bekende en populaire coureurs, is geen verrassing. Hun vader, Tom Coronel senior, staat namelijk ook bekend als coureur. Een feitje dat weinig mensen weten is dat de tweelingbroers volledig Tim Alfa Coronel en Tom Romeo Coronel heten. De reden laat weinig te raden over.

Start carrières

Tom begon als eerste van de twee successen te boeken. In 1990 debuteerde hij als 18-jarige in de Citroen AX Cup, een klasse die hij een jaar later won. In 1992 en 1993 won hij ook nog eens de Formule Ford. Nadat hij de tweede helft van de jaren 90 successen boekte in Japan, mocht hij in 1999 zelfs een paar keer testen voor het Formule 1-team Arrows.

Tim begon iets later zijn carrière, met de Citroën AX GTi Cup die hij in 1994 won. Na twee jaar in het Europees Kampioenschap Formule Opel en het Duitse Formule 3 Kampioenschap richtte hij zich op de DTCC, het Dutch Touring Car Championship. Hij reed dit kampioenschap vijf jaar tot het in 2002 ter ziele ging. Zijn beste notering was derde in 2000.

Tom Coronel naar WTCC en Le Mans

Nadat ze zich hebben gevestigd in de wereld van het autoracen, is het Tom die de grotere stappen zet begin jaren 2000. Vanaf 1999 is de 24 uur van Le Mans bijna een jaarlijks avontuur van Tom Coronel. In 2002 gaat het Tom ook in het reguliere seizoen voor de wind. Hij racet drie jaar in de ETCC (European Touring Car Championship) en wordt in 2004 Independents kampioen, oftewel iemand zonder grote fabrikant achter zich. Wanneer de ETCC in 2004 in de WTCC (World Touring Car Championship) overgaat, volgt Tom. In 2006 en 2009 wordt hij daar wederom kampioen.

Tim Coronel naar Dakar

Tim Coronel richt zich na de DTCC op auto-specifieke cups. Hij boekt successen in de Alfa 147 GTA Challenge, de Porsche GT3 Cup en de BMW 130i Cup. In 2007 wordt Tim als eerste besmet met het Dakar-virus. In dat jaar rijdt hij met zijn vriendin de rally in Zuid-Amerika in de auto en wordt hij uiteindelijk 46e van de 109 auto’s die finishen. En dat is knap, want nog eens 78 auto’s waren al uitgevallen.

Eerste Dakar avontuur samen in 2009

Na een jaartje te hebben overgeslagen, wil Tim Coronel in 2009 weer de Dakar Rally rijden. Ditmaal weet hij zijn broer Tom te overtuigen naast hem in de auto te gaan zitten. Alleen zat het de tweelingbroers niet mee. Het zag er namelijk naar uit dat ze in de vijfde etappe al zouden uitvallen. Maar de organisatie van de Dakar rally besloot die etappe te neutraliseren.

Alleen konden Tim en Tom door de tijdstraf van 200 uur een goede eindklassering wel vergeten. Ze wisten zich gedeeltelijk te revancheren door een mooie elfde plek te noteren in de twaalfde etappe. De 71e plek in de eindrangschikking van Dakar 2009 is natuurlijk grotendeels te verklaren door die tijdstraf. Maar Tim Coronel liet zich niet uit het veld slaan.

Tim Coronel verliefd op Dakar, Tom Coronel minder

Of het nu de mindere ervaring was in zijn eerste Dakar Rally of zijn uitstapjes naar de televisiewereld, Tom Coronel was na 2009 even klaar met Dakar. Hij bleef racen in zijn favoriete WTCC, maar richtte zich ook op andere carrières. Zo hield hij zich bezig met hun gezamenlijke kartbaan in Huizen en was hij dus veel op televisie te zien. Onder meer bij AutoXperience, RIB Rally, Wheels on 7, Red Bull Air Race, de Formule 1-uitzendingen van RTL 7 en De Slechtste Chauffeur Van Nederland.

Tim Coronel kon de meest bekende rally ter wereld niet uit zijn hoofd zetten en werd sinds 2009 een jaarlijkse deelnemer aan het evenement dat sinds 2009 in Zuid-Amerika wordt verreden. Hij ging voor de buggy, omdat volgens Tim “solo gaan de puurste vorm van Dakar is. Dat is de ultieme uitdaging.” Zijn mooiste jaar was 2011 toen hij een prachtige 36e plaats pakte in de eindrangschikking. 2014 was het eerste jaar dat hij in de Dakar Rally niet wist te finishen. Een top-20 plek is Tims uiteindelijke droom.

Tim en Tom Coronel weer samen in Dakar

Na zes jaar afwezigheid is ook Tom Coronel weer terug in de woestijnrally van tegenwoordig dus Zuid-Amerika. De broers rijden allebei in een buggy van hun team Maxxis. “Op de een of andere manier krijg ik wel het idee dat ze het leuk vinden dat we er weer bij zijn”, aldus Dakar-fanatiekeling Tim die volop in de race gaat vliegen en zwaar gemotiveerd is na zijn niet gefinishte race van 2014.

“Vorig jaar was Dakar erg frustrerend voor mij. Ik moest stoppen vanwege een menselijke fout van een mechanicus. De rest van de rally verliep perfect. Het avontuur gaat door en ik heb veel geluk dat Kees Koolen mij weer steunt. Ik heb de buggy’s zelf gebouwd, afgelopen februari al. En ik heb er ook een voor mijn broer Tom gemaakt. Ik wist dat hij niet terug wilde komen, maar ik zei hem dat het ‘nu of nooit’ was. En met onze verbeterde buggy’s met onder meer 20 pk extra moet het een mooie rally worden.

Tom Coronel Dakar verslaggever RTL 7

Broer Tom heeft wel een iets andere reden om na zes jaar zijn comeback te maken. “Nadat ik de finish haalde in 2009, was mijn doel wat betreft Dakar bereikt. De rally opnieuw rijden was voor mij uit den boze. Maar ik begon toch rond te vragen wat ik zou kunnen toevoegen om het avontuur nog interessanter te maken. Ik sprak met RTL 7 en zij stelden voor dat ik dagelijkse reportages zou maken tijdens de etappes met door hun geïnstalleerde camera’s. Ik word hun race-verslaggever en ik zal wel even stoppen als ik een mooi verhaal tegenkom.” Hoe hij ook racet, de broers Coronel zijn weer samen in Dakar en daar kan Nederland trots op zijn.

Back To Top