Joost Luiten – golf: de glansrijke carrière van de KLM Open titelverdediger

Joost Luiten – golf. Van 11 tot 14 oktober vindt de KLM Open plaats waarop maar liefst achttien Nederlandse golfers actief zijn. Joost Luiten is een van die Nederlanders en tevens degene die zich tijdens de vorige editie tot winnaar van het prestigieuze golftoernooi kroonde. Een profiel van de 28-jarige Bleiswijker.

Joost Luiten

Joost Luiten is nog maar een twintiger, wanneer hij zich in 2006 officieel professioneel golfer mag noemen. Zijn doorbraak in de golfwereld gaat echter met vallen en opstaan. Via de Tourschool in San Roque probeert de talentvolle golfer een Tour-kaart te bemachtigen, maar die poging mislukt. Een jaar later slaat Luiten alsnog toe, wanneer hij wordt uitgenodigd om mee te doen aan het Kenya Open in Nairobi.

In Kenia verwerft Luiten een plaats in de golf top tien, waardoor hij een week later actief mag zijn in Italië en later Toulouse. Daar grijpt Luiten zijn kans. In Frankrijk schrijft de Bleiswijker voor het eerst een golftoernooi op zijn naam, waardoor hij voor twee jaar speelrecht krijgt op de European Challenge Tour. Vanaf dat moment is de doorbraak van Joost Luiten definitief.

Prijzengeld blijft binnenstromen

De goede prestaties van Luiten hebben ook een prima uitwerking op zijn financiële situatie. De Nederlander wint met golf voor het eerst een serieus geldbedrag in 2007, waarna hij tijdens de KLM Open als tweede eindigt achter Engelsman Ross Fisher en hij 177.000 euro verdient. Later dat jaar zou daar nog eens 198.148 bijkomen, nadat hij op de 129ste plaats eindigt op de Order of Merit van de Europese Tour. De grote geldbedragen én tastbare prijzen blijven ook in de jaren daarna binnenkomen. Met een hole-in-one legde Luiten in 2008 beslag op een Audi TT-Roaster en tijdens een golftoernooi in Indonesië verovert hij ruim 32.000 euro.

Bugatti Veyron grote droom

In 2010 wordt bekend dat Joost Luiten meer dan één miljoen euro aan prijzengeld heeft binnengehaald. Een gigantisch bedrag, maar toch is de golfer naar eigen zeggen niet zozeer met het verdienen van geld bezig. In 2013 laat Luiten in een interview met het Algemeen Dagblad namelijk weten dat hij vooral geniet van de golfsport zelf en dat het mooi meegenomen is dat hij zichzelf kan onderhouden met zijn hobby. Wanneer het tijdens het interview op dromen aankomt, noemt Luiten echter geen prestigieus toernooi waar hij ooit aan mee zou willen doen, maar een peperdure auto. Een Bugatti Veyron, om precies te zijn. ‘Een jongensdroom’, zo noemde Joost Luiten de bolide destijds.

Vriendin en Feyenoord

Een andere jongensdroom moet zijn relatie met vriendin Lyan Zielhorst zijn, de vrouw die haar vriend hartstochtelijk steunt tijdens de golfwedstrijden en vaak aanwezig is. Zo ook tijdens de vorige editie van de KLM Open, waar ze Luiten nadat hij het toernooi op zijn naam heeft geschreven een spontane pakkerd geeft. Ook fungeerde ze eens als de persoonlijke caddie van haar vriend, tijdens The Masters 2014. Een vriendin waar Luiten duidelijk veel steun aan heeft.

Behalve de golfsport en zijn vriendin heeft Joost Luiten nog een andere passie. De golfer is een fervent Feyenoord-supporter en bezoekt jaarlijks, wanneer hij tijd heeft, een aantal wedstrijden van de Rotterdamse voetbalclub. Een seizoenskaart zit er echter niet in voor Luiten, die wel eens overwoog om een box te kopen in de Rotterdamse Kuip, maar hier uiteindelijk toch vanaf zag. Joost Luiten heeft het namelijk simpelweg te druk om zijn favoriete club wekelijks te steunen in het stadion. En een lege box zou zonde zijn, zo liet de golfer al eens weten.

Augusta sportieve hoogtepunt

Terug naar golf. Het sportieve hoogtepunt van de nu al glansrijke carrière van Joost Luiten zal toch begin dit jaar hebben plaatsgevonden. In april 2014 maakt Luiten zijn debuut op de Masters in Augusta, een van de meest legendarische toernooien ter wereld. Als nummer 45 begint Luiten aan de Masters, waar hij als eerste Nederlandse deelnemer ooit als 26ste eindigt. Een uitstekende prestatie, die hij vooral te danken heeft aan een prima slotdag, nadat hij in de eerste dagen moeite heeft om indruk te maken. Met opgeheven hoofd kon Luiten uiteindelijk het toernooi verlaten, alvorens hij zich zou gaan richten op de KLM Open, het toernooi dat hij vorig jaar won en waar hij liefst 300.000 euro aan prijzengeld wist te veroveren.

Deelnemersveld KLM Open sterker dan ooit

Even terug naar de editie die op 15 september 2013 plaatsvond. Die dag begon Joost Luiten als leader aan de slotdag van de KLM Open. Na een spannende play-off versloeg de Nederlander de Spanjaard Miguel Angel Jimenez. Daarmee werd Luiten de eerste Nederlandse winnaar sinds 2003 en de eerste Nederlander met meer dan één Touroverwinning in hetzelfde seizoen. De laatste Nederlander die de KLM Open voor Joost Luiten won was Maarten Lafeber. Een prestatie van formaat en Luiten geldt dit jaar dan ook weer als een van de absolute favorieten voor eindzege. Toch is de tegenstand dit seizoen sterker dan ooit. Onder de deelnemers van dit jaar zijn namelijk tien oud-winnaars en meer spelers uit de top-100 van de wereldranglijst golf.

Prolongeert Luiten zijn titel?

Zo zijn niet alleen Miguel Angel Jimenez, Matteo Manassero, Robert Karlsson en Joost Luiten zelf van de partij, maar is er ook ruimte voor major-winnaars Padraig Harrington, Darren Clarke, José Maria Olazábal en Paul Lawrie. De eerder genoemde Lafeber krijgt de kans om de titel weer van Luiten af te pakken, terwijl ook Peter Hanson, David Lynn, Ross Fisher en Simon Dyson acte de presence zullen geven. Ten slotte maken ook getalenteerde spelers als Brooks Koepka, Thorbjorn Olesen, Matt Fitzpatrick, Dominique Foos en Daan Huizing hun entree op het hoog aangeschreven golftoernooi. Zij beginnen hoe ook Luiten ook als ‘broekie’ begon: vol spanning en ambitie. De 95ste editie van de KLM Open start op 11 september op de Kennemer in Zandvoort en duurt in totaal drie dagen. Op 14 september weten we of Luiten zijn titel met succes heeft geprolongeerd.

Erelijst van Joost Luiten

2007: Challenge Tour – AGF Allianz Open de Toulouse
2007: Vodafone Challenge – Düsseldorf
2009: Alps Tour – Circolo Rapallo Open
2011: Europese Tour – Iskandar Johor Open
2011: Aziatische Tour – Iskandar Johor Open
2013: Europese Tour – Oostenrijks Open
2013: Europese Tour – KLM Open, winst na play-off tegen Miguel Ángel Jiménez