skip to Main Content

Olympische Spelen 2012: openingsceremonie Londen door Danny Boyle

Olympische Spelen 2012: openingsceremonie. Op vrijdag 27 juli om 22.00 uur worden de Olympische Spelen officieel geopend. Gastheer Londen pakt flink uit met een grootse show genaamd “Isles of Wonder” in het Olympische Stadion.

De filmregisseur Danny Boyle is verzocht om het evenement in elkaar te zetten. Hij is bekend van onder meer “Slumdog Millionaire”.

Al meer dan 120.000 mensen hebben de repetities van de show meegemaakt. Enkelen hebben uiteraard in deze tijd van sociale media wat filmpjes op internet verspreid, maar toch hangt er nog een sluier van verwondering en mysterie over de openingsceremonie.

De Britse staatsszender BBC lichtte een tipje van de sluier op door eerder deze week een clip van dertig seconden te vertonen, waarin dansers en acteurs met oplichtende pruiken figureerden. Ook is bekend dat Boyle het platteland van Engeland wil verbeelden via geiten, schapen, koeien en paarden.

Acteur Daniel Craig (de laatste paar jaar vooral bekend als James Bond) en muzikant Paul McCartney (één der voormalige Beatles) draven eveneens op. Het is onbekend wie de eer krijgt om de Olympische vlam te ontsteken. Bookmakers tippen roeier Steve Redgrave (goud van 1984 tot en met 2000), voetballer David Beckham of tienkamper Daley Thompson (kampioen in 1980 en 1984).

Uiteraard is het stadion bomvol gevuld met enthousiaste sportfans en de onvermijdelijke politici. De Britse koningin Elisabeth is in haar jubileumjaar present en ook het echtpaar Obama toont zijn affiniteit met sport. Na de show van Boyle is het de beurt aan de atleten om te schitteren, want het zijn immers hun prestaties die de miljarden mondiale kijkers in de komende vijftien dagen moeten verrukken. Griekenland mag als bakermat van de Olympische Spelen als eerste zijn participanten presenteren. Daarna worden de landen in alfabetische volgorde door het stadion geloodst.

Aan Nederlandse kant zullen 43 sporters door het Olympische stadion lopen. Chef de mission Maurits Hendriks en circa 25 begeleiders lopen mee met de atleten, die worden aangevoerd door vlaggendrager Dorian van Rijsselberghe. De afspraak met de sporters is dat ze mee mogen lopen als ze niet binnen 48 uur in actie moeten komen. Alle zwemmers zijn absent.

De kans is groot dat het vrijdag droog blijft in Londen. En nu hopen dat onze Nederlandse deelnemers niet nat gaan.

Back To Top