Ga naar hoofdinhoud

Kampioen Marc Marquez moet schade inhalen bij MotoGP van Spanje

MotoGP van Spanje. Zondag om 14:00 uur krijgt het circuit van Jerez het te verduren. Het asfalt wordt dan tijdens de Grand Prix van Spanje geteisterd door de rubberen motorbanden van de Honda’s, Yamaha’s en Ducati’s. Valentino Rossi start aan het raceweekend als leider in het klassement om het wereldkampioenschap wegrace 2015.

Eind maart ving het seizoen aan en na de GP’s van Qatar, Amerika en Argentinië is het hoog tijd voor het begin van het Europese deel van de MotoGP. Voor Nederlandse liefhebbers culmineert deze periode in de TT Assen op zondag 27 juni.

Valentino Rossi aan de leiding

Velen hadden regerend kampioen Marc Marquez op het hoogste plekje van de ranglijst verwacht na drie races. De oud-kampioen Valentino Rossi heeft echter geprofiteerd van een matige seizoensstart van de Spanjaard. Rossi won tweemaal een GP en werd tussendoor derde, waardoor hij 66 punten heeft verzameld. Andre Dovizioso volgt met 60 punten en Andrea Iannone bekleedt plek drie met 40 punten.

Is er een wisseling van de wacht of zijn er slechts tijdelijke oorzaken voor het wegvallen van Marquez, Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa? Samen met Rossi waren zij de blikvangers van 2014.

Marc Marquez geblesseerd

Bij de Grand Prix van Argentinië kan Marquez alleen naar zichzelf wijzen als oorzaak van het mislopen van de zege. De 22-jarige rijder van Repso Honda liet vlak voor de start een minder harde achterband op zijn motor monteren. Die gok pakte verkeerd uit. Het rubber versleet te snel, Rossi haalde hem in en Marquez kwam bij dienst actie door eigen schuld ten val.

Vorige week kwam er ook een portie pech bij voor de titelhouder. Bij een training op Jerez kwam Marquez ten val en brak hij de pink van zijn linkerhand. In allerijl onderging de kampioen een operatie en donderdag werd hij rijklaar verklaard door het medische team in Jerez. Vrijdag bleek tijdens de tweede trainingssessie dat die linkerpink helemaal zo noodzakelijk niet is om over het circuit te scheuren. Marquez zette de tweede tijd neer, 0,128 seconde achter Lorenzo.

Lorenzo snelste bij training GP van Spanje

Lorenzo was in beide sessies van vrijdag de snelste en kondigt daarmee aan dat hij de teleurstelling van de vorige GP’s te boven is gekomen. Voor het eerst in zijn loopbaan stond hij na de eerste drie races niet op het podium. “Ik ging er gewoon voor en schakelde mijn gedachten verder uit”, verklaarde de rijder van Movistar Yamaha.

Lorenzo’s teamgenoot Rossi was minder content. Hij liet een setje harde banen onder zijn motor zetten en ontdekte dat misschien een zachtere compound tot grotere snelheden leidt. Maar hij twijfelt nog: “Op dit circuit moet de motor veel schuiven en het wordt heet in de middag. Met zachte banden verlies je dan wat controle.”

De Gran Premio e España wordt uitgezonden op Eurosport.

MotoGP van Spanje 3 mei 2015

09:40 Warm-up
14:00 Race

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top