skip to Main Content
#advertentie
Bet365 Sport – Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl

MotoGP beslist: de strijd tussen Honda en Yamaha

MotoGP nieuws, Grand Prix Malysië Er zijn dit jaar nog twee races te rijden maar de MotoGP is al beslist. Twee weken geleden wist Marc Marquez tijdens het circuit in Japan wereldkampioen te worden bij de MotoGP. Vorig jaar wist Marquez tijdens z’n debuutjaar in de MotoGP ook al de titel binnen te slepen. Daarmee werd hij voor het eerst een Hondarijder die op eigen terrein wereldkampioen werd. Marc Marquez is pas 21 jaar maar haalde al prachtige resultaten in de motorsport. Pikant is dat het grote idool van de jongeling ook direct z’n aartsrivaal is in de MotoGP. Italiaan Valentino Rossi van Yamaha is namelijk de jeugdheld van Marquez. Genoeg reden de ploegen van deze twee rijders eens naast elkaar te leggen.

Circuitoverwinningen Honda vs Yamaha: 21 vs 3

Kijkend naar circuitoverwinningen van de races tot nu is Honda met vlag en wimpel winnaar. De Japanse ploeg, waarin drie Spanjaarden actief zijn, wonnen dus de eerste elf races op rij. Marquez schreef de eerste tien zeges op z’n naam, Marquez z’n ploeggenoot Dani Pedrosa nam de elfde race in Tsjechie voor z’n rekening. De twaalfde race in Engeland herpakte Marquez zich weer door als eerste over de finish te komen.

Pas de dertiende, veertiende en vijftiende race in respectievelijk San Marino, Spanje en Japan kwam Yamaha pas om de hoek kijken. Rossi wist de race van San Marino te pakken waarna Yamaha teamgenoot Jorge Lorenzo de race van Spanje en Japan wist te winnen. Helaas was de winst vorige week in Japan niet genoeg om te voorkomen dat Marquez wereldkampioen werd, de Spanjaard werd kort achter Yamaha rijder Lorenzo tweede. Rossi eindigde in Japan als derde.

Honda – Yamaha gevecht bij top vier

Hoewel Honda en Yamaha de best vertegenwoordigde ploegen in de MotoGP zijn was de strijd dit jaar toch een interessante. Vanaf dag één was duidelijk hoe de verhoudingen lagen. Marquez en Pedrosa van Honda lieten zich direct op de eerst speeldag gelden met een eerste en derde plek, Rossi en Lorenzo van Yamaha lieten in de races daarop weten een geduchte tegenstander te zijn voor het koppel van Honda.

In de MotoGP lijkt er op korte termijn geen sleutelrol meer weggelegd voor Ducati.

Met het overstappen van Stoner naar Honda in 2010, z’n pensioen in 2012 en het opstaan van een nieuwe toprijder voor Honda in Marquez hebben Yamaha en Honda de MotoGP in hun greep. Waar Pedrosa, Lorenzo en Rossi en Stoner een tijd lang met Ducati, Yamaha en Honda de dienst uitmaakten in de MotoGP lijkt de komende jaren gestreden te worden tussen Honda en Yamaha, hierbij heeft Honda de troef in handen heeft met het aantrekken van Marquez.

De imposante cijfers van Marquez

Zeven jaar geleden maakte Marquez z’n debuut in het motorracen en won sindsdien al vier wereldkampioenschappen in verschillende klasses. Zie hieronder z’n imposante cijfers.

125CC – seizoen 2008, 2009 en 2010
In 2008, 2009 en 2010 reed het natuuralent 46 grand prix, won er 10 (22%) en pakte uiteindelijk één wereldkampioenschap. In die drie jaar eindigde de Spanjaard 14 keer op het podium.

Moto2 – seizoen 2011 en 2012
Marquez wist in 2011 en 2012 maar liefst 50% van z’n 32 grand prix te winnen. De Spanjaard haalde in totaal 25 keer het podium en werd één keer wereldkampioen.

MotoGP – seizoen 2013 en 2014
Sinds het debuut van Marquez in de MotoGP staat er simpelweg geen maat op de jongeling van Honda. Met 33 grand prix, 17 overwinningen en maar liefst 28 podiumplekken verzekerde Marquez zich van z’n tweede wereldtitel op rij.

Back To Top