Ronde van Vlaanderen: Mathieu van der Poel favoriet bookmakers

Weddenschappen wielrennen
Voorspellingen Ronde van Vlaanderen 2019

Zondag wordt de Ronde van Vlaanderen verreden. Niki Terpstra verdedigt zijn titel, maar er zijn veel kapers op de kust. Bijvoorbeeld wereldkampioen Alejandro Valverde, die voor het eerst aan de start zal staan van Vlaanderen Mooiste. Verderop de favorieten en de quoteringen bij de bookmakers.

Kansen Niki Terpstra Ronde van Vlaanderen

De kansen voor Niki Terpstra (Direct Energie) om een tweede overwinning op rij te boeken in de Ronde van Vlaanderen lijken niet erg groot te zijn. Hij heeft tot nu toe niet de vorm getoond die hij een jaar geleden wel had toen zijn naam er een was om rekening mee te houden tijdens de voorjaarskoersen.

Dit keer wordt zijn naam dan ook niet in een adem met de kanshebbers genoemd. Zelf is hij minder pessimistisch: “In de meeste klassiekers had ik een goed gevoel. Maar nog niet het topgevoel. Vorig jaar was ik wel top en lukte het dan telkens net wel. Maar het voorjaar is nog niet voorbij”. Ja, hij weet dat er kapers op de kust zijn, maar dat vindt hij niet erg. “Er zijn wel 10 kanshebbers, het wordt spektakel zondag, voorspelt Terpstra.

De Hoogmis van het Wielervoorjaar

Wie de Ronde van Vlaanderen wil winnen, moet van alle markten thuis zijn. Vlakke stukken, steile hellingen, kasseien, wind, regen, sneeuw of plotse warmte – en vooral een lange adem. Het zijn allemaal ingrediënten van de race die daarom ook wel bekend staat als ‘De hoogmis van het wielervoorjaar’. En er zijn natuurlijk die gemene klimmetjes, waarvan sommige over smalle weggetjes gaan en vooral heel slopend zijn. Evenals de afgelopen twee jaar maakt de Muur van Geraardsbergen zijn opwacht en zijn de meeste hellingen geconcentreerd rondom Oudenaarde.

Parcours Ronde van Vlaanderen

De rit gaat zondag 7 april om 10:30 uur officieus van start in hartje Antwerpen op de Ernest Van Dijckkaai. Na 9,3 km neutrale rit, wordt het startsignaal gegeven bij de kerk in Burcht. De koers eindigt na 270 km afzien in Oudenaarde waar de renners iets na vijf uur aan de eindstreep worden verwacht.

Oude Kwaremont

De eerste pakweg 115 kilometer zijn vlak en hier is de wind de grootste vijand op de open vlaktes. Op 119 km wordt de Oude Kwaremont voor het eerst bedwongen en die vormt het startsein voor het laatste, slopende deel van Vlaanderen Mooiste. Vanaf hier volgen klimpartijen en kasseien elkaar in rap tempo op. Zeventien keer moet er geklommen worden en zullen o.a. de Berendries, de ‘kapelmuur’ van Geraardsbergen, de Steenbeekdries, Kanarieberg en Koppenberg de renners zullen tarten.

In het laatste stuk zitten ook vijf weggetjes met kasseien, waaronder de Mariaborrestraat die meerdere malen moet worden getrotseerd.

ronde van van vlaanderen gokken favorieten winst | Getty

Mathieu van der Poel favoriet bookmakers

De man die dit jaar niet te stoppen lijkt tijdens de Noordelijke voorjaarsklassiekers, is Mathieu van der Poel. De bookmakers hebben hem bovenaan hun lijstje gezet (Mr Green noteert 7.00), maar de vraag is of hij dit wel kan na de uitputtingsslag van Dwars door Vlaanderen. Hoewel dit 24-jarige toptalent alles lijkt te kunnen, heeft hij amper ervaring met dit soort extreem lange ritten.

Ook Stybar kan Vlaanderen Mooiste winnen

Een andere alleskunner die vooral in zijn element is als de wegen en het weer zo ruig mogelijk zijn, is Zdeněk Štybar (quotering 8.50). Hij heeft een grote voorliefde voor Belgische voorjaarskoersen,reed zich al enkele jaren bij de beste tien in de Ronde van Vlaanderen en dit jaar lijkt een hattrick binnen het bereik te liggen nadat hij op formidabele wijze zowel Omloop Het Nieuwsblad als de E3 Harelbeke op zijn naam schreef.

Terpstra kan nog verrassen

Niki Terpstra wordt op grond van zijn huidige prestaties door de bookmakers niet gezien als topfavoriet voor de Ronde van Vlaanderen. En zoals hij zelf al heeft gezegd, er zijn zeker tien andere kapers op de kust. Dat Terpstra dit seizoen nog niet helemaal uit de verf is gekomen heeft ook te maken met zijn overstap naar een nieuw team, het Franse Direct Energie. Maar met Niki weet je het nooit, hij kan opeens geïnspireerd raken en dan is hij tot alles in staat.

Wout van Aert winnaar Ronde van Vlaanderen?

Twee Belgen die goede kansen hebben, zijn Greg Van Avermaet en Wout van Aert. Avermaet is al jarenlang een huishoudartikel tijdens deze koers en reed zich al zeven keer bij de beste tien.
Van Aert liet in Gent-Wevelgem zien dat hij de besten kan uitdagen door er in zijn eentje vandoor te sprinten. Vorig jaar werd hij al negende tijdens zijn eerste deelname en dit jaar staat hij als een sterkere en meer ervaren renner aan de start. Wil je wedden op wielrennen? Je pakt bij de bookmakers 10.00 x je inleg bij een zege van Van Avermaet en 8.00 x met gokken op winst Van Aert.

Peter Sagan kan in slotfase profiteren

Als smaakmakers zullen ook Peter Sagan (10.00) en Alejandro Valverde (34.00) een duit in het zakje doen tijdens deze koers. Peter Sagan won in 2016 en is een vaste prik in De Ronde. Dit seizoen maakte ook hij nog weinig indruk, al liet hij zich wel even zien in Gent-Wevelgem, al was het niet aan de finish. Van Sagan weten we dat hij onverwachts uit de hoek kan komen als hij een plannetje in zijn hoofd heeft. Wat in zijn voordeel werkt is dat de laatste kilometers van Vlaanderens Mooiste vlak zijn.

Valverde won nog nooit

Valverde, die als bijna-veteraan eindelijk wereldkampioen wielrennen is op zijn 38ste, doet voor het eerst mee aan de Vlaamse Hoogmis. De voorliefde van ‘El Bala’ voor Vlaamse klassiekers en kasseien is bekend. De Ronde van Vlaanderen is een van de weinige koersen die nog niet op zijn Palmares prijkt. Voor de man uit Murcia is dat de ultieme uitdaging.