Ga naar hoofdinhoud
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

Ronde van Baskenland 2014: Tony Martin wint etappe en Contador blijft eerste

Wielrennen, Ronde van Baskenland 2014. De Duitse wielrenner Tony Martin, normaliter alleen uitblinkend in tijdrijden, heeft dinsdag de tweede etappe van de Ronde van Baskenland bijgeschreven. Alberto Contador behoudt de leiding in het algemeen klassement.

De 28-jarige Duitser, met de bijnaam Der Panzerwagen, onderscheidde zich de afgelopen jaren met drie Wereldkampioenschappen op rij op het onderdeel tijdrijden. Misschien wil Martin zijn horizon verleggen en ook naam maken als factor van betekenis in klassiekers of als aanvaller. Dan was zijn vertoning in deze etappe van Ordizia naar Dantxarinea in elk geval een prachtig statement, dat het peloton voortaan rekening moet houden met zijn uitbraken.

Tony Martin alleen aan kop

Na een half uur vond een groepje renners het tempo van het peloton wat te gezapig. Martin behoorde tot het zevental. Toen de finish zienderogen dichterbij kwam, maakten drie renners zich los van de andere vier. Martin werd in een zetel naar de streep gebracht, want hij werd nog geassisteerd door ploegmakker Jan Bekelants. De derde man was de Spanjaard Jon Izagirre van Movistar. Het tweetal van Omega Pharma speelden het spel slim en persten de energie uit Izagirre via een spervuur een tempoversnellingen.

Twaalf kilometer voor de eindstreep kneep Martin er tussenuit. Voor een tijdrijder is er allicht niets heerlijkers dan alleen rijden, achtervolgd door een jagend peloton, om te bewijzen dat niemand met meer geweld de pedalen rond kan beuken. Philippe Gilbert trachtte Martin te achterhalen, maar ook de Wereldkampioen op de weg legde het af tegen het Duitse krachtmens.

Uiteindelijk hield Martin dertig seconden over op zijn achtervolgers, waarvan Ben Swift en Micheal Kwiatkowski als eersten het wiel over de streep drukten. In het klassement heeft Contador veertien seconden voorsprong op Alejandro Valverde en 34 op Kwiatkowski. Tom Jelte Slagter is de nummer twaalf op 56 seconden.

Etappe woensdag Ronde van het Baskenland

Woensdag worden de resterende renners op pad gestuurd voor de langste etappe van de ronde. De weg van Urdazubi-Urdax naar Vitoria-Gasteiz telt 194,5 kilometer. Er zijn vier cols, waarvan er twee zijn ingedeeld in de tweede categorie; dat tweetal wordt in de eerste veertig km bedwongen.

 

Back To Top