Ga naar hoofdinhoud

Nieuw seizoen Marc Marquez MotoGP 2015: kan Aprilia spanning verhogen?

De MotoGP is de afgelopen jaren een Spaans feestje. De jonge Marc Márquez leidt de fiësta op het circuit met achter hem Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa. De veelvoudige wereldkampioen en Italiaan Valentino Rossi lijkt de achtervolging te moeten leiden. 2015 heeft in elk geval wel mogelijke verrassingen in petto.

MotoGP 2015: Suzuki terug – Marc VDS nieuw team

De MotoGP wordt de laatste jaren vooral beheerst door twee verschillende teams: Honda en Yamaha. Honda was natuurlijk het meest succesvol van de twee met dertien overwinningen van Marc Márquez en eentje van Dani Pedrosa. Yamaha stelde daar vier overwinningen tegenover, twee voor Valentino Rossi en twee voor Jorge Lorenzo. Wellicht dat de terugkeer van Suzuki in de koningsklasse nieuw elan kan brengen. De motorfabrikant trok zich in 2011 terug vanwege de economische crisis, maar is er nu dus weer bij.

Randy de Puniet trainde al voor Suzuki mee in de laatste Grand Prix in Valencia vorig jaar, maar de motor toonde nog wat gebreken. Suzuki denkt er nu wel klaar voor te zijn met de XRH-1, een viercilinder. Suzuki heeft twee Spanjaarden aangetrokken om voor ze te racen: Maverick Viñales en Aleix Espargaró. Viñales won in 2013 de Moto3 als 18-jarige en Espargaró werd vorig seizoen voor Yamaha zevende in de eindstand.

Aprilia Gresini

Wellicht dat Aprilia Gresini ook de spanning iets kan verhogen aangezien de Italianen nu een volledig fabrieksteam zijn met twee ervaren coureurs in de gelederen. Alvaro Bautista is een voormalig wereldkampioen 125 cc en de 32-jarige veteraan Marco Melandri heeft de switch gemaakt van de Superbikes. Melandri is na vijf jaar terug in de MotoGP, waarin hij tussen 2003 en 2010 reed met een tweede plek in 2005 als hoogtepunt.

Een leuke nieuwkomer dit seizoen verder is het Belgische Marc VDS, dat de opstap maakt van Moto2. Scott Redding, die bijna de wereldtitel pakte in Moto2, gaat op zijn droommotor rijden: De RC213V-RS Honda.

Wie stopt Marc Márquez in de MotoGP?

362 punten voor de kampioen tegenover 295 voor de nummer twee. Dat is een verschil van jewelste. Net als dertien overwinningen tegenover twee. Marc Márquez had in 2013 nog veel moeite om Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa af te houden, hij werd wereldkampioen met vier punten voorsprong, maar in 2014 was hij schier onoverwinnelijk. De Spanjaard die vandaag 22 wordt, is ook dit MotoGP seizoen het wild op wie iedereen zal jagen op het asfalt.

Tijdens de eerste wintertests in Maleisië reed Márquez zelfs recordtijden, maar toch wil zijn team Repsol Honda de verwachtingen temperen voor dit seizoen. “De motor is agressiever, dus we hebben wat problemen met de grip. We worstelen met de achterkant van de motor, zeker in snelle bochten. De Yamaha is daar beter, dat hebben we vorig jaar wel gezien op deze baan. Maar Honda doet zijn best en ik denk dat we bij de volgende test iets zullen hebben dat ons kan helpen”, aldus chef Santi Hernandez van Repsol Honda.

Het is voor het team van Márquez en Dani Pedrosa de komende tijd vooral kijken welke motoren ze gaan gebruiken.

Márquez leeft nog in onzekerheid. “Je moet de motor helemaal voorbereiden. Soms heb je ook nieuwe pitcrew-leden en dan heb je meer tijd nodig om 100 procent klaar te zijn. Dit jaar hebben we de motor uit 2014 en een nieuwe om te vergelijken, we moeten erachter zien te komen welke de beste is om het kampioenschap mee aan te gaan.”

Valentino Rossi nog sterk genoeg?

Negen wereldtitels. Dat zegt genoeg over The Doctor, oftewel Valentino Rossi. De aimabele Italiaan is een levende legende in de motorsport met een wereldtitel in zowel 125, 250 als de 500cc en maar liefst zes wereldtitels in de opvolger van de 500cc, de MotoGP. Maar zijn laatste kampioenschap dateert alweer van 2009. Daarna werd hij achtereenvolgens derde, zevende, zesde en vierde. Afgelopen seizoen toonde hij weer zijn oude klasse, door als tweede te eindigen achter Márquez.

35 jaar

Rossi pakte twee zeges en stond liefst dertien keer op het podium in totaal. Daarmee wurmde hij zich tussen drie Spanjaarden in. Maar Valentino Rossi vierde gisteren ook zijn 35e verjaardag al. En dat is een flinke leeftijd in de motorsport.

Rossi denkt echter nog mee te kunnen aan de top. “Ik heb alle reden om blij te zijn over vorig seizoen. Maar dat is het verleden, en nu wil ik meer. Mijn team heeft hard gewerkt en ik weet nu hoe ik nóg sneller moet op elk circuit. Ik verwacht dezelfde vier rijders die gaan strijden om de titel. Het wordt een goed gevecht”, vertelde de Italiaan, verder duidend op het Spaanse trio Márquez, Pedrosa en Lorenzo.

Rossi en zijn teamgenoot Jorge Lorenzo bestijgen ook een nieuwe motor dit seizoen. “We moeten nog veel testen, maar ik heb er zin in. Ik kan niet wachten om op de nieuwe motor te racen. Maar belangrijk is ook het werk van Silvano Galbusera, onze nieuwe chef. Hij zal ons scherp krijgen aan het begin van het seizoen. Want vorig seizoen begonnen wij niet op 100 procent en Márquez bijvoorbeeld wel. We gaan het seizoen in elk geval in met een grote honger naar winst.”

Aanpassing en geluk cruciaal in MotoGP

Een van de belangrijkste onderdelen van de motoren zijn de banden. Elk jaar is het van groot belang welk team zich het beste aanpast aan de nieuwe banden voor het seizoen. Zoals gezegd zoekt Honda vooral de juiste balans tussen grip en power, iets wat ze vorig seizoen tot in de puntjes beheersten. Het is aan Yamaha om Honda te proberen af te troeven in dat opzicht. Suzuki zal vermoedelijk qua kracht nog iets tekort komen.

De kalender en de circuits zijn precies hetzelfde als vorig jaar, net als de belangrijkste coureurs. Maar op de vierkante meter op het asfalt kan veel gebeuren, weet elke coureur verdomd goed. Marc Márquez is natuurlijk de grote favoriet voor de eindzege, maar hij zal toch zijn eigen gelukjes moeten afdwingen. Het is te hopen dat teamgenoten Valentino Rossi en Jorge Lorenzo dit seizoen vanaf het begin de strijd hard kunnen maken, om zo de gewenste spanning in de MotoGP te krijgen.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top