skip to Main Content

Olympische Spelen 2012: Haase eruit maar hockey en zeilen gaat voor de wind

Olympische Spelen 2012. Heren Nederland hebben met hockey tegen India het voorbeeld van hun vrouwelijke evenknie gevolgd door de eerste Olympische wedstrijd te winnen. Nederland – India: 3-2.

De heren hockeyers hebben met de Oranje dames gemeen, dat er drie goals werden gemaakt. Maar waar de vrouwen het eigen goal leeg hielden, moesten de mannen van bondscoach Paul van Ass twee tegentreffers incasseren. Beide keren gingen er verwijtbare fouten aan de goals vooraf.

De soms wat schaapachtig overkomende coach gaf een ludieke draai aan de gebeurtenissen op het blauwe veld in de Riverbank Arena. “We zijn natuurlijk niet dom. We hebben vandaag zonder punten te verliezen gratis lessen aangeboden gekregen van India. Daar moeten we natuurlijk wel wat mee doen”, aldus Van Ass.

Kroonprins Willem Alexander was ook niet helemaal te spreken over de verrichtingen. “Het was verbazend om twee zulke fitte ploegen te zien, het mannenhockey gaat vandaag de dag zo snel. Het was een mooie wedstrijd en het was erg spannend. India vocht zich terug in de wedstrijd en was fysiek erg sterk. Ik denk dat Nederland geluk had toen de scheidsrechter af floot.”

Zeilen – Postma en Bouwmeester

De Friese zeiler Pieter-Jan Postma is volop in de strijd om een Olympische medaille. In de derde en vierde race van de Finn-klasse werd hij derde en vierde. In de tussenstand na vier races staat hij vijfde. De dertigjarige Fries verklaart: “Ik heb twee goede potten gevaren, maar ik heb nog steeds geen goede grip op de wind. Ik ben echter niet de enige in het veld.”

Marit Bouwmeester staat na de eerste dag in de Laser Radial op de derde plaats. De Friezin, vorig jaar wereldkampioen, is content dat ze niet al te veel schade heeft opgelopen. “Ik kreeg in de eerste race een straf, maar weet niet precies waarom. Ik zal wel iets te gretig zijn geweest, iets te hebberig. Maar al met al kun je toch wel van een solide start spreken.”

Tennis – Robin Haase

Het was te verwachten dat tennisser Robin Haase zijn partij tegen Fransman Gasquet zou verliezen. Zijn opponent is een geduchte grastennisser en heeft zich bovendien langer kunnen voorbereiden op de Zomerspelen 2012. Haase stapte zo van het Oostenrijkse gravel op het heilige gras van Wimbledon en legde het op elk facet van het spel af van de nummer twintig van de wereld: 6-3 6-3.

Haase is al binnen één dag klaar in Londen, want samen met dubbelpartner Jean-Julien Rojer verloor hij van de Indiase spelers Paes en Vardhan met 7-6 (1) 4-6 6-2. Rojer erkende dat hij een mindere dag had: “Ik neem 100 procent verantwoordelijkheid voor deze nederlaag. Ik haalde mijn niveau niet.”

Back To Top